Hopp til innhold

Fornyer historien om vikingene

Ny teknologi lærer folk mer om hvordan vikingene levde. Historien om vikingene og vikingskipene revitaliseres for første gang siden vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo åpnet i 1928.

vikingskip opptak

OPPTAK: Dokumentarfilmene har lagt vekt på å finne ut hvordan vikingskipene ble laget og hvor de reiste. Her opptak ombord på et vikingskip bygget etter vikingenes oppskrift.

Foto: Kulturhistorisk Museum

Forskere og filmskapere har jobbet sammen om å skape en ny historie om vikingene, vikingskipene og gjenstandene de brakte med seg.

En animasjonsfilm og to dokumentarer som skal vises for første gang i museet lørdag, dykker dypere ned i historiene og hemmelighetene rundt vikingene.

vikingskip

FILM: Vikingskipene er hovedpersoner i de nye filmene som revitaliserer vikingmuseet.

Oppskriften på hvordan et godt vikingskip bygges gikk i arv, men forskning og vikingfunn har gitt museet en slags oppskrift på hvordan det foregikk. Ved å skanne de gamle vikingskipene, har man funnet en bruksanvisning.

I Vestfold er det nå bygget et skip etter oppskrift fra Osebergskipet.

Det viktigste var å finne riktig tre i skogen, men også seilet, som er like viktig som selve skipet, måtte jobbes ekstremt mye med.

Dokumentarfilmen viser hvor langt vikingene reiste, og tegner opp reiseruter.

Les også: Forsynte vikingeliten med luksus

Ny historie

– Vi har ønsket å fortelle historien om den verdensvante vikingen, forteller Ellen Marie Næss, museumslektor ved Vikingskipshuset.

Hun legger til at de fleste kjenner til de plyndringstoktene til vikingene. De er verdensberømte. Forskning på hvor langt de ulike skipene gikk, handel med land langt borte og funn fra ulike verdensdeler i forbindelse med utgravinger, forteller noe om hvor langt vikingene reiste for å handle og plyndre. Blant annet er det funnet gjenstander som stammer helt fra Iran.

vikingsmykke

SMYKKE: Nå fokuserer museet på den verdensvante vikingen og mange av funnene tyder på at vikingsskipene reiste langt og hentet gjenstander fra for eksempel Iran.

Foto: Kulturhistorisk Museum

Nylig fant man noe som har vært en handelsplass tett opp til stedet der Gokstadskipet ble funnet. Det forteller historien om en vikinghøvding som hadde makt og ære i flere verdensdeler.

De nye filmene forsøker å fortelle hvordan vikingene tenkte.

– De nye filmene er opptakten til det nye vikingtidsmuseet, sier prosjektleder Kine Liholm.

Det nye vikingtidsmuseet skal stå ferdig i 2023.

Les også: Hva skal vikingskipsmuseet hete?

– Vikingtiden har tatt sin plass i populærkulturen og vi får henvendelser fra hele verden, forteller Næss.

Hun mener revitaliseringen som nå skjer med museet, virkelig er på tide.

Les også: Hva skal vikingskipsmuseet hete?

– Når det lages så mange TV-serier og bøker om temaet vikinger, blir det også større interesse rundt de ekte funnene, sier Næss.

Kulturstrøm

  • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

    Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

    – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

    Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

  • Vin- og spritflasker kan få advarsler

    Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

    Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

    En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

    Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

    (NTB)