Hopp til innhold

Piratkopiert strømmefilm er Netflix-fiende nummer én

Strømmetjenester som inneholder et stort utvalg piratkopierte filmer, ligger bare noen tastetrykk unna. Dette bekymrer norske filmfolk, som krever lovendringer.

Kon Tiki og podusent Aage Aaberge

«Kon Tiki» ligger ikke på Popcorn Time. Men produsent Aage Aaberge er likevel bekymret.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film / NRK

«Kon Tiki»-produsent Aage Aaberge er lettet over at han ikke finner filmen sin på ulovlige strømmetjenester, men han er frykter det økende tilbudet av slike tjenester.

– Hvis folk ikke er villige til å betale for å se film, så mister vi vårt eksistensgrunnlag. Det er ganske alvorlig, sier han.

Han peker på at hans film hadde utviklingskostnader på tre-fire millioner kroner og produksjonskostnader på langt over nitti millioner.

– Det er klart at hvis folk laster ned filmen gratis, så kan vi ikke lage slike filmer lengre, sier Aaberge.

Ikke lovbrudd

Strømming av piratkopierte filmer er ikke brudd på opphavsretten, mener Rettighetsalliansen, som derfor vil endre reglene. I dag er det ikke mulig å stoppe strømming av piratkopiert innhold.

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

Willy Johansen i Rettighetsalliansen mener at loven må endres for å stanse ulovlig strømming av piratkopierte filmer

Foto: Privat

– Jeg tror vi trenger en endring av lovverket , sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen.

Strømmetjenester som Popcorn Time kan ikke stanses med loven i hånd.

– Må slippes globalt

Filmentusiast Simon Strumse tror løsningen ligger hos bransjen selv.

– I samme øyeblikk som en film blir tilgjengelig på DVD, må den også bli tilgjengelig på strømmetjenester over hele verden, tror han.

For med en gang en DVD slippes i USA, er den tilgjengelig for hele verden via Popcorn Time. – Hvis bransjen selv fyller dette markedet, kommer Popcorn Time mest sannsynlig til å dø ut, sier Strumse.

«Hackernes Netflix»

Da strømmetjesten Netflix la fram kvartalsrapporten sin forrige uke, ble Popcorn Time og andre lignende tjester nevnt som Netflix` største fiender.

Ifølge dansk TV2 kalles tjenesten «hackernes Netflix».

Popcorn Time viser piratkopierte filmer, det er ikke strømmetjenesten i seg selv som er ulovlig. Men den gir brukerne anledning til å se alt fra gamle filmklassikere til dagsaktuell film.

Kulturstrøm

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.

 • Sjelden Mercedes solgt for over én milliard

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.

  Det opplyser auksjonshuset Sotheby's i London. Bilen, en Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut fra 1955, ble kjøpt av en privat samler for 135 millioner euro. Den er en av bare to i sitt slag.

  Prisen er nesten tre ganger så høy som den forrige rekorden, som ble satt i 2018 av en Ferrari 250 GTO fra 1962.

  (©NTB)

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.
  Foto: AFP