Hopp til innhold

Gatekunstner kjøpte fartøy for å redde migranter i Middelhavet

Det er den britiske gatekunstneren Banksy som har finansiert det rosa skipet. Det satte seil i hemmelighet 18. august for å unngå myndighetene, skriver The Guardian.

Banksy finansierte Louise Michel for å redde migranter i Middelhavet

Banksy finansierte Louise Michel for å redde migranter i Middelhavet

Foto: MV Louise Michel / Reuters

Fartøyet, som er oppkalt etter den franske feminist-anarkisten Louise Michel, er allerede på plass i Middelhavet. Torsdag reddet den 89 mennesker i nød, inkludert 14 kvinner og fire barn.

Kunstnerens engasjement i redningsoppdraget startet i september 2019 da han sendte en e-post til Pia Klemp. Hun er tidligere kaptein på flere NGO-båter som har reddet tusenvis av mennesker de siste årene.

Hei Pia, jeg har lest historien din i avisene. Du høres ut som en badass. Jeg er en kunstner fra Storbritannia og jeg har laget noen verk om migrantkrisen. Jeg kan selvfølgelig ikke beholde pengene, kan du bruke det til å kjøpe en ny båt eller noe? Gi meg gjerne beskjed. Bra jobbet. Banksy

Banksy
Fra Banksys utstilling «Dismaland» i 2015

Banksy har lenge vært engasjert i flyktningkrisen og har laget flere verk. Dette verket er fra utstillingen «Dismaland» i 2015

Foto: Thomas Alvarstein Owe / NRK

Klemp trodde først det hele var en spøk. Hun mener at hun ble kontaktet av Banksy på grunn av sin politiske holdning.

– Jeg ser ikke på sjøredning som en humanitær handling, men som en del av en antifascistisk kamp, sier hun til Guardian.

Louise Michel er knallrosa og har et kunstverk i kjent Banksy-stil av en jente i en redningsvest som holder en hjerteformet sikkerhetsbøy.

Toppfart på 27 knop

Kemp presiserer at Banksys engasjement i operasjonene er kun begrenset til økonomisk støtte.

– Banksy vil ikke late som om han vet bedre enn oss om hvordan man manøvrerer et skip, og vi vil ikke late som å være kunstnere.

Besetningen om bord består av europeiske aktivister med lang erfaring innen søk- og redningsaksjoner.

– Med en toppfart på 27 knop vil Louise Michel være i stand til å forhåpentligvis kjøre fra den såkalte libyske kystvakten før de kommer seg til båter med flyktninger og drar dem tilbake til interneringsleirene i Libya, sier Klemp.

Ikke-statlige havredningsmenn har lenge kritisert den libyske kystvaktens masseretur av migranter til Libya i samarbeid med EUs medlemsland.

Et feministisk prosjekt

Internasjonale organisasjoner har beskyldt den libyske kystvakten for å mishandle mennesker til sjøs eller selge dem til militser i libyske havner etter å ha avlyttet dem.

Migranter om bord Louise Michel

Flere migranter poserer etter å ha blitt reddet av Louise Michel. Båten har så langt vært med på to redningsaksjoner.

Foto: MV Louise Michel / Reuters

Besetningen om bord Louise Michel har ulike bakgrunner, men alle identifiserer seg som antirasistiske og antifascistiske aktivister som taler for radikale politiske endringer.

Siden det er et feministisk prosjekt, er det kun kvinnelige besetningsmedlemmer som har lov til å uttale seg på vegne av Louise Michel.

Mannskapet fryktet at medieoppmerksomhet kunne ført til at europeiske myndigheter hindret oppdraget. Derfor ble Banksys team og redningsaktivistene enige om å kunngjøre nyheten om båten etter å ha utført den første redningen.

Kulturstrøm

 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.

 • Pris for saker om feilopererte

  NRK Sørlandet har vunnet en pris blant regionale mediehus i Europa for sakene om «De feilopererte» ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord.

  Prisen fra bransjeorganisasjonen Circom ble delt ut i Irland torsdag kveld.

  Nyhetssjef Jon Anders Møllen og journalistene Siv Kristin Sællmann og Kari Jeppestøl Arntzen tok i mot prisen i kategorien for undersøkende journalistikk.

  NRK Sørlandet vant Circom pris for de feilopererte
  Foto: Circom