Gatas pirater

Gatas Parlament følger i Timbuktus fotspor og legger nå musikken sin ut på nettstedet Pirate Bay. - De samarbeider med tyver, mener artistorganisasjon.

Gatas parlament

Martin Raknerud, Elling Borgersrud og Aslak Borgersrud i Gatas Parlament.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Gruppa Gatas Parlament har bestemt seg for å legge ut hele sitt nyeste album "Kidsa har alltid rett" til nedlasting på det omdiskuterte nettstedet Pirate Bay. Dermed får fansen gratis tilgang til alle låtene og til bandets siste DVD.

- Vi håper på at vi kan være med på å lage en bølge, en ordentlig trend, og jeg anbefaler alle andre artister å være med, sier Aslak Borgersrud i Gatas Parlament.

Ragnar Bjerkreim i Norsk forening for komponister og tekstforfattere er skuffet over Gatas Parlament.

- Pirate Bay er et nettsted som har baserer sin virksomhet på rent tyveri av film, musikk og litteratur, og er under etterforskning av svenske myndigheter på grunn av kulturkriminaliteten siden begår. Derfor er det skuffende og underlig at artister går til dette stedet når de vil legge ut musikken sin ut gratis, sier Bjerkheim.

- Platesalg er gammeldags

Gatas Parlament mener musikkbransjen ikke kommer noen vei med å saksøke nedlasterne. Både artister og bransjeaktører må finne nye måter å tjene penger på.

- Det er masse forskjellige måter å tjene penger på. Det kan dreie seg om statlige penger, bibliotekpenger, sponsing og det kan dreie seg om flere turneer. Man skal i hvert fall ikke selge CD-plater fordi det er gammeldags, det var det vi gjorde før, sier Borgersrud.

Timbuktu på Pirate Bay

Timbuktu på Pirate Bay.

Foto: Skjermdump

Da den svenske rapperen Timbuktu lanserte sin siste singel denne uka valgte han å legge den gratis ut på Pirate Bay i opposisjon mot den etablerte platebransjen. Til det norske HipHop magasinet Kingsize uttaler flere norske artister seg positive til Timbuktus valg. Rapperen Chirag Patel i Karpe Diem skulle gjerne ha fulgt Timbuktus eksempel om han hadde hatt råd.

- Jeg syns det er kult at de gjør det, og vi har veldig lyst til å gjøre dette selv, men det vi lurer på er hvilken instans som skal betale for musikkproduksjonen. Jeg syns det er vanskelig å følge oppfordringen blindt, sier Patel.

Musikkekspert og redaktør for Faro Journalen, Asbjørn Slettemark, mener Timbuktu og Gatas Parlaments støtte til Pirate Bay kan være ideologisk motivert, men ser den først og fremst som et PR-stunt.

- Vi kommer til å se litt av det samme som da Radiohead ga ut sitt siste album til gratis nedlasting på nettet, og da fikk de sannsynligvis mer omtale enn det de ville fått hadde de lansert det på vanlig vis. Dette er ikke noe som alle artister kommer til å gjøre fordi nyhetsinteressen for album som legges ut på Pirate Bay vil være begrenset, sier Slettemark.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame