NRK Meny
Normal

– Ville frarådet Prøysen å stå frem som bifil igjen

Kim Friele angrer ikke et sekund på at hun frarådet Alf Prøysen fra å stå frem som bifil. – Han hadde alt å tape, sier hun til NRK.

Kim Friele.

FORKJEMPER: Kim Friele har jobbet for homofiles rettigheter i 51 år, og mener vi fortsatt har en vei å gå. Det er Prøysen-oppstyret et bevis på, mener hun.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I 2004 gikk mange ut mot forfatter Ove Røsbak fordi han sa at folkekjære Alf Prøysen var bifil. En av dem var Ole Paus, som i dag innrømmer at han visste at Prøysen var homofil.

– Med ti års diskusjon rundt Alf Prøysens legning har vi mistet muligheten til å få den hele og fulle opplevelsen av Prøysen som person og kunstner, mener mangeårige forkjemper for homofiles rettigheter, Kim Friele.

– Gitt meg en forståelse

Saken om debatten rundt Prøysens seksuelle legning er igjen aktuell. Forrige gang det stormet var i 2004, da Røsbak i en kronikk i Dagbladet avslørte at Alf Prøysen hadde en dragning mot menn, at han var bifil. 12 år tidligere hadde han skrevet biografien om Prøysen, uten å nevne noen av disse sidene ved ham.

Familien og venner betvilte påstandene om homofili, men da den kjente homofiliaktivisten Kim Friele avslørte at Prøysen hadde snakket med henne om seksualiteten sin, roet debatten seg.

Friele sier til NRK at hun er glad for at hun har kjent til sannheten i alle år.

– Det har i alle år gitt meg en forståelse av verkene hans. Kanskje andre nå vil forstå melankolien i forfatterskapet hans, sier hun.

Hun forteller at Prøysen levde med sin legning i en tid da det var straffbart, sykt og straffbart å være homofil.

– Jeg var dum

Friele rådet Prøysen til ikke å stå frem med sin legning og ville gjort det samme igjen. Hun angrer ikke på at hun oppfordret han til å tie.

– Han visste det var straffbart, men han hadde liten forståelse for hva han hadde å tape på å stå frem. Jeg var stokk dum, jeg. Jeg trodde folk var like snille som foreldrene mine, men folk var stygge mot meg. Han levde i sin musikalske svære med kone og barn. Han forsto ikke hva han kom til å sette på spill. Så nei, jeg angrer ikke.

Hun ga han et løfte om at hvis noen trampet på hans grav, skulle hun si fra og stå opp for han.

– Jeg har holdt mitt løfte, sier hun.