Norges fremste homoforkjemper: – Frp har kjeppjaget oss i 40 år

Kim Friele tordner mot homobevegelsens invitasjon til Solveig Horne (Frp). Hun krever at Frp ber om tilgivelse for tidligere krenkelser av homofile.

Frp har kjeppjaget oss, sier Kim Friele.

Se klippet der Kim Friele krever unnskyldning fra Frp.

– Homobevegelsen er historieløse. Den er som en bekk uten vann, som et tre uten rot. Jeg vurderer å melde meg ut. Det blir i så fall som å forlate en familie, sier Kim Friele til NRK.

Kim Friele var den første homofile til å stå frem med eget navn i Norge, og har vært en av de mest profilerte frontkjemperne for homobevegelsen i over 50 år.

Kim Friele, homoaktivist

Kim Friele har vært en av Norges fremste homoaktivister i flere ti år. Nå vurderer hun å melde seg ut av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I dag ble det klart at hun går mot sine egne, og ikke stiller til mottakelse hos statsministeren i forbindelse med homofestivalen Europride.

Dette gjør hun av samvittighetsgrunner, skriver Aftenposten, som refererer til et brev Friele har skrevet til Erna Solberg.

– Det som bekymrer meg veldig og gjorde at jeg ikke ville spise jordbær og drikke vin med homobevegelsen, er rett og slett at mens mange protesterte mot behandlingen av Dalai Lama, da var homobevegelsen tause som østers, sier Friele til NRK.

Kim Friele og Wenche Lowzow var første par som inngikk partnerskap i Oslo rådhus, 6. august 1993.

Karen Christine Friele og Wenche Lowsow inngår partnarskap i Oslo rådhus.

– Burde ikke ha invitert Horne

Til NRK går Kim Friele enda lenger i sin kritikk av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Hun forteller at hun ønsker å melde seg ut av foreningen som har betydd så mye for henne i en årrekke.

– Enten skjønner de ikke hva som foregår, ellers er de feige. Menneskerettighetene kan ikke porsjoneres ut etter forgodtbefinnende, tordner Friele.

Friele er også bekymret for de homofiles rettigheter under den nye regjeringen, og hun er spesielt skeptisk til at likestillingsminister Solveig Horne (Frp), som tidligere har kritisert barnehager for å lese homoeventyr, er tatt inn i varmen av LLH.

– De homofile overleverte det internasjonale regnbueflagget til en representant for et parti som i 40 år har kjeppjaget oss. Man behøver ikke gå så mange år tilbake før man kan dokumentere utsagn fra Carl I. Hagen og Hedstrøm mot homofile. LLH skjønner ikke hva som skjer. Hadde de skjønt hva som skjer ville de ikke ha invitert Horne. De er redde for kuttene i organisasjonen sin, sier hun.

Krever en unnskyldning

I dagens Dagsnytt atten stilte Kim Friele til debatt med likestillingsminister Solveig Horne (Frp), samt leder for LLH, Bård Nylund.

Solveig Horne

– Det er synd at Friele ikke ser at regjeringen vil sikre LHBT-personers rettigheter, bidra til åpenhet og aktivt motarbeide diskriminering, men går til angrep på regjeringen, sier likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Solveig Horne hevder at hun har et godt forhold til homobevegelsen.

– Dette er den kraftigste og kvikkeste omvendelsen jeg har vært bort i, svarte Kim Friele.

Friele ba deretter om en unnskyldning for holdningene Fremskrittspartiet har hatt overfor homofile de siste tiårene.

– Jeg kunne tenke meg at Frp ba homofile om tilgivelse. I 40 år har Frp kjeppjaget oss. Du er sikkert et vennlig menneske, men du må drasse på partiet ditt sin historie her, sa Friele.

Solveig Horne mente på sin side ikke at det var nødvendig å be om offentlig tilgivelse.

– Både jeg og partiet har modnet, men jeg kjenner meg ikke igjen i kjeppjagingen. Vi har jobbet mot enhver form for diskriminering, det har også vært viktig for meg som politiker, svarte Horne.

Før debatten sa Solveig Horne dette til NRK:

– Det er synd at Friele ikke ser at regjeringen vil sikre lhbt-personers rettigheter (journ.anm. lhbt – lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), bidra til åpenhet og aktivt motarbeide diskriminering, men går til angrep på regjeringen. Vi skal ha nulltoleranse når det gjelder diskriminering, og ingen skal forskjellsbehandles på grunn av seksuell orientering.

– Den nye lhbt-loven som trådte i kraft 1. januar i år er et stort fremskritt. Den var Frp med på å stemme igjennom.

Tar kritikken alvorlig

Bård Nylund

– Dette er noe vi må ta på alvor. Jeg vil gjerne ha en skikkelig prat med Kim Friele, sier leder i LLH, Bård Nylund.

Foto: LLH

Leder i LLH, Bård Nylund, mener kritikken fra Friele er alvorlig.

– Dette er noe vi må ta på alvor. Jeg vil gjerne ha en skikkelig prat med Kim Friele. Mange fra oss var med på å demonstrere mot regjeringen da Dalai Lama var på besøk, men uten at vi var initiativtagere. Vi har et engasjement for andre minoriteter enn oss selv, sier Nylund til NRK.

Han forsvarer at LLH inviterte Solveig Horne til åpningen av Europride.

– Vi har en lang tradisjon for å invitere likestillingsministeren til Europride. Horne har hatt en bratt læringskurve etter at hun ble statsråd. Hun holdt nylig en tale som likeså godt kunne blitt holdt av en statsråd fra Rødt. Vi har store forventninger til henne, blant annet når det gjelder nytt diskrimineringslovverk, sier han og legger til:

– Jeg tror ikke homofiles rettigheter blir satt tilbake med Frp i regjeringen.

Kulturstrøm

 • Jazzgitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen

  Buddy-prisen er norsk jazz’ høyeste utmerkelse. «Han har i høy grad bidratt til at jazzen som kunstform har utviklet seg i sin egen samtid», sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse.

  Magasinet Jazztime hadde Aarset på sin topp30-liste over verdens beste jazzalbum 2021, for «Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey»

  Hør Aarset snakke om albumet i Jazzklubben på NRK P2

  Aarset startet med å bli inspirert av Jimi Hendrix og Miles Davis, og har selv spilt med stjerner som David Sylvain ,Sly & Robbie, Anne Grete Preus, Nils Petter Molvær, Arve Henriksen og Jan Bang.

  Gitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen 2021
  Foto: Nabeeh Samaan