NRK Meny
Normal

Derfor er norsk elektronika i vinden

Interessen rundt norsk elektronika er større enn noensinne. – Det er vanskelig å se hvor dette skal ende, sier P3-programleder Christine Dancke.

Norsk elektronika gjør det svært bra internasjonalt

SE VIDEO: Norsk elektronika seiler opp som musikk-Norges fremste eksportvare.

Bergensartisten Kygo representerer det som i øyeblikket er Musikk-Norges største eksportvare: Elektronika.

Han har laget det som i øyeblikket er en av verdens mest strømmede låter. På Spotify er hans låt «Firestone» i øyeblikket den sjette mest strømmede i verden, og den har blitt avspilt mer enn 40 millioner ganger. Dette gjør den til tidenes mest spilte norske låt på strømmetjenesten.

Samtidig er det en lang rekke andre norske elektronikaartister som gjør det sterkt på salgs- og strømmelister verden over. Nylig ble det klart at den prestisjefylte Coachella-festivalen i California skilter med tre norske artister, nemlig Kygo, Cashmere Cat og Todd Terje.

Andre norske elektronikeartister som også gjør det sterkt i flere land, er Martin Tungevaag, Broiler, Röyksopp og Lido.

– Elektronikaen har blitt bredere, og er nå den nye popmusikken. Den når ut til flere lyttere og et yngre publikum. Derfor seiler sjangeren fram som den nye store musikkeksportvaren vår, sier Kathrine Synnes Finnskog, som er direktør i Music Norway.

Kygo spiller i Oslo spektrum

KONSERT: Kygo (Kyrre Gørvell-Dahll) spilte i Oslo Spektrum i desember, og var den første norske elektronikaartisten som holdt egen konsert der.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Har vist veien

Hun begrunner dette med at antallet topplisteplasseringer på strømmetjenester og internasjonale salgslister er økende, samtidig som at liveetterspørselen blir større og større.

– Kombinasjonen av dette bekrefter at norsk elektronika er større enn det noen gang har vært, sier Synnes Finnskog.

Hun sier at utenlandske musikkmarkeder følger godt med på hva som skjer i Norge.

– Röyksopp og Stargate har vært med på å motivere og øke interessen for å satse internasjonalt. Når man også ser at ferske artister som Kygo har fått mye suksess, så utgjør kombinasjonen av dette til Norge som et attraktivt marked å lete etter nye talenter i.

Ser ikke hvor dette skal ende

Christine Dancke

SUKSESS: Christine Dancke mener at norske elektronikaartister har spesialisert seg på å lage musikk som skiller seg ut.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Musikkekspert og P3-programleder Christine Dancke mener at noe av suksessen til de norske artistene skyldes at de er gode på å skille seg ut. Hun trekker fram artisten Lido som en som gjør det veldig bra om dagen, og som inspirerer en hel generasjon av norske produsenter som lager musikken hjemme på laptopen.

Hun poengterer også at norske elektronikaartister også er ettertraktede produsenter for andre superstjerner, og viser til at Kygo har blitt bedt om å produsere Coldplay.

Og hun har problemer med å se hvor dette skal ende:

– Det er vanskelig å si at vi har nådd en topp, fordi ingenting tyder på at dette stopper på noen som helst måte. Det føles som om ting går rett opp i veldig stor fart, sier Dancke.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP