Hopp til innhold

Kringkastingsorkester i tårer

Musikerne i Det greske nasjonale symfoniorkester og kor er blant de 2700 menneskene som brått mistet jobben da regjeringen stengte rikskringkastingen ERT i forrige uke. Nå får de støtte av Kringkastingsorkesteret.

hellas ERT orkester

Greske musikere reagerer etter å ha fremført den greske nasjonalsangen under fredagens avskjedskonsert- Alle mister jobbene sine etter at regjeringen bestemte seg for å legge ned rikskringkasteren.

Foto: STRINGER / Reuters

Ifølge regjeringen skal rikskringkasteren gjenoppstå i en ny, men svært mye slankere versjon om noen uker eller måneder.

– Slik ERT ser ut i det nye forslaget fra myndighetene, er det overhodet ikke rom for musikk, skriver musikerne i et felles brev der de ber om hjelp fra kollegaer og andre over hele verden til å legge press på regjeringen.

Musikerne i det 75 år gamle greske nasjonale symfoniorkester og kor, samt Det nasjonale samtidsmusikk-ensemblet fra 1954, må nå legge instrumentene på hyllen.

Les også: Stengt kringkaster sender via web

Hellas ERT orkester

Det nasjonale symfoniorkester holdt før helgen en improvisert avskjedskonsert i sitt øvingslokale i Athen.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

Generalstreik

Hellas er inne i sitt tredje år med alvorlig økonomisk krise, og må gjennomføre omfattende nedskjæringer og budsjettkutt for å unngå statskonkurs.

Et av de mer drastiske grepene fra den greske regjeringen kom i forrige uke, da de tok rikskringkastingen ERT av luften . Sinte grekere gikk før helgen ut i generalstreik som følge av vedtaket, og flere kritikere bruker ord som «kupp» og «mangel på demokrati» for å beskrive situasjonen.

Les også: Streik mot nedleggelse av gresk rikskringkasting

Tårevåt konsert

Fredag kveld holdt symfoniorkesteret en improvisert avskjedskonsert i sitt øvingslokale. Ifølge forfatteren og kulturkommentatoren Norman Lebrech var flere tusen tilhørere også samlet utenfor lokalet for å vise sin støtte.

Flere av musikerne klarer ikke holde tårene tilbake mens følelsesladde strofer fra Edward Elgars «Nimrod» fra «Enigma Variations» fyller rommet. (Se video i artikkelen, eller her)

– En fri, artistisk skapelse og friheten til å uttrykke seg er en essensiell del av menneskets eksistens. Et europeisk lands beslutning om å legge ned sin nasjonale kringkaster er et enormt slag mot demokratiet og kulturen, og noe som berører oss alle, skriver musikerne i et åpent brev.

De ber nå alle som ønsker å vise sin støtte om å sende et formelt brev til greske myndigheter, samt til egne myndigheter, for å påpeke viktigheten av å ha et nasjonalt orkester.

Hellas ERT-nedleggelse, protester

Tusenvis av mennesker har møtt opp foran hovedkvarteret til rikskringkasteren ERT for å protestere mot nedleggelsen.

Foto: Alexandros Katsis / Ap

Får støtte av KORK

En av dem som har blitt bedt om støtte, er leder for NRKs eget kringkastingsorkester (KORK) Rolf Lennart Stensø.

– Vi har tenkt å sende en støtteerklæring til dem. Der vil jeg skrive at vi har stor sympati og føler med hele organisasjonen – både orkesteret og alle som er ansatt i allmennkringkasteren.

Stensø håper at politikerne vil snu og at dette er en sak som vi løse seg.

– Alle synes det er dramatisk. En ting er orkesteret, men dette er så mye større; som om hele NRK skulle bli lagt ned. Det virker nesten helt uvirkelig.

Da det nederlandske radioorkesteret var trua av nedleggelse for noen år siden, spilte mange orkestre inn en støttesang via Youtube.Men denne gang er ikke noe slikt på trappene, så langt Stensø kjenner til.

KORK har også selv kjent kniven på strupen, da de var truet med nedleggelse for noen år siden.

Stensø mener det er viktig at NRK har KORK.

–– Jeg mener det er to ting som er viktige - det ene er internproduksjonen som må kunne være fleksibel og imøtegå kringkastingsproduksjon på alle nivå. Det andre er uavhengigheten - den er viktig.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters