Hopp til innhold

Gatas pirater

Gatas Parlament følger i Timbuktus fotspor og legger nå musikken sin ut på nettstedet Pirate Bay. - De samarbeider med tyver, mener artistorganisasjon.

Gatas parlament

Martin Raknerud, Elling Borgersrud og Aslak Borgersrud i Gatas Parlament.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Gruppa Gatas Parlament har bestemt seg for å legge ut hele sitt nyeste album "Kidsa har alltid rett" til nedlasting på det omdiskuterte nettstedet Pirate Bay. Dermed får fansen gratis tilgang til alle låtene og til bandets siste DVD.

- Vi håper på at vi kan være med på å lage en bølge, en ordentlig trend, og jeg anbefaler alle andre artister å være med, sier Aslak Borgersrud i Gatas Parlament.

Ragnar Bjerkreim i Norsk forening for komponister og tekstforfattere er skuffet over Gatas Parlament.

- Pirate Bay er et nettsted som har baserer sin virksomhet på rent tyveri av film, musikk og litteratur, og er under etterforskning av svenske myndigheter på grunn av kulturkriminaliteten siden begår. Derfor er det skuffende og underlig at artister går til dette stedet når de vil legge ut musikken sin ut gratis, sier Bjerkheim.

- Platesalg er gammeldags

Gatas Parlament mener musikkbransjen ikke kommer noen vei med å saksøke nedlasterne. Både artister og bransjeaktører må finne nye måter å tjene penger på.

- Det er masse forskjellige måter å tjene penger på. Det kan dreie seg om statlige penger, bibliotekpenger, sponsing og det kan dreie seg om flere turneer. Man skal i hvert fall ikke selge CD-plater fordi det er gammeldags, det var det vi gjorde før, sier Borgersrud.

Timbuktu på Pirate Bay

Timbuktu på Pirate Bay.

Foto: Skjermdump

Da den svenske rapperen Timbuktu lanserte sin siste singel denne uka valgte han å legge den gratis ut på Pirate Bay i opposisjon mot den etablerte platebransjen. Til det norske HipHop magasinet Kingsize uttaler flere norske artister seg positive til Timbuktus valg. Rapperen Chirag Patel i Karpe Diem skulle gjerne ha fulgt Timbuktus eksempel om han hadde hatt råd.

- Jeg syns det er kult at de gjør det, og vi har veldig lyst til å gjøre dette selv, men det vi lurer på er hvilken instans som skal betale for musikkproduksjonen. Jeg syns det er vanskelig å følge oppfordringen blindt, sier Patel.

Musikkekspert og redaktør for Faro Journalen, Asbjørn Slettemark, mener Timbuktu og Gatas Parlaments støtte til Pirate Bay kan være ideologisk motivert, men ser den først og fremst som et PR-stunt.

- Vi kommer til å se litt av det samme som da Radiohead ga ut sitt siste album til gratis nedlasting på nettet, og da fikk de sannsynligvis mer omtale enn det de ville fått hadde de lansert det på vanlig vis. Dette er ikke noe som alle artister kommer til å gjøre fordi nyhetsinteressen for album som legges ut på Pirate Bay vil være begrenset, sier Slettemark.

Kulturstrøm

  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP