«Det er jeg selv, Jesus Christus, som med egen guddommelig hånd har skrevet dette brev»

Et norsk kjedebrev fra 1600-tallet er blant de historiske brevene som nå gis ut i bokform. – Vi vil gi ut en «best of» av brevene i arkivet, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Himmelbrev fra Nasjonalbibliotekets samling
Foto: Are Flågan / Nasjonalbiblioteket

«Den som ikke tror dette brevet, han skal dø, og hans barn skal lide den onde død.»

Dette er blant formuleringene i et norsk brev datert 1604, og som er signert selveste Jesus Kristus.

Nå er brevet blant flere som gis ut i bokform. Første bind i serien «Fortidens stemmer» samler tjue av de eldste, fineste og rareste brevene i Nasjonalbibliotekets samling.

«Best of» norske brev

Aslak Sira Myhre

FOLKELIG: Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre ville formidle innholdet i arkivet til flere enn bare fagfolk. Resultatet er en «best of»-samling av norske brev.

Foto: NRK

Målet er å lage en slags «best of»-utgivelse av historiske norske brev, forteller Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre, som selv tok initiativ til prosjektet.

– Brevets epoke er i ferd med å ta slutt, nå som e-post og tekstmeldinger har tatt over. Men det har en enormt lang kulturhistorie, forklarer Myhre.

Bokutgivelsene er ikke rettet mot forskningsmiljøet, men mot vanlige lesere som er opptatt av norsk historie.

– Da jeg begynte på Nasjonalbiblioteket, hadde jeg en ambisjon om ikke å bare være nasjonens hukommelse, men å formidle den. Jeg tror folk er mye mer interessert i det som finnes i magasinene våre enn det som kommer til uttrykk, sier Myhre.

Tidlig kjedebrev

Brevet fra Jesus Kristus er et eksempel på et såkalt «himmelbrev», som inneholdt befalinger direkte fra Gud, og som hadde flere likheter med kjedebrevene som har vært utbredt i nyere tid, forteller Ida Berntsen, som er redaktør for bokverket.

– Dette var et fenomen i både Skandinavia, Tyskland og England. Brevene beskrev hvordan man skulle leve livet sitt. Hvis man ikke kopierte brevet og mangfoldiggjorde hans ord, ville det gå en riktig ille.

Blant truslene rettet mot dem som ikke bidro til å spre brevet, var et løfte om at ens barn ville dø en langsom og pinefull død.

– Vi ser også at det har vært brettet ut og brettet sammen mange ganger. Det var gjerne noe man hadde på innerlommen, og så tok ut når man skulle skrive det av og mangfoldiggjøre det.

Brevene var en slags folkelig formidling av det kristne budskapet, forteller Berntsen.

– Dette var et brev som var utbredt som skillingstrykk. De var populære blant folk flest, og foraktet av eliten.

Første bind av «Fortidens stemmer» kommer ut neste uke. Se bilder av flere av brevene øverst i artikkelen.

Ida Berntsen

KJEDEBREV: Redaktør for bokverket, Ida Berntsen, sammenligner himmelbrevene med moderne tids kjedebrev.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter