NRK Meny
Normal

Ailo Gaup sendt til sykehus med pustevansker under NRK-opptak

Ailo Gaup (30) som for tiden befinner seg på Kypros under innspillingen av «Mesternes Mester», måtte få oksygentilførsel etter en av de tøffe konkurransene denne uken.

Ailo Gaup, Mesternes mester
Foto: Sidsel Linden/NRK

De elleve idrettsheltene blir daglig utfordret til store fysiske og mentale anstrengelser i den populære konkurransen «Mesternes Mester».

Innspillingen til en ny runde foregår nå i disse dager i stekende sol på den populære ferieøya Kypros i Middelhavet.

Pusteproblemer

– Jeg hadde følt meg dårlig og grudde meg til konkurransen den dagen, pulsen var veldig høy – mellom 95-100 i hvilepuls, og det er jo ikke bra, sier motocrosskjøreren Ailo Gaup til NRK.no.

Likevel ga han alt for ikke at han skulle være en byrde for laget sitt.

– Dette var ikke en individuell konkurranse, det gjaldt mange andre som ville bli påvirket hvis jeg presterte dårlig. Det brant i brystet, jeg hadde store problemer med pusten og var helt skjelven da øvelsene var over, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ailo Gaup, Mesternes Mester

Ailo Gaup lider av astma, og fikk merke det på kroppen under innspillingen av Mesternes mester.

Foto: Sidsel Linden/NRK

Lider av astma

Produsenten av serien så ingen annen utvei enn å få Gaup til sykehus så fort som mulig. Her ble Gaup liggende med oksygentilførsel mens legene utredet om årsaken til problemene kunne være feil astmamedisin.

Gaup forteller til nrk.no han lider av kuldepåvirket astma og ble syk en uke før avreise til Kypros. Astmaen dukker gjerne opp om høsten, og med den følger ofte luftveisinfeksjoner.

FMX-verdensmester Ailo Gaup

Ti år med en eksosfylt sport, har svekket Ailo Gaups lungekapasitet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ti år med eksos og støv som motocrosskjører har gjort sitt til å skade lungene. Det var derfor en litt redusert idrettshelt som kom til øya.

Finken frosset ut

Den fuktige og varme luften på Kypros gjør at deltakerne gjerne har klimaanlegget på i huset for å få sove. Eks-alpinist og sju ganger verdenscup-vinner Finn Christian «Finken» Jagge, er Gaups romkamerat. De ble enige om å kjøle rommet godt ned før de la seg første kvelden, og det ble dramatisk for Gaup.

– Problemet var at jeg skrudde temperaturen for langt ned og vi begge sovnet. Jeg våknet av at jeg drømte at jeg ikke fikk puste og sprang ut av senga og ropte og skrek som en gærning. Jeg skremte jo vettet av Finken som lå og hutret i fosterstilling i senga ved siden av meg! sier Gaup, som nå kan le godt av episoden.

Sliter fortsatt

Anne Rimmen og Ailo Gaup

Ailo Gaup sammen med kjæresten Anne Rimmen under Oslo Fashion Week 2010.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Formen er betraktelig bedre etter at legene på Kypros ga ham en annen type astmamedisin. Han og Finken har nå inngått en avtale om å la klimaanlegget være avslått om natten.

Gaup sliter fortsatt, men er fast bestemt på å fortsette kampen om å bli Mesternes mester.

Anne Rimmen er for tiden på besøk hos kjæresten Gaup på Kypros. Hun vil ikke kommentere hendelsen overfor NRK.no.

– Ailo er en tøffing

Produsenten av TV-serien har tro på at motocross-akrobaten, som erfaren idrettsutøver har lært seg å lytte til kroppens signaler.

– Ailo er en tøffing! Han har levd med dette i flere år og er vant til å takle astmaen. Det som skjedde var en følge av flere uheldige omstendigheter, som Ailo nå selv har tatt grep for å unngå fremover, sier Mattis Koppang i Rubicon TV til NRK.

Koppang forsikrer om at de har et erfarent crew på plass på Kypros, og at de alltid lytter til deltagerne.

– Skulle det dukke opp den minste mistanke om problemer av medisinsk art, yter vi straks den assistanse som kreves, eller innhenter ekstern ekspertise. Ailos astma er under kontroll og slik vi har lært ham å kjenne kommer han helt sikkert til å gi full gass videre også!

Innspillingene på Kypros pågår frem til den første oktober i år.

Mesternes Mester sesong 3

Dette er deltakerne i sesong 3 av Mesternes Mester.

Foto: Sidsel Linden / NRK

Kulturstrøm

 • Et lite stykke av«Maud»

  Prosjektleder Jan Wanggaard i «Maud Returns Home» overleverte søndag formiddag en spissbolt fra «Maud» da teamet som har hentet «Maud» fra Canada besøkte Roald Amundsens hjem på Svartskog. Den ligger nå i hans arbeidsværelse.

  Gave til Roald Amundsens hjem
  Foto: Eivind Molde / NRK
 • Seier nei til Melgaards "dødshus"

  Ap, SV og MDG støttar Frp sitt forslag om å seie nei til bygging av kunstaren Bjarne Melgaard sitt såkalla dødshus ved Ekely i Oslo. Tomta skal i staden bli bevart som grønt friområde, skriv Aftenposten.

 • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

  Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.