Krangler om Prøysens legning

Ove Røsbak og Ole Paus krangler om Alf Prøysens seksuelle legning. Røsbak mener Paus har sladra i alle år.

Ove Røsbak
Foto: Hanne Stine Kind / NRK

- Jeg vet at han i alle år var en som ivrig pratet om Alf Prøysens bifile legning over rødvinsglasset, sier Ove Røsbak.

Røsbak var den som offentlig skrev at Alf Prøysen var bifil. Det gjorde han i en biografi om Prøysen i 2004. Etterpå tok debatten om den seksuelle legningen til Prøysen av og mange var forarget.

Nå fyrer Ove Røsbak løs mot blant andre Ole Paus, i en kronikk i Aftenposten.

- Ryktespreder

"Slike som Ole Paus, som i en mannsalder har vært ryktespreder i NRK og andre steder om Prøysens skjulte sider. Nå sto han brått fram som moralens vokter som syntes så veldig synd på enken Else Prøysen. Rart da, at han ikke hadde ofret henne en tanke før dette"

Ole Paus reagerer kraftig.

Ole Paus
Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

- Jeg skjønner ikke hva han mener. Jeg kjenner meg ikke igjen i rollen som ryktespreder i en mannsalder, slik Røsbak beskylder meg for.

Røsbak mener Ole Paus ikke forstår Alf Prøysen og hvor viktig biseksualiteten var i livet hans. Dessuten mener Røsbak at Paus tramper på de svake i samfunnet når han ikke vil være åpen om dette.

- Medianisse

- Paus er en medianisse og en rikssynser. Han har ingen omtanke for dem som skal motta all driten han sprer. Og de det gikk verst ut over var de homofile, sier Ove Røsbak.

Ole Paus tilbakeviser kritikken og mener Ove Røsbak ikke har dekning for å si at Prøysen var bifil.

Alf Prøysen
Foto: NTB / Scanpix

- Ingen mann har påberopt seg noe kjærlighetsforhold til Alf Prøysen. Og Prøysen har ikke selv fortalt om noe kjærlighetsforhold, sier Ole Paus.

- Grumsete sladder

Han mener Alf Prøysen sitt univers at tekster, melodier og skuespill gir mer enn nok å fordype seg i og søke inn i, og at hans eventuelle seksuelle legning ikke er vesentlig.

- Det er bare udannet og usivilisert, grumsete sladder, sier Ole Paus.

- Det er så mange skakke, rare og falske bilder som har blitt vist fram gjennom åra. Etter at Prøysen døde kom alle artiklene og alle hadde plutselig patent på denne ensomme dikteren.

Men det var ikke så mange som forsto ham, egentlig, sier Ove Røsbak.

Flere saker fra Innlandet