NRK Meny
Normal

Hva skal vikingskipsmuseet hete?

Det nye hjemmet til vikingskipene på Bygdøy har arbeidstittel «Vikingtidsmuseet». Navnet er for kronglete og sender feil signaler, mener fagfolk og reiselivsnæring.

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy

Ole Petter Ottersen

VIKINGTIDSMUSEET: Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, heier på dette navnet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag offentliggjorde Statsbygg de tre vinnerutkastene til nytt vikingskipmuseum på Bygdøy i Oslo.

Bygget som i dag huser vikingskipene, omtales som regel som Vikingskipsmuseet. Egentlig heter det Vikingskipshuset, men med nytt bygg følger uansett et nytt navn.

– Arbeidstittelen vi har, er «Vikingtidsmuseet på Bygdøy», forteller rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo, som museet sorterer under.

Liker ikke «Vikingtidsmuseet»

Knut Paasche

VIKINGSKIPSMUSEUM: Knut Paasche, arkeolog og forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning, liker ikke navnet Vikingtidsmuseet. Han mener Vikingskipsmuseet er et bedre navn.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hensikten med det nye navnet er å gjøre det tydelig at samlingen rommer mer enn bare vikingskip.

– Med et nytt bygg, får vi muligheten til å formidle mer helhetlig fra vikingtiden. Ikke bare skipene og gjenstandene rundt dem, men også andre objekter som kan gi et enda mer fullstendig bilde av denne viktige epoken i Norges historie.

Andre i fagmiljøet er ikke like overbevist om at navnebyttet er en god idé.

– Jeg synes ikke Vikingtidsmuseet er et godt navn, sier Knut Paasche, arkeolog og forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning.

Han har tidligere jobbet ved Vikingskipsmuseet, og mener museet bør bruke navnet til å selge inn hovedattraksjonen sin.

– Hvis du ser rundt i Nord-Europa i dag, tror jeg kanskje du har et hundretalls vikingtidsmuseer med stort og smått. Det som er unikt her, er at vi helt siden 1927 har hatt et Vikingskipsmuseum, og det er et varemerke jeg ikke ville kastet ut vinduet sånn uten videre, sier Paasche.

Ottersen ved UiO er villig til å vurdere andre navneforslag, men står fast på at det nye museet blir noe mer enn et båthus.

– Det kan godt hende det er argumenter som taler for at man finner et annet navn. Men det aller viktigste er å få frem at dette er et museum som skal formidle fra Vikingtiden på en mer helhetlig måte enn det som er mulig i dagens lokaler.

Tirsdag presenterte Statsbygg tre alternative tegninger til hvordan det nye, utvidede museet kan bli seende ut når det etter planen skal stå ferdig etter 2021.

Vanskelig på engelsk

– Jeg liker Vikingskipsmuseet, sier administrerende direktør Bente Brattland Holm i Visit Oslo.

Hun jobber med å markedsføre Oslo overfor utenlandske turister, og er skeptisk til forslaget Vikingtidsmuseet. Holm tror også den engelske varianten av navnet kan bli kronglete.

Viking Age Museum, kan det funke?

– Det hørtes kanskje ikke så smellfjongt ut på stående fot.

Inntil navnet på museet er hugget i stein, åpner UiO-rektor Ole Peder Ottosen for andre og bedre forslag.

– Alle innspill og ideer til hva som skal bli ny tittel, mottas med takk.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP