Hopp til innhold

Fritt vilt

Filmen "Fritt vilt" handler om uhygge. Venner forsvinner og ondskapen bygger sitt livsverk i et særdeles nedlagt norsk høyfjellshotell. Vår anmelder Einar Guldvog Staalesen kjenner gufset.

Anmeldt av Einar Guldvog Staalesen

"Fritt vilt" er en spenningsfilm. Den er tidvis spennende. Det er ikke mange spenningsfilmer som er det.

Skrekkslagent

Det foregår noe her som ikke bare er pålagt lyd og designet musikk. Mennesker blir borte, og de som er igjen er skrekkslagne og ser slik ut. De fem unge har søkt tilflukt i et særdeles nedlagt høyfjellshotell som er lite innbydende.

Skuespiller Ingrid Bolsø Berdal i skrekkfilmen Fritt Vilt. (Foto: Thomas Løberg/Fantefilm/Scanpix)

Men furumøblene gir varme i peisen og etter en stund får de i gang aggregatet, som gir lys i lampene, og kassettspilleren fortsetter å spille der den stoppet for noen tiår siden.

Det er brennevin i kjelleren til å desinfisere beinpiper og sår med. Denne karen er et særdeles fint bekjentskap.

Utmerker seg

Den 23 år unge debuterende filmskuespilleren ved navn Rolf Kristian Larsen har bakgrunn fra barneteatret i Stavanger og folkehøgskolen på Romerike. Han utmerker seg med styrke i ensemblet som ellers består av Ingrid Bolsø Berdal, Victoria Winge, Endre Martin Midtstigen og Thomas Alf Larsen. Noe av mimen deres er for innlært.

Fra filmen Fritt vilt (Foto: Thomas Løberg/Fantefilm/Scanpix)

Forfriskende og upretensiøs

Filmen er ung. Den er sterk på psykologi om usikkerhet og forelskelse og usikkerhet i forelskelsen.

Den er forfriskende upretensiøs og gir blanke i dypere mening og videre sammenheng.

Det er ingen som helst sannsynlighet i hendelsesforløpet. Men det er film, og den langfilmdebuterende Lillehammer-utdannede regissøren Roar Uthaug forleder oss til å ta den som den er.

Kulturnytt NRK P2, 12. okt 2006

Lyd og video

  • Hør: Anmeldelsen av filmen

Lenker

  • Hør: Anmeldelsen av filmen

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober