Hopp til innhold

Fritt vilt

Filmen "Fritt vilt" handler om uhygge. Venner forsvinner og ondskapen bygger sitt livsverk i et særdeles nedlagt norsk høyfjellshotell. Vår anmelder Einar Guldvog Staalesen kjenner gufset.

Anmeldt av Einar Guldvog Staalesen

"Fritt vilt" er en spenningsfilm. Den er tidvis spennende. Det er ikke mange spenningsfilmer som er det.

Skrekkslagent

Det foregår noe her som ikke bare er pålagt lyd og designet musikk. Mennesker blir borte, og de som er igjen er skrekkslagne og ser slik ut. De fem unge har søkt tilflukt i et særdeles nedlagt høyfjellshotell som er lite innbydende.

Skuespiller Ingrid Bolsø Berdal i skrekkfilmen Fritt Vilt. (Foto: Thomas Løberg/Fantefilm/Scanpix)

Men furumøblene gir varme i peisen og etter en stund får de i gang aggregatet, som gir lys i lampene, og kassettspilleren fortsetter å spille der den stoppet for noen tiår siden.

Det er brennevin i kjelleren til å desinfisere beinpiper og sår med. Denne karen er et særdeles fint bekjentskap.

Utmerker seg

Den 23 år unge debuterende filmskuespilleren ved navn Rolf Kristian Larsen har bakgrunn fra barneteatret i Stavanger og folkehøgskolen på Romerike. Han utmerker seg med styrke i ensemblet som ellers består av Ingrid Bolsø Berdal, Victoria Winge, Endre Martin Midtstigen og Thomas Alf Larsen. Noe av mimen deres er for innlært.

Fra filmen Fritt vilt (Foto: Thomas Løberg/Fantefilm/Scanpix)

Forfriskende og upretensiøs

Filmen er ung. Den er sterk på psykologi om usikkerhet og forelskelse og usikkerhet i forelskelsen.

Den er forfriskende upretensiøs og gir blanke i dypere mening og videre sammenheng.

Det er ingen som helst sannsynlighet i hendelsesforløpet. Men det er film, og den langfilmdebuterende Lillehammer-utdannede regissøren Roar Uthaug forleder oss til å ta den som den er.

Kulturnytt NRK P2, 12. okt 2006

Lyd og video

 • Hør: Anmeldelsen av filmen

Lenker

 • Hør: Anmeldelsen av filmen

Kulturstrøm

 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Best akkurat nå

  – Frå «alt går bra» til «Alt du sa»: Den nyaste låta handlar om å klamre seg fast i fortida og den framtida ein trudde ein skulle ha med ein person. Det er ikkje til å ta feil av, for den startar med linja: «Kvar kveld skrive eg nummeret ditt på skjermen, for eg late som vi holde kontakt», skriver journalist Maria Wilberg om gruppa Vettche sin låt.