Normal

Han er verdens beste regissør

Martin Scorsese vokste opp med mafiaen og drømmer om å forandre verden.

Martin Scorsese
Foto: Danny Moloshok / AP

Det er nå premiere på Rolling Stones filmen ”Shine a Light” til regi av en verdens mest kjente regissører, Martin Scorsese. Han er født i 1942, har laget nærmere 50 filmer, vært Oscarnominert syv ganger og vant prisen i 2006 for ”The Departed”.

Rolling Stones og Martin Scorsese
Foto: NICHOLAS ROBERTS / AFP

Blant hans mest kjente filmer er Taxi Driver, ”The Aviator”, ”Gangs of New York” og ”Goodfellas”.

Gift seks ganger

Han er troende katolikk, vært gift med seks forskjellige kvinner, er vokst opp med mafiaen som nærmeste nabo og lever og ånder for film.

Martin Scorsese ER Hollywoods filmkonge, en filmkunster som har vært med på å definere den moderne USA på 70 og 80 tallet.

- Som gutt var jeg en god calvinist og fantaserte om å forandre verden. Det gjør jeg fortsatt, sier han.

Martin Scorsese
Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Hør: Filmportrett av Martin Scorsese

Har klart det umulige

Mannen er en visuell stilskaper og en hitorieforteller av rang. Han har klart det utrolige - å bygge bro mellom gamle og nye filmtradisjoner. Han appellerer både til det smale og det bredere publikum.

Scorsese har for vane å putte seg selv inn i små filmroller, slik Hithcock gjorde. Det gjør han også i konsertfilmen ”Shine a Light” om Rollings Stones, som faktisk er hans fjerde konsertfilm

Kjenner miljøene

Martin Scorsese er kjent for tøffe filmer og harde replikker fra miljøer han kjenner, særlig fra New York.

- På grunn av typen filmer jeg lager, gjør jeg ofte folk nervøse. De tror jeg er sinna og vanskelig. Vel, det er jeg jo, men jeg har også humor. Den humoristiske sansen redder meg.

Ville bli prest

Martin Scorsese
Foto: Danny Moloshok / AP

Scorscese`s besteforeldre immigrerte fra Sicilia i 1910 og Martin vokste opp i Little Italy i New York. Han var korgutt i kirken, gikk på presteseminar og ville blir prest, men filmen ble en besettelse .

- Hele mitt liv har handlet om film og religion, ingenting annet, sier han.

Mye av hans filmliv har også handlet om Robert de Niro, hans yndlingsskuespiller. De traff hverandre i en liten middag i New York og oppdaget at de hadde felles oppvekst og felles oppfatning av livet. Nesten telepatisk.

Kjemien mellom de to har skapt magiske filmopplevelser som Taxi Driver, Mean Streets, GoodFellas og Ragin Bull. Robert de Niro i Taxi Driver

Liker ikke spesialeffekter

Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio

Martin Scorsese sammen med Leonardo DiCaprio

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Martin Scorsese avskyr digital filming og styrer unna for mange spesialeffekter. Han er også på listen over 50 personer som er nektet adgang til Tibet av kineserne, en følge av filmen ”Kundun”.

Han har vært gift med blant annet Isabella Rosselini og har nå gått i hi med forlagsredaktør Helen Morris og et utvalg hunder i sitt digre hus i New York.

Han påstår at han er i en ny fase av livet og trenger tid og ensomhet til å tenke. Han tenker mye på prisen filmmakere betaler i Hollywood. Hvordan overleve den konstante konflikten mellom personlig utrykk og kommersielt press.

Ender man opp med splittet personlighet tro? grubler Martin Scorsese.

Kulturstrøm