Fotball og banning i beste sendetid

Banning, øldrikking og fotball hører ikke hjemme i familieunderholdningen på NRKs lørdagskvelder. Det var konklusjonen da kringkastingsrådet møttes i dag.

Alex Rosén
Foto: NRK

Det er kommet mange klager i det siste på språkbruken i NRK. NRKs publikumsservice sier det er flere som har reagert på banning i beste sendetid, blant annet i Trond Viggo Torgersens program «Hvorfor det?».

Banning i NRK-programmer

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i Kringkastingsrådet

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i Kringkastingsrådet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas sa at han ikke liker utviklingen med bannskap i NRKs sendinger.

- NRK skal forsøke å unngå det, sa Bjerkaas til kringkastingsrådet som var samlet i dag.

- Det er selvfølgelig unntak der det er viktig for innholdet eller for meningen i drama- eller underholdningsprogrammer. I NRKs journalistiske virksomhet bør det kunne unngås. Men vi må ikke bli så puritanske at vi ikke fanger opp språket i nye generasjoner. sa kringkastingssjefen.

LES: - Banning i beste sendetid

Hallgrim Berg, som er medlem i rådet sa seg enig med klagen til Østfold Bygdekvinnelag . Han mener at vulgariteter ikke er greit å bruke i programmer bare fordi folk ler av det.

- Banning i tide og utide er tegn på språklig fattigdom. NRK-ansatte, spesielt i familieunderholdningsprogram bør ikke banne. Det hører ikke hjemme der, sa Berg.

LES OGSÅ: Unødvendig sex-montasje

Språk er viktig

Steinar Ness er enig at fokus på språk er viktig.

- Men jeg har ikke opplevd banning som et stort problem i NRK den siste tiden. Likevel syntes det er en viktig debatt som bør taes, sa Ness

Jan Olav Alstad sa at han syntes det er viktigere med fokus på språk enn påbanning.

Kringkastingsrådet konkluderte med at de vil debattere språkbruk i NRK på et senere møte. Og de sluttet seg til kringkastingssjefens linje om at journalistene skal i størst grad holde seg unna banning.

En god del klager på plassering av fotball på lørdag i beste sendetid

Fotball på lørdagskvelden

Det har også vært mange klager på at NRK viste fotball i stedet for familieunderholdning 14. mars i år, da eliteserien i fortball startet.

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, forsvarte at fotballkampen ble sendt den kvelden.

- NRK har vært uten fotball i tre år. Endelig har NRK fått tilbake en liten del, og det var viktig å markere dette, sa Helsingen.

- Helheten av det vi viser av sport på TV er mer fulkommen nå. Det er viktig for NRK som almennkringkaster å ha fotball.

LES: Da fotball ødela lørdagen

Helsingen sier han har fått mange reaksjoner på en slik inngripen i familietiden på fjernsyet og sier mange ikke var fornøyde med å få servert fotball her.

- Vi har lært at vi skal være forsiktige med hva vi gjør på lørdagskveldene på NRK. Vi sender nok ikke åpningskamper på lørdag kveld neste år, sa Helsingen.

Mer kveldsfotball til sommeren

- Vi vil kjøre kamper klokken 16 i tiden fremvover på lørdagene. Men midtveis i juni og frem til 1. august viser vi fotball på lørdagskveldene i seks helger. Vi må ikke glemme at den totale fotballdekningen er liten.

TV-sjefen la vekt på at de vil fokusere på å gi et bredt tilbud på NRK2 og NRK3 når fotballen sender på NRK1.

Kringkastingsrådsmedlem Finn Egil Holm sa at selv om han er fotballinteressert syntes han ikke norsk fotball har høy nok kvalitet til å kvalifisere til en plass på sendeskjema lørdag kveld på NRK1.

- Det er for mye norsk fotball-promotering i NRK generellt, sa Holm.

Paul Leer-Salvesen syntes sport generellt tar for stor plass i nyhetsdekningen i NRK.

- Sportsdesken i hver eneste utgave av Dagsrevyen er verdt å kritisere, sa Leer-Salvesen.

- Få heller en daglig utenriksdesk i Dagsrevyen, og la oss som elsker fotball oppsøke fotballen.

- Folk må få alternativer

Kringkastingsrådets konklusjon ble at det er bra at kanalen har fått norsk fotball tilbake på skjermen, men de henstiller til at når man sender fotball i beste sendetid på lørdagen, må man ha gode programmer samtidig på NRK2 og NRK3.

Det var det ikke lørdag 14. mars, mente rådet.

Øldrikking på TV

Kringkastingsrådet to også opp klager på at Alex Rosèn i serien Folk i farta i en sekvens av et program drakk øl mens han kjørte bil.

Charlo Halvorsen sa til rådet at han ikke tror folk mener NRK gir aksept for å gjøre bil i fylla.

- Jeg ser at det ikke var klokt å sende bilde av at han drakk øl mens han kjørte bil. Alex har presisert at han var ikke full og brøt ingen lover. Men NRK tar selvkritikk på at det ble vist med tanke på symboleffekten, sa Halvorsen.

Kringkastingsrådet konluderte med at øldrikking og bilkjøring ikke hører sammen, og at den sekvensen burde ikke vært vist

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix