Godt utført juks

Musikken i barnefilmen "Orps - The Movie" er juks og gjør filmen god å høre, mener NRKs anmelder.

Utbryterne i "Orps - the movie".
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

stjerner

Vi ser Gamle Tomter Musikkorps, men hører lykkeligvis Forsvarets stabsmusikkorps. Og vi ser utfordrerne som kaller seg Gamle Tomter Elitekorps, men hører et band med profesjonelle på blås og slagverk. Det ensemblet er forresten skapt for balkansk musikk.

Musikken er juks. Takk for det. For den musikalske kvaliteten motiverer handling og engasjement og hele greia. Den gjør filmen verd å se og fremfor alt å høre.

Det er godt utført juks. Ungdommene får til mimen og munnstillingen, og dirigentene deres kjenner både foredraget og takten. Det er god musikalitet i bildene også. Filmen spiller rent og har rytme og behersker fortissimo og pianissimo.

For mye føleri

Regissøren Atle Knutsen er glad i filmmusikk med føleri og drama i tillegg. I noen passasjer blir det så altfor mye.

Handlingen går ut på at den slemt ambisiøse kvinnelige dirigenten skyver ut noen av musikantene like før norgesmesterskapet. Den dama tråkker på det meste og de fleste for å nå sine mål. De utstøtte reagerer, naturlig nok, men på overraskende vis ved å be en tidligere dirigent, en som ble sparket, om å etablere nytt korps med de seks. De vil stille i mesterskapet som utfordrere til Gamle Tomter Musikkorps.

Lett å like

På grunn av en talefeil blir det nye Gamle Tomter Elitekorps påmeldt under navnet Orps.

Skillet mellom det gode og det onde er meget tydelig. De fleste voksenfigurene er overtydelige. Foreldre er litt svake. Barn er sterke. Det skal være slik i filmer for barn. Men den resepten er best egnet for de små. Jeg tror derfor ”Orps” appellerer mest og best til barn som er yngre enn de som spiller i filmen – og i korpsene. Og så appellerer den til foreldre som er eller har vært aktive i barns fritidsaktiviteter.

”Orps” er lett å like. Jeg tror dessuten”Orps” gjør det lettere å like korps.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter