– Ville frarådet Prøysen å stå frem som bifil igjen

Kim Friele angrer ikke et sekund på at hun frarådet Alf Prøysen fra å stå frem som bifil. – Han hadde alt å tape, sier hun til NRK.

Kim Friele.

FORKJEMPER: Kim Friele har jobbet for homofiles rettigheter i 51 år, og mener vi fortsatt har en vei å gå. Det er Prøysen-oppstyret et bevis på, mener hun.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I 2004 gikk mange ut mot forfatter Ove Røsbak fordi han sa at folkekjære Alf Prøysen var bifil. En av dem var Ole Paus, som i dag innrømmer at han visste at Prøysen var homofil.

– Med ti års diskusjon rundt Alf Prøysens legning har vi mistet muligheten til å få den hele og fulle opplevelsen av Prøysen som person og kunstner, mener mangeårige forkjemper for homofiles rettigheter, Kim Friele.

– Gitt meg en forståelse

Saken om debatten rundt Prøysens seksuelle legning er igjen aktuell. Forrige gang det stormet var i 2004, da Røsbak i en kronikk i Dagbladet avslørte at Alf Prøysen hadde en dragning mot menn, at han var bifil. 12 år tidligere hadde han skrevet biografien om Prøysen, uten å nevne noen av disse sidene ved ham.

Familien og venner betvilte påstandene om homofili, men da den kjente homofiliaktivisten Kim Friele avslørte at Prøysen hadde snakket med henne om seksualiteten sin, roet debatten seg.

Friele sier til NRK at hun er glad for at hun har kjent til sannheten i alle år.

– Det har i alle år gitt meg en forståelse av verkene hans. Kanskje andre nå vil forstå melankolien i forfatterskapet hans, sier hun.

Hun forteller at Prøysen levde med sin legning i en tid da det var straffbart, sykt og straffbart å være homofil.

– Jeg var dum

Friele rådet Prøysen til ikke å stå frem med sin legning og ville gjort det samme igjen. Hun angrer ikke på at hun oppfordret han til å tie.

– Han visste det var straffbart, men han hadde liten forståelse for hva han hadde å tape på å stå frem. Jeg var stokk dum, jeg. Jeg trodde folk var like snille som foreldrene mine, men folk var stygge mot meg. Han levde i sin musikalske svære med kone og barn. Han forsto ikke hva han kom til å sette på spill. Så nei, jeg angrer ikke.

Hun ga han et løfte om at hvis noen trampet på hans grav, skulle hun si fra og stå opp for han.

– Jeg har holdt mitt løfte, sier hun.

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.