Hopp til innhold

Piratkopiert strømmefilm er Netflix-fiende nummer én

Strømmetjenester som inneholder et stort utvalg piratkopierte filmer, ligger bare noen tastetrykk unna. Dette bekymrer norske filmfolk, som krever lovendringer.

Kon Tiki og podusent Aage Aaberge

«Kon Tiki» ligger ikke på Popcorn Time. Men produsent Aage Aaberge er likevel bekymret.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film / NRK

«Kon Tiki»-produsent Aage Aaberge er lettet over at han ikke finner filmen sin på ulovlige strømmetjenester, men han er frykter det økende tilbudet av slike tjenester.

– Hvis folk ikke er villige til å betale for å se film, så mister vi vårt eksistensgrunnlag. Det er ganske alvorlig, sier han.

Han peker på at hans film hadde utviklingskostnader på tre-fire millioner kroner og produksjonskostnader på langt over nitti millioner.

– Det er klart at hvis folk laster ned filmen gratis, så kan vi ikke lage slike filmer lengre, sier Aaberge.

Ikke lovbrudd

Strømming av piratkopierte filmer er ikke brudd på opphavsretten, mener Rettighetsalliansen, som derfor vil endre reglene. I dag er det ikke mulig å stoppe strømming av piratkopiert innhold.

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

Willy Johansen i Rettighetsalliansen mener at loven må endres for å stanse ulovlig strømming av piratkopierte filmer

Foto: Privat

– Jeg tror vi trenger en endring av lovverket , sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen.

Strømmetjenester som Popcorn Time kan ikke stanses med loven i hånd.

– Må slippes globalt

Filmentusiast Simon Strumse tror løsningen ligger hos bransjen selv.

– I samme øyeblikk som en film blir tilgjengelig på DVD, må den også bli tilgjengelig på strømmetjenester over hele verden, tror han.

For med en gang en DVD slippes i USA, er den tilgjengelig for hele verden via Popcorn Time. – Hvis bransjen selv fyller dette markedet, kommer Popcorn Time mest sannsynlig til å dø ut, sier Strumse.

«Hackernes Netflix»

Da strømmetjesten Netflix la fram kvartalsrapporten sin forrige uke, ble Popcorn Time og andre lignende tjester nevnt som Netflix` største fiender.

Ifølge dansk TV2 kalles tjenesten «hackernes Netflix».

Popcorn Time viser piratkopierte filmer, det er ikke strømmetjenesten i seg selv som er ulovlig. Men den gir brukerne anledning til å se alt fra gamle filmklassikere til dagsaktuell film.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters