Hopp til innhold

Foreldre tar barna til logoped – kan ikke si «kino», «kjøpe» og «tjukk»

Stadig flere barn sliter med å si ord som «kino», «kjøpe» og «tjukk», og foreldrene kommer til oss, sier flere logopeder NRK har snakket med. Men de vanskelige lydene vil forsvinne fra språket, sier fonetiker Øydis Hide.

Flere foreldre tar barna med til logopeden for å lære dem å si «kylling» og «kjole».

SHYLLING: Kan du forskjellen på «skylling» og «kylling»? Da er du muligens en utdøende rase.

Kathrine Kvisgaard

SHEMPEVANSKELIG: Logoped Kathrine Kvisgaard har forståelse for at enkelte forenkler språket.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Hvis du ser en nyhetssending på en av de større tv-kanalene, hører du at kino, kjøpe og tjore blir uttalt på riktig måte i forhold til hvordan det skrives.

Men hvis du svitsjer over til for eksempel Paradise Hotel på TV3, der klientellet hovedsakelig er i begynnelsen av 20-årene, er historien en helt annen.

– Jeg shenner at jeg bare må shøre på, selv om det er shipt hvis en jeg shenner godt ryker ut, sa en av deltakerne i år.

– De fleste voksne i dag klarer å skille disse lydene, i hvert fall de som er 40 eller eldre. De vil jo at deres barn skal gjøre det også, sier logoped Kathrine Kvisgård.

Tar med barna til logoped

Hun og mange andre logopeder NRK har snakket med merker en økt bekymring over at barna deres ikke klarer forskjellen på skj- og kj-lyden.

I østlandsområdet er det også bekymring over at barna bruker tynn L, populært kalt Østfold-L.

– Det er jo en forenkling. Det er lettere å si en skj-lyd enn en kj-lyd.

Fånyttes å ta med barna til logoped

Øydis Hide

SHLØSING: Fonetiker Øydis Hide tror til syvende og sist barna kommer til å snakke som sine venner, så det er ikke noen vits i å sende dem til logoped.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Fonetiker Øydis Hide jobber med språklyder, hvordan ordene blir laget inne i munnen. Hun kjenner godt til problematikken.

– Foreldre er nok bekymret fordi de vil at barna skal snakke akkurat som de gjør selv, sier Hide.

Hun tror pengene foreldrene bruker på logopeder er bortkastet.

– Jeg tror det er fånyttes. Jeg tror ikke man kommer så veldig langt med å instruere barna til noe som helst. Barna kommer til å imitere sine venner og omgivelser.

Kommer til å forsvinne fra språket

Og til tross for vanskene i Paradise Hotel mener Hide:

– Alle kan klare forskjellen på skj- og kj, og alle kan klare å uttale L riktig.

Ikke at det egentlig er et problem, for fonetikeren tror de vanskelige lydene på sikt kommer til å forsvinne fra språket.

– Jeg tror at innen ti år, så kommer de fleste under 40 år i østlandsområdet til å uttale L på den nye måten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.