NRK Meny
Normal

Foreldre tar barna til logoped – kan ikke si «kino», «kjøpe» og «tjukk»

Stadig flere barn sliter med å si ord som «kino», «kjøpe» og «tjukk», og foreldrene kommer til oss, sier flere logopeder NRK har snakket med. Men de vanskelige lydene vil forsvinne fra språket, sier fonetiker Øydis Hide.

Flere foreldre tar barna med til logopeden for å lære dem å si «kylling» og «kjole».

SHYLLING: Kan du forskjellen på «skylling» og «kylling»? Da er du muligens en utdøende rase.

Kathrine Kvisgaard

SHEMPEVANSKELIG: Logoped Kathrine Kvisgaard har forståelse for at enkelte forenkler språket.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Hvis du ser en nyhetssending på en av de større tv-kanalene, hører du at kino, kjøpe og tjore blir uttalt på riktig måte i forhold til hvordan det skrives.

Men hvis du svitsjer over til for eksempel Paradise Hotel på TV3, der klientellet hovedsakelig er i begynnelsen av 20-årene, er historien en helt annen.

– Jeg shenner at jeg bare må shøre på, selv om det er shipt hvis en jeg shenner godt ryker ut, sa en av deltakerne i år.

– De fleste voksne i dag klarer å skille disse lydene, i hvert fall de som er 40 eller eldre. De vil jo at deres barn skal gjøre det også, sier logoped Kathrine Kvisgård.

Tar med barna til logoped

Hun og mange andre logopeder NRK har snakket med merker en økt bekymring over at barna deres ikke klarer forskjellen på skj- og kj-lyden.

I østlandsområdet er det også bekymring over at barna bruker tynn L, populært kalt Østfold-L.

– Det er jo en forenkling. Det er lettere å si en skj-lyd enn en kj-lyd.

Fånyttes å ta med barna til logoped

Øydis Hide

SHLØSING: Fonetiker Øydis Hide tror til syvende og sist barna kommer til å snakke som sine venner, så det er ikke noen vits i å sende dem til logoped.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Fonetiker Øydis Hide jobber med språklyder, hvordan ordene blir laget inne i munnen. Hun kjenner godt til problematikken.

– Foreldre er nok bekymret fordi de vil at barna skal snakke akkurat som de gjør selv, sier Hide.

Hun tror pengene foreldrene bruker på logopeder er bortkastet.

– Jeg tror det er fånyttes. Jeg tror ikke man kommer så veldig langt med å instruere barna til noe som helst. Barna kommer til å imitere sine venner og omgivelser.

Kommer til å forsvinne fra språket

Og til tross for vanskene i Paradise Hotel mener Hide:

– Alle kan klare forskjellen på skj- og kj, og alle kan klare å uttale L riktig.

Ikke at det egentlig er et problem, for fonetikeren tror de vanskelige lydene på sikt kommer til å forsvinne fra språket.

– Jeg tror at innen ti år, så kommer de fleste under 40 år i østlandsområdet til å uttale L på den nye måten.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP