Jakten på Halvbroren starter i kveld

Serien om Lars Saabye Christensens berømte roman starter på NRK i kveld, og jakten på halvbroren Fred begynner med en dobbeltepisode.

Halvbroren

Halvbroren har premiere i kveld. Frank Kjosås spiller rollen som bokseren Fred.

Foto: NRK

Endelig er det premiere på «Halvbroren», serien basert på romanen med samme navn fra 2001.

Produksjonen som er laget av Monster for NRK, har tatt fire år og har kostet 67 millioner kroner. Innspillingen ble gjort over 110 dager i 2011, men det er først nå, halvannet år senere, at publikum får ta del i historien til Barnum og halvbroren Fred.

Da boken «Halvbroren» kom ut for 12 år siden, fikk den gode kritikker og vant blant annet Nordisk Råds litteraturpris, Brageprisen og Bokhandlerprisen.

Regissør er Per Olav Sørensen, og han har tidligere fortalt NRK.no at han prøvde å unngå å kjenne på presset som følger med jobben å filmatisere en så folkekjær roman.

– En av tre som kommer til å se dette på TV, har kanskje ikke lest boken fra før. Det er viktigere for meg å prøve å få tv-serien til å stå på egne bein enn å få prestasjonsangst på grunn av andres høye forventninger, sier Sørensen.

Parallelle historier


«Halvbroren» starter på frigjøringsdagen, 8. mai 1945. Unge Vera skal bare en tur på loftet for å hente penkjolene, men der skjer det en grusom hendelse, og hun blir overfalt og voldtatt. Ni måneder senere blir Fred født.

Senere får Vera sønnen Barnum, og i første episode møter vi en voksen Barnum i etableringsfasen på slutten av 80-tallet. Da er han stadig på jakt etter halvbroren Fred, som forsvant for mange år siden. Vi får også noen innblikk i Barnum og Freds liv oppveksten.

Skuespillerne Nicolai Cleve Broch og Frank Kjosås, som spiller Barnum og Fred, er stolte av produksjonen som har vært tidkrevende og påkostet, og gleder seg nå til å vise resultatet.

– Jeg er veldig stolt, og nå er jeg mest utålmodig på å få den ut, har Nicolai Cleve-Broch sagt til NRK.no.

Også Frank Kjosås, som måtte legge om dialekten for å spille Fred, er spent på hva publikum vil synes.

– Dette er noe jeg er så stolt over. Nå skal «barnet ut og gå», og jeg er spent på om Norge blir like glad i serien som det jeg er, sier han.

«Veldig fornøyd» Christensen

Forfatteren bak boka, Lars Saabye Christensen, sier han ikke frykter at serien skal få dårlig kritikk, selv om han, naturlig nok, ikke ønsker det.

– Jeg ønsker ikke å få dårlig kritikk, men jeg frykter det ikke. Jeg noterer meg så langt at det er gode tilbakemeldinger, solgt til mange land, blant annet USA, som liker serien veldig godt, sier han.

Han har vært lite involvert i prosessen underveis, men er fornøyd med resultatet.

– Det å transportere en litterær fortelling til en visuell, er meget komplisert. Dette har de løst på en svært god måte. Jeg er veldig fornøyd, sier Christensen til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Slåsskamp på klassisk konsert

  En dame som raslet med tyggegummipapir under de svakeste partiene i Mahlers 5. symfoni, forårsaket regelrett slåssing under en konsert i Malmö i helgen. En publikummer rev fra henne posen, noe som førte til at kvinnen slo til mannen. Deretter utviklet det seg til slåssing mellom flere personer, melder Helsingborgs Dagblad.

  Tyggegummi
  Foto: Colourbox
 • Lister opp #metoo i norsk musikkliv

  Nettsteder for musikk verden over er daglig fulle av navn på musikere og dirigenter som er anklaget eller har mistet jobben på grunn av upassende seksuell adferd. I Norge er det ganske stille om saken. Nå har magasinet musikkultur tatt for seg noen av de få sakene som er offentlig kjent i Norge.

  Norges musikkhøgskole advarte mot professor
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Cello-legendes kunst under hammeren

  Auksjonshuset Sotheby's selger den private samlingen til den sovjetrussiske cellisten Mstislav Rostropovitsj og hans kone, sopranen Galina Pavlovna Visjnevskaja. Samlingen inneholder russisk kunst, musikkinstrumenter, smykker og møbler. Paret samlet gjenstandene etter at de emigrerte fra Sovjetunionen i 1974. Auksjonen foregår i London i november.

  Rostropovitsj og Visjnevskaja
  Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / Afp