Folk fra flere nasjoner interessert
17 kunsthåndverkere og jegere fra Sverige, Finland, Svalbard og Helgeland ville lære den tradisjonsrike måten å bearbeide selskinn. Flere av dem jobber allerede med skinn fra andre dyr og ville utvide sortimentet. Mens andre, av ren nødvendighet, ville lære å lage sko som holdt varmen i polare strøk som på Svalbard. Og der er selskinn suverent, det må bare bearbeides riktig først.

Glen og Rebekah Williams strekker ut et skinn til tørking
Canadiske inuitter
Kursledere er Rebekah og Glenn Williams fra Nunavut på Baffin Island i Canada. Som tradisjonen er hos inuittene er det mannen som jakter, slakter og flår selen, mens kvinnene blant annet preparerer skinnet og lager klær, sko, vesker og lignende. Rebekah nesten tryller bort spekk og underhud fra selskinnet med den tradisjonelle kniven som inuitt-kvinnene bruker, uluen.

Slike støvler kan man lage av ferdig-garvede skinn
Selen som ressurs
Langs hele Helgelandskysten skaper selen problemer for fiskerne. Ikke bare spiser den opp fisken, den fører også til at det blir kveis i fisken og dermed ubrukelig som mat. Det samme problemet har de i Østersjøen. På Vega har de i flere år drevet med jakt på sel og det er også lokale jegere som forsyner garvekurset med sel.
Arrangøren av kurset, Mona Gilstad, jobber i et prosjekt som kalles "Selen- vår felles ressurs ". Det er et samarbeid med Sverige og Finland for å få økt bevisstheten om selen som ressurs både til mat og andre ting.