Hopp til innhold

«Det er jeg selv, Jesus Christus, som med egen guddommelig hånd har skrevet dette brev»

Et norsk kjedebrev fra 1600-tallet er blant de historiske brevene som nå gis ut i bokform. – Vi vil gi ut en «best of» av brevene i arkivet, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Himmelbrev fra Nasjonalbibliotekets samling
Foto: Are Flågan / Nasjonalbiblioteket

«Den som ikke tror dette brevet, han skal dø, og hans barn skal lide den onde død.»

Dette er blant formuleringene i et norsk brev datert 1604, og som er signert selveste Jesus Kristus.

Nå er brevet blant flere som gis ut i bokform. Første bind i serien «Fortidens stemmer» samler tjue av de eldste, fineste og rareste brevene i Nasjonalbibliotekets samling.

«Best of» norske brev

Aslak Sira Myhre

FOLKELIG: Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre ville formidle innholdet i arkivet til flere enn bare fagfolk. Resultatet er en «best of»-samling av norske brev.

Foto: NRK

Målet er å lage en slags «best of»-utgivelse av historiske norske brev, forteller Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre, som selv tok initiativ til prosjektet.

– Brevets epoke er i ferd med å ta slutt, nå som e-post og tekstmeldinger har tatt over. Men det har en enormt lang kulturhistorie, forklarer Myhre.

Bokutgivelsene er ikke rettet mot forskningsmiljøet, men mot vanlige lesere som er opptatt av norsk historie.

– Da jeg begynte på Nasjonalbiblioteket, hadde jeg en ambisjon om ikke å bare være nasjonens hukommelse, men å formidle den. Jeg tror folk er mye mer interessert i det som finnes i magasinene våre enn det som kommer til uttrykk, sier Myhre.

Tidlig kjedebrev

Brevet fra Jesus Kristus er et eksempel på et såkalt «himmelbrev», som inneholdt befalinger direkte fra Gud, og som hadde flere likheter med kjedebrevene som har vært utbredt i nyere tid, forteller Ida Berntsen, som er redaktør for bokverket.

– Dette var et fenomen i både Skandinavia, Tyskland og England. Brevene beskrev hvordan man skulle leve livet sitt. Hvis man ikke kopierte brevet og mangfoldiggjorde hans ord, ville det gå en riktig ille.

Blant truslene rettet mot dem som ikke bidro til å spre brevet, var et løfte om at ens barn ville dø en langsom og pinefull død.

– Vi ser også at det har vært brettet ut og brettet sammen mange ganger. Det var gjerne noe man hadde på innerlommen, og så tok ut når man skulle skrive det av og mangfoldiggjøre det.

Brevene var en slags folkelig formidling av det kristne budskapet, forteller Berntsen.

– Dette var et brev som var utbredt som skillingstrykk. De var populære blant folk flest, og foraktet av eliten.

Første bind av «Fortidens stemmer» kommer ut neste uke. Se bilder av flere av brevene øverst i artikkelen.

Ida Berntsen

KJEDEBREV: Redaktør for bokverket, Ida Berntsen, sammenligner himmelbrevene med moderne tids kjedebrev.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.