Fornyer historien om vikingene

Ny teknologi lærer folk mer om hvordan vikingene levde. Historien om vikingene og vikingskipene revitaliseres for første gang siden vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo åpnet i 1928.

vikingskip opptak

OPPTAK: Dokumentarfilmene har lagt vekt på å finne ut hvordan vikingskipene ble laget og hvor de reiste. Her opptak ombord på et vikingskip bygget etter vikingenes oppskrift.

Foto: Kulturhistorisk Museum

Forskere og filmskapere har jobbet sammen om å skape en ny historie om vikingene, vikingskipene og gjenstandene de brakte med seg.

En animasjonsfilm og to dokumentarer som skal vises for første gang i museet lørdag, dykker dypere ned i historiene og hemmelighetene rundt vikingene.

vikingskip

FILM: Vikingskipene er hovedpersoner i de nye filmene som revitaliserer vikingmuseet.

Oppskriften på hvordan et godt vikingskip bygges gikk i arv, men forskning og vikingfunn har gitt museet en slags oppskrift på hvordan det foregikk. Ved å skanne de gamle vikingskipene, har man funnet en bruksanvisning.

I Vestfold er det nå bygget et skip etter oppskrift fra Osebergskipet.

Det viktigste var å finne riktig tre i skogen, men også seilet, som er like viktig som selve skipet, måtte jobbes ekstremt mye med.

Dokumentarfilmen viser hvor langt vikingene reiste, og tegner opp reiseruter.

Les også: Forsynte vikingeliten med luksus

Ny historie

– Vi har ønsket å fortelle historien om den verdensvante vikingen, forteller Ellen Marie Næss, museumslektor ved Vikingskipshuset.

Hun legger til at de fleste kjenner til de plyndringstoktene til vikingene. De er verdensberømte. Forskning på hvor langt de ulike skipene gikk, handel med land langt borte og funn fra ulike verdensdeler i forbindelse med utgravinger, forteller noe om hvor langt vikingene reiste for å handle og plyndre. Blant annet er det funnet gjenstander som stammer helt fra Iran.

vikingsmykke

SMYKKE: Nå fokuserer museet på den verdensvante vikingen og mange av funnene tyder på at vikingsskipene reiste langt og hentet gjenstander fra for eksempel Iran.

Foto: Kulturhistorisk Museum

Nylig fant man noe som har vært en handelsplass tett opp til stedet der Gokstadskipet ble funnet. Det forteller historien om en vikinghøvding som hadde makt og ære i flere verdensdeler.

De nye filmene forsøker å fortelle hvordan vikingene tenkte.

– De nye filmene er opptakten til det nye vikingtidsmuseet, sier prosjektleder Kine Liholm.

Det nye vikingtidsmuseet skal stå ferdig i 2023.

Les også: Hva skal vikingskipsmuseet hete?

– Vikingtiden har tatt sin plass i populærkulturen og vi får henvendelser fra hele verden, forteller Næss.

Hun mener revitaliseringen som nå skjer med museet, virkelig er på tide.

Les også: Hva skal vikingskipsmuseet hete?

– Når det lages så mange TV-serier og bøker om temaet vikinger, blir det også større interesse rundt de ekte funnene, sier Næss.

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.