NRK Meny
Normal

Hamsun og Nietzsche

Friedrich Nietzsche er en filosofisk forførende bråkmaker.
Ingen av Knut Hamsuns romaner er så preget av larmen fra Nietzsche som «Mysterier» (1892).

Studio Sokrates på Hamsunjubileum august 09
Foto: Øyvind Olsen, Avisa Nordland / Avisa Nordland

Hør: Knut Hamsun og filosofien, del 2. 22.08.2009

Se: Hamsunjubileum på Hamarøy 6. august 2009

Vilje til makt
Filosof Elin Svenneby gir til beste disse tankene om Nietzsches filosofi i Studio Sokrates: «Nietzsches grunnbegrep er Vilje til Makt. Han innfører begrepet «Overmennesket» om den som er i stand til å sette kristendommens skille mellom godt og ondt ut av kraft. I stedet bør vi forholde oss til antikkens skille mellom godt og slett. Overmennesket mestrer sine egne lidenskaper og er kunstnerisk og intellektuelt skapende» Og vi kan legge til: Overmennesket gjengjelder godt med godt og ondt med ondt.

«Nietzsche antar at dersom Gud er død – så er dette en frigjørende innsikt. Guds død vil gi menneskeheten en enestående sjanse til frigjøring: Vi kan bli tro mot jorden vi kommer fra» Dette er tanker Hamsun helt klart har tumlet med, tanker som har et farlig potensial.

Farlig romantikk
Dette svermeriet for jorden, naturen, «hvert træ stod og tenkte», som Hamsun henter fra Nietzsche og Schopenhauer er risikabelt. Den som svermer for det enkle og ukompliserte livet i pakt med naturen kommer samtidig til å forakte det siviliserte, de kollektive goder, tanken om at «alle kan» som Jesus og Sokrates står for.

Nagel i Hamsuns «Mysterier» er en sånn uforutsigelig Nietzscheianer: Han hevder en ting den ene dagen, noe annet den neste. Svenneby: «forakten for demokratiet, beundringen for ‘de store befalere’, historiens donkraft, forakt for massene, for vitenskapen, for nyttefilosofi, og beundring for ’det fornemme menneske’ det dionysiske og det ekstatiske»

Men man kan ikke opphøye forakt for demokrati, for nyttehensyn, for massen – til politiske dyder. Like lite som man kan opphøye et fylleslag i en tysk Biergarten til øverste styringsorgan for et samfunn.

Musikken

Kjersti Stubø og Svein Schultz i Oofotr
Foto: Camilla Christensen

Kjersti Stubø og bassist Svein Schultz i Oofotr. Foto Camilla Christensen

1: Hvor gaar du?

2: Høre du sangen?

Takk:
Under forberedelsene til opptak av Studio Sokrates på det nye Hamsunsenteret fikk vi problemer med NRKs opptaksutstyr. En halv time før start så det ut til at vi ikke klarte å gjøre opptak. Da dukket Kenth Lyshaug opp med hestehale, svart t-skjorte og blikk for problemløsning: «Æ kan hente min opptaker så bruker vi den. Etterpå kan vi bare føre opptakan over på din NRKmaskin».
Som sagt så gjort. Dermed gikk opptakene i boks, Kenth flyttet råstoffet over fra sin maskin til NRKs og Studio Sokrates kan takket være Lyshaug presentere to x Knut Hamsun og filosofien fra Hamsunjubileet 2009.
Tusen takk for hjelpa Kenth.
Takk også til Camilla Christensen og Øyvind Olsen for fine bilder fra forestillingen.

Kulturstrøm

 • Lagde film om ett år med Bergman

  – Bergman var ekstremt disiplinert, han sov ikke så mye, og jeg tror han følte at han bare måtte gjøre alt dette mens han hadde muligheten, sier dokumentarfilmskaper Jane Magnusson til Studio 2. Da hun skulle lage dokumentarfilm om Ingmar Bergman, fant hun ut at det var mer enn nok å fortelle om året 1957. Filmen har premiere i Norge torsdag 23. august.

 • – Det er viktig for oss å informere

  Torsdag til mandag vil NRK gjøre opptak til serien «22. JULI» i og i området rundt Regjeringskvartalet. – Det er krevende scener, også fordi vi vet at dette er situasjoner som har berørt mange, sier Ivar Køhn, programredaktør i NRK.

 • Kan ha blitt gift på ordentlig

  Regissøren Francis Ford Coppola støtter en teori om at skuespillerne Winona Ryder og Keanu Reeves faktisk kan ha blitt lovlig gift med hverandre, skriver The Guardian. En bryllupsscene fra filmen «Dracula» fra 1992, basert på Bram Stokers romanklassiker, kan nemlig vise seg å ha vært juridisk bindende. Skuespilleren Winona Ryder sa til CNN at de to kan ha blitt lovlig gift da de filmet bryllupsscenen i Greek Orthodox church i Los Angeles med en ekte prest.

  Winona Ryder and Keanu Reeves
  Foto: Jordan Strauss / AP