Hopp til innhold

Kringkastingsorkester i tårer

Musikerne i Det greske nasjonale symfoniorkester og kor er blant de 2700 menneskene som brått mistet jobben da regjeringen stengte rikskringkastingen ERT i forrige uke. Nå får de støtte av Kringkastingsorkesteret.

hellas ERT orkester

Greske musikere reagerer etter å ha fremført den greske nasjonalsangen under fredagens avskjedskonsert- Alle mister jobbene sine etter at regjeringen bestemte seg for å legge ned rikskringkasteren.

Foto: STRINGER / Reuters

Ifølge regjeringen skal rikskringkasteren gjenoppstå i en ny, men svært mye slankere versjon om noen uker eller måneder.

– Slik ERT ser ut i det nye forslaget fra myndighetene, er det overhodet ikke rom for musikk, skriver musikerne i et felles brev der de ber om hjelp fra kollegaer og andre over hele verden til å legge press på regjeringen.

Musikerne i det 75 år gamle greske nasjonale symfoniorkester og kor, samt Det nasjonale samtidsmusikk-ensemblet fra 1954, må nå legge instrumentene på hyllen.

Les også: Stengt kringkaster sender via web

Hellas ERT orkester

Det nasjonale symfoniorkester holdt før helgen en improvisert avskjedskonsert i sitt øvingslokale i Athen.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

Generalstreik

Hellas er inne i sitt tredje år med alvorlig økonomisk krise, og må gjennomføre omfattende nedskjæringer og budsjettkutt for å unngå statskonkurs.

Et av de mer drastiske grepene fra den greske regjeringen kom i forrige uke, da de tok rikskringkastingen ERT av luften . Sinte grekere gikk før helgen ut i generalstreik som følge av vedtaket, og flere kritikere bruker ord som «kupp» og «mangel på demokrati» for å beskrive situasjonen.

Les også: Streik mot nedleggelse av gresk rikskringkasting

Tårevåt konsert

Fredag kveld holdt symfoniorkesteret en improvisert avskjedskonsert i sitt øvingslokale. Ifølge forfatteren og kulturkommentatoren Norman Lebrech var flere tusen tilhørere også samlet utenfor lokalet for å vise sin støtte.

Flere av musikerne klarer ikke holde tårene tilbake mens følelsesladde strofer fra Edward Elgars «Nimrod» fra «Enigma Variations» fyller rommet. (Se video i artikkelen, eller her)

– En fri, artistisk skapelse og friheten til å uttrykke seg er en essensiell del av menneskets eksistens. Et europeisk lands beslutning om å legge ned sin nasjonale kringkaster er et enormt slag mot demokratiet og kulturen, og noe som berører oss alle, skriver musikerne i et åpent brev.

De ber nå alle som ønsker å vise sin støtte om å sende et formelt brev til greske myndigheter, samt til egne myndigheter, for å påpeke viktigheten av å ha et nasjonalt orkester.

Hellas ERT-nedleggelse, protester

Tusenvis av mennesker har møtt opp foran hovedkvarteret til rikskringkasteren ERT for å protestere mot nedleggelsen.

Foto: Alexandros Katsis / Ap

Får støtte av KORK

En av dem som har blitt bedt om støtte, er leder for NRKs eget kringkastingsorkester (KORK) Rolf Lennart Stensø.

– Vi har tenkt å sende en støtteerklæring til dem. Der vil jeg skrive at vi har stor sympati og føler med hele organisasjonen – både orkesteret og alle som er ansatt i allmennkringkasteren.

Stensø håper at politikerne vil snu og at dette er en sak som vi løse seg.

– Alle synes det er dramatisk. En ting er orkesteret, men dette er så mye større; som om hele NRK skulle bli lagt ned. Det virker nesten helt uvirkelig.

Da det nederlandske radioorkesteret var trua av nedleggelse for noen år siden, spilte mange orkestre inn en støttesang via Youtube.Men denne gang er ikke noe slikt på trappene, så langt Stensø kjenner til.

KORK har også selv kjent kniven på strupen, da de var truet med nedleggelse for noen år siden.

Stensø mener det er viktig at NRK har KORK.

–– Jeg mener det er to ting som er viktige - det ene er internproduksjonen som må kunne være fleksibel og imøtegå kringkastingsproduksjon på alle nivå. Det andre er uavhengigheten - den er viktig.

Kulturstrøm

 • Ankedomstol erklærer drapsdommen mot Adnan Syed gyldig på nytt

  Adnan Syed, som ble verdenskjent gjennom podkasten «Serial», ble frikjent for drap og løslatt fra fengsel høsten 2022. Han hadde da brukt over 20 år på kjempe mot livstidsdommen han fikk da han ble funnet skyldig i å ha drept en tidligere kjæreste.

  Nå har en ankedomstol erklært drapsdommen gyldig likevel, melder New York Times. Ankedomstolen i Maryland har også beordret en ny høring i saken.

  Domstolen har kommet til at en lavere rettsinstans hadde brutt rettighetene til offerets bror ved å ikke informere ham og gi ham sjansen til å være til stede under høringen da staten ba om å få drapsdommen omgjort. Dette er et krav ved opphevelse av dommer i delstaten.

  Selv om dommen mot Syed nå er gyldig igjen, vil han ikke bli fengslet på nytt.

  Syed ble kjent over hele verden på grunn av podkasten «Serial», som stilte spørsmål om hvorvidt dommen mot ham var riktig.

  Adnan Syed
  Foto: JONATHAN ERNST / Reuters