Forskere og filmskapere har jobbet sammen om å skape en ny historie om vikingene, vikingskipene og gjenstandene de brakte med seg.
En animasjonsfilm og to dokumentarer som skal vises for første gang i museet lørdag, dykker dypere ned i historiene og hemmelighetene rundt vikingene.
FILM: Vikingskipene er hovedpersoner i de nye filmene som revitaliserer vikingmuseet.
Oppskriften på hvordan et godt vikingskip bygges gikk i arv, men forskning og vikingfunn har gitt museet en slags oppskrift på hvordan det foregikk. Ved å skanne de gamle vikingskipene, har man funnet en bruksanvisning.
I Vestfold er det nå bygget et skip etter oppskrift fra Osebergskipet.
Det viktigste var å finne riktig tre i skogen, men også seilet, som er like viktig som selve skipet, måtte jobbes ekstremt mye med.
Dokumentarfilmen viser hvor langt vikingene reiste, og tegner opp reiseruter.
Les også:
Ny historie
– Vi har ønsket å fortelle historien om den verdensvante vikingen, forteller Ellen Marie Næss, museumslektor ved Vikingskipshuset.
Hun legger til at de fleste kjenner til de plyndringstoktene til vikingene. De er verdensberømte. Forskning på hvor langt de ulike skipene gikk, handel med land langt borte og funn fra ulike verdensdeler i forbindelse med utgravinger, forteller noe om hvor langt vikingene reiste for å handle og plyndre. Blant annet er det funnet gjenstander som stammer helt fra Iran.
SMYKKE: Nå fokuserer museet på den verdensvante vikingen og mange av funnene tyder på at vikingsskipene reiste langt og hentet gjenstander fra for eksempel Iran.
Foto: Kulturhistorisk MuseumNylig fant man noe som har vært en handelsplass tett opp til stedet der Gokstadskipet ble funnet. Det forteller historien om en vikinghøvding som hadde makt og ære i flere verdensdeler.
De nye filmene forsøker å fortelle hvordan vikingene tenkte.
– De nye filmene er opptakten til det nye vikingtidsmuseet, sier prosjektleder Kine Liholm.
Det nye vikingtidsmuseet skal stå ferdig i 2023.
Les også:
– Vikingtiden har tatt sin plass i populærkulturen og vi får henvendelser fra hele verden, forteller Næss.
Hun mener revitaliseringen som nå skjer med museet, virkelig er på tide.
Les også:
– Når det lages så mange TV-serier og bøker om temaet vikinger, blir det også større interesse rundt de ekte funnene, sier Næss.