Hopp til innhold

Lars Saabye frykter ikke dårlig kritikk

Etter nyttår starter den lenge etterlengtede serien «Halvbroren» på NRK. Forfatteren bak serien, Lars Saabye Christensen, tar forventningene med stor ro.

Halvbroren

Det knytter seg stor spenning til storproduksjonen 'Halvbroren'. Premieredatoen blir 6. januar 2013.

Foto: NRK

«Halvbroren» har tatt fire år å produsere, men 6. januar er det endelig klart for den lenge etterlengtede TV-serien.

Serien er basert på boka av samme navn, skrevet av Lars Saabye Christensen. Det er en oppvekstroman, som skildrer Oslo i etterkrigstida. Historien utspiller seg rundt brødrene Fred og Barnum, deres felles mor, Vera, og deres gåtefulle far og stefar. Gjennom åtte episoder på tre kvarter følger vi familien Nilsen gjennom fem årtier, fra 1945 til 1990.

LES OGSÅ: Bli med på settet til «Halvbroren»
LES OGSÅ: Se de første «Halvbroren»-klippene

– Veldig fornøyd

Dramaserien produseres for NRK av film- og tv-selskapet Monster. Budsjettet for TV-serien er stort, rundt 67 millioner kroner, og dermed i en størrelsesorden som kan sammenlignes med de største filmproduksjonene i Norge de siste årene.

Ridder Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen ble utnevnt til ridder i den franske ordenen for kunst og litteratur for sitt forfatterskap. I 2006 ble han også kommandør av St. Olavs orden. Nå er enda en av hans bøker filmatisert.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Christensen har skrevet boka, men ikke vært mye involvert i hvordan serien er blitt til.

– Det å transportere en litterær fortelling til en visuell, er meget komplisert. Dette har de løst på en svært god måte. Jeg er veldig fornøyd, sier Christensen til NRK.no.

– Målet har hele tiden vært at serien til syvende og sist ikke skal lene seg på romanen, den skal ha sin egen målestokk og sine egne referanser. Da er jeg fornøyd, sier han.

LES OGSÅ: Hundre millioner til norsk film
LES OGSÅ: Hundre millioner til norsk film

Siste film fikk lunken kritikk

Sist en Christensen-bok ble filmatisert var i 2010, med «Maskeblomstfamilien». Den fikk lunken kritikk i mediene. Filmpolitiets Birger Vestmo trillet en treer på terningen, og mente filmen ikke maktet å engasjere.

Det har ikke stoppet Christensen fra å sende sin litteratur til skjermen.

– Jeg ønsker ikke å få dårlig kritikk, men jeg frykter det ikke. Jeg noterer meg så langt at det er gode tilbakemeldinger, solgt til mange land, blant annet USA, som liker serien veldig godt.

– Dette er folk som ikke har lest romanen, så de bedømmer den som det den er, og det tyder veldig bra, sier han.


Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)