Hopp til innhold

Hva skal vikingskipsmuseet hete?

Det nye hjemmet til vikingskipene på Bygdøy har arbeidstittel «Vikingtidsmuseet». Navnet er for kronglete og sender feil signaler, mener fagfolk og reiselivsnæring.

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy
Foto: Statsbygg

Ole Petter Ottersen

VIKINGTIDSMUSEET: Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, heier på dette navnet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag offentliggjorde Statsbygg de tre vinnerutkastene til nytt vikingskipmuseum på Bygdøy i Oslo.

Bygget som i dag huser vikingskipene, omtales som regel som Vikingskipsmuseet. Egentlig heter det Vikingskipshuset, men med nytt bygg følger uansett et nytt navn.

– Arbeidstittelen vi har, er «Vikingtidsmuseet på Bygdøy», forteller rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo, som museet sorterer under.

Liker ikke «Vikingtidsmuseet»

Knut Paasche

VIKINGSKIPSMUSEUM: Knut Paasche, arkeolog og forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning, liker ikke navnet Vikingtidsmuseet. Han mener Vikingskipsmuseet er et bedre navn.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hensikten med det nye navnet er å gjøre det tydelig at samlingen rommer mer enn bare vikingskip.

– Med et nytt bygg, får vi muligheten til å formidle mer helhetlig fra vikingtiden. Ikke bare skipene og gjenstandene rundt dem, men også andre objekter som kan gi et enda mer fullstendig bilde av denne viktige epoken i Norges historie.

Andre i fagmiljøet er ikke like overbevist om at navnebyttet er en god idé.

– Jeg synes ikke Vikingtidsmuseet er et godt navn, sier Knut Paasche, arkeolog og forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning.

Han har tidligere jobbet ved Vikingskipsmuseet, og mener museet bør bruke navnet til å selge inn hovedattraksjonen sin.

– Hvis du ser rundt i Nord-Europa i dag, tror jeg kanskje du har et hundretalls vikingtidsmuseer med stort og smått. Det som er unikt her, er at vi helt siden 1927 har hatt et Vikingskipsmuseum, og det er et varemerke jeg ikke ville kastet ut vinduet sånn uten videre, sier Paasche.

Ottersen ved UiO er villig til å vurdere andre navneforslag, men står fast på at det nye museet blir noe mer enn et båthus.

– Det kan godt hende det er argumenter som taler for at man finner et annet navn. Men det aller viktigste er å få frem at dette er et museum som skal formidle fra Vikingtiden på en mer helhetlig måte enn det som er mulig i dagens lokaler.

Tirsdag presenterte Statsbygg tre alternative tegninger til hvordan det nye, utvidede museet kan bli seende ut når det etter planen skal stå ferdig etter 2021.

Vanskelig på engelsk

– Jeg liker Vikingskipsmuseet, sier administrerende direktør Bente Brattland Holm i Visit Oslo.

Hun jobber med å markedsføre Oslo overfor utenlandske turister, og er skeptisk til forslaget Vikingtidsmuseet. Holm tror også den engelske varianten av navnet kan bli kronglete.

Viking Age Museum, kan det funke?

– Det hørtes kanskje ikke så smellfjongt ut på stående fot.

Inntil navnet på museet er hugget i stein, åpner UiO-rektor Ole Peder Ottosen for andre og bedre forslag.

– Alle innspill og ideer til hva som skal bli ny tittel, mottas med takk.

Kulturstrøm

 • Også Nederland sier nei til TikTok

  Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

  TikTok
 • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

  Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

  Hun mottok NSMs vurdering mandag.

  Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

  TikTok
  Foto: LOIC VENANCE / AFP