Derfor er norsk elektronika i vinden

Interessen rundt norsk elektronika er større enn noensinne. – Det er vanskelig å se hvor dette skal ende, sier P3-programleder Christine Dancke.

Norsk elektronika gjør det svært bra internasjonalt

SE VIDEO: Norsk elektronika seiler opp som musikk-Norges fremste eksportvare.

Bergensartisten Kygo representerer det som i øyeblikket er Musikk-Norges største eksportvare: Elektronika.

Han har laget det som i øyeblikket er en av verdens mest strømmede låter. På Spotify er hans låt «Firestone» i øyeblikket den sjette mest strømmede i verden, og den har blitt avspilt mer enn 40 millioner ganger. Dette gjør den til tidenes mest spilte norske låt på strømmetjenesten.

Samtidig er det en lang rekke andre norske elektronikaartister som gjør det sterkt på salgs- og strømmelister verden over. Nylig ble det klart at den prestisjefylte Coachella-festivalen i California skilter med tre norske artister, nemlig Kygo, Cashmere Cat og Todd Terje.

Andre norske elektronikeartister som også gjør det sterkt i flere land, er Martin Tungevaag, Broiler, Röyksopp og Lido.

– Elektronikaen har blitt bredere, og er nå den nye popmusikken. Den når ut til flere lyttere og et yngre publikum. Derfor seiler sjangeren fram som den nye store musikkeksportvaren vår, sier Kathrine Synnes Finnskog, som er direktør i Music Norway.

Kygo spiller i Oslo spektrum

KONSERT: Kygo (Kyrre Gørvell-Dahll) spilte i Oslo Spektrum i desember, og var den første norske elektronikaartisten som holdt egen konsert der.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Har vist veien

Hun begrunner dette med at antallet topplisteplasseringer på strømmetjenester og internasjonale salgslister er økende, samtidig som at liveetterspørselen blir større og større.

– Kombinasjonen av dette bekrefter at norsk elektronika er større enn det noen gang har vært, sier Synnes Finnskog.

Hun sier at utenlandske musikkmarkeder følger godt med på hva som skjer i Norge.

– Röyksopp og Stargate har vært med på å motivere og øke interessen for å satse internasjonalt. Når man også ser at ferske artister som Kygo har fått mye suksess, så utgjør kombinasjonen av dette til Norge som et attraktivt marked å lete etter nye talenter i.

Ser ikke hvor dette skal ende

Christine Dancke

SUKSESS: Christine Dancke mener at norske elektronikaartister har spesialisert seg på å lage musikk som skiller seg ut.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Musikkekspert og P3-programleder Christine Dancke mener at noe av suksessen til de norske artistene skyldes at de er gode på å skille seg ut. Hun trekker fram artisten Lido som en som gjør det veldig bra om dagen, og som inspirerer en hel generasjon av norske produsenter som lager musikken hjemme på laptopen.

Hun poengterer også at norske elektronikaartister også er ettertraktede produsenter for andre superstjerner, og viser til at Kygo har blitt bedt om å produsere Coldplay.

Og hun har problemer med å se hvor dette skal ende:

– Det er vanskelig å si at vi har nådd en topp, fordi ingenting tyder på at dette stopper på noen som helst måte. Det føles som om ting går rett opp i veldig stor fart, sier Dancke.

Kulturstrøm

 • Aniston fikk ikonpris

  Jennifer Aniston fikk den høythengende ikonprisen under årets People's Choice Awards i Los Angeles. «The Morning Show»-aktuelle Aniston sa i takketalen at dersom hun fortjener å bli sett på som et ikon, så skyldes det at hun har vært med i et ikonisk show, med en ikonisk gjeng – og med en ikonisk frisyre, spøkte «Friends»-stjernen, ifølge BBC.

  Jennifer Aniston
  Foto: Richard Shotwell / Scanpix
 • Emil spiller Edouard igjen

  Skuespiller Emil Johnsen og regissør Kjersti Horn setter opp Édouard Louis' bok «Hvem drepte faren min» på Det norske teatret. Stykket får tittelen «Kven drap far min» og har premiere 16. november. Emil Johnsen har tidigere spilt Louis i oppsetningen av «Farvel til Eddy Bellegueule» som enmannsteater i 2015.

  Skuespiller Emil Johnsen
  Foto: Fredrik Arff / Det norske teatret
 • – Vil ikke revurdere riving

  Kommunalminister Monica Mæland (H) mener det ikke er kommet noen nye momenter som tilsier en ny vurdering av riving av Y-blokka. Fylkesmannen har slått fast at rivingsvedtaket er lovlig, men har bedt regjeringen vurdere saken på nytt.