Grilltips:
Det er forskjell på:
Direkte grilling:
Grillkullene rett under det som grilles. Brukes ved små stykker som stekes ferdig på under ti minutter under lokk.
Retter:
Laksefilet marinert i olivenolje og sitron
Satayspyd med peanøttsaus
Grilling med Bent Stiansen og Lise Finckenhagen
Indirekte grilling:
Der kullene legges i en ring rundt kanten av grillen og en griller store stykker som helstekt lammelår, hel kylling eller andre store stykker under lokk.
Rett: Helgrillet kylling Piri Piri
I tillegg ønsker jeg å vise noen gode tilbehør som passer fint til disse rettene. Cole slow, Mango og papayasalsa og Marinerte nypoteter med tørkede tomater og olivenolje.
Grillet laks med olivenolje og sitron
Grillet laksefilet med olivenolje og sitron:
4 personer
800 g laksefilet
2 ts salt
½ ts malt hvit pepper
½ dl god olivenolje, ekstra virgine
2 ss sitronsaft
Dette trenger du:
Rens laksefileten og skinn og ben og del den i fire biter. Bland sammen salt, pepper, olje og sitronsaft og smør på laksefiletene. Legg laksestykkene på en varm grill og grill de i tre minutter på hver side. De skal gjerne være litt rosa inni, da blir de saftigst og best.
Handleliste:
Laksefilet
Olivenolje
Sitron
Satay av svinefilet med peanøttsaus
Satay av svinefilet med peanøttsaus:
4 personer
1 dl søt soya Ketjap Manis
1 ss chilipasta, Sambal Olek
2 ss soyaolje
1 ts sesamolje
1 ss revet ingefær
1 ts hakket hvitløk
1 ss hakket fersk koriander
500 g svinefilet. Du kan også bruke kyllingfilet eller oksefilet
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene til marinaden. Skjær kjøttet i tynne skiver og tre dem på grillspyd. Pensle med marinaden og la kjøttet marineres i 30 minutter. Grill spydene på sterk varme et minutt på hver side og server med peanøttsaus og kokt ris
Peanøttsaus:
½ glass grovt peanøttsmør
½ glass vann
Resten av marinaden.
Kok opp vannet og ha i peanøttsmør og marinade. Varm forsiktig og rør til alt blir en smidig saus. Sausen holdes best varm i vannbad, siden den brenner seg fort på platen.
Handleliste:
Ketjap manis
Sambal olek
Soyaolje
Sesamolje
Ingefær
Hvitløk
Koriander
Svinefilet
Peanøttsmør
Grillspyd
Kylling piri piri
Kylling Piri Piri:
4 personer
1 Stangekylling på 1,5 kg eller 2 små kyllinger
1 ½ ss salt
2 ts malt piri piri chili pepper
½ dl olivenolje
2 dl hvitvin
3 stilker med rosmarin
5 fedd hvitløk
Silk gjør du:
Bland sammen salt, malt piri piri chile pepper (meget sterk) og olivenolje. Smør dette på kyllingen. Legg renset hvitløk og noen rosmarinkvister inn i buken på kyllingen og fyll hvitvin også i buken.
Legg kyllingen midt på grillen med grillkull rundt kyllingene, altså indirekte grilling. Sett en al-form under kyllingen med 2 dl vann for å fange opp saften som renner fra kyllingen. Sett på lokket og grill den store kyllingen i 45 minutter.
Stikk i den tykkeste delen av låret og hvis det siver ut klar væske så er kyllingen ferdig. Små kyllinger trenger bare 35 minutter. Del kyllingen i fire og du er klar for verdens beste og enkleste kyllingrett.
Handleliste
Kylling
Piri piri chilepulver
Olivenolje
Hvitvin
Rosmarin
Hvitløk
Tilbehør:
Cole slow, grønnsakssalat
Cole slow, grønnsakssalat
4 personer
300 g sommerkål eller vanlig kål
1 gulrot
1 grønt syrlig eple
2 ss finhakkede syltede agurker
½ dl majones
½ dl crème fraiche
1 ss sitronsaft
1 ss sukker
1 ss H.P. sauce
salt og pepper
Slik gjør du:
Rens grønnsakene og finsnitt kålen. Gulrot og eple rives på rivjern
Bland majones sammen med crème fraiche, sitronsaft, sukker, H.P. sauce, finhakkede sylteagurker, salt og pepper. Ha sausen i de finsnittede grønnsakene og bland godt.
Handleliste:
Sommerkål
Gulrot
Grønt eple
Sylteagurker
Majones
Crème fraiche
Sitron
Sukker
HP saus
Mango og papayasalsa med koriander:
4 personer
1 stk moden mango
2 stk modne papaya
2 ss mango chutney
1 ss hakket frisk koriander
1 ts revet ingefær
1 ss limesaft
Slik gjør du:
Skrell frukten og kutt fruktkjøttet i små terninger. Bland sammen med mango chutney, gjerne av den litt sterke typen. Smak til med hakket koriander, revet ingefær og limesaft. Serveres kald som tilbehør til kjøttet.
Handleliste:
Mango
Papaya
Mangochutney
Koriander
Ingefær
lime
Marinerte nypoteter med soltørkede tomater og olivenolje:
4 personer
800 g nye poteter
Vinaigrette med soltørkede tomater og sjalottløk
1 dl finhakkede soltørkede tomater
1 dl finhakket sjalottløk
¼ dl hvitvinseddik
1 ½ dl jomfru olivenolje.
2 ss hakket gressløk
salt og pepper
Slik gjør du:
Start med å koke potetene i lettsaltet vann til de er møre. Skrell potetene og skjær dem i skiver mens de fremdeles er varme. Lag så sausen.
Finhakk tørkede tomater og sjalottløk og ha i en bolle. Tilsett eddik, salt og pepper. Spe med olivenolje og smak til. Hell vinaigretten over potetene som er nykokte og dryss rikelig med gressløk. Serveres lun.
Handleliste:
Nye poteter
Soltørkede tomater
Sjalottløk
Hvitvinseddik
Olivenolje
Gressløk