Piratkopiert strømmefilm er Netflix-fiende nummer én

Strømmetjenester som inneholder et stort utvalg piratkopierte filmer, ligger bare noen tastetrykk unna. Dette bekymrer norske filmfolk, som krever lovendringer.

Kon Tiki og podusent Aage Aaberge

«Kon Tiki» ligger ikke på Popcorn Time. Men produsent Aage Aaberge er likevel bekymret.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film / NRK

«Kon Tiki»-produsent Aage Aaberge er lettet over at han ikke finner filmen sin på ulovlige strømmetjenester, men han er frykter det økende tilbudet av slike tjenester.

– Hvis folk ikke er villige til å betale for å se film, så mister vi vårt eksistensgrunnlag. Det er ganske alvorlig, sier han.

Han peker på at hans film hadde utviklingskostnader på tre-fire millioner kroner og produksjonskostnader på langt over nitti millioner.

– Det er klart at hvis folk laster ned filmen gratis, så kan vi ikke lage slike filmer lengre, sier Aaberge.

Ikke lovbrudd

Strømming av piratkopierte filmer er ikke brudd på opphavsretten, mener Rettighetsalliansen, som derfor vil endre reglene. I dag er det ikke mulig å stoppe strømming av piratkopiert innhold.

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

Willy Johansen i Rettighetsalliansen mener at loven må endres for å stanse ulovlig strømming av piratkopierte filmer

Foto: Privat

– Jeg tror vi trenger en endring av lovverket , sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen.

Strømmetjenester som Popcorn Time kan ikke stanses med loven i hånd.

– Må slippes globalt

Filmentusiast Simon Strumse tror løsningen ligger hos bransjen selv.

– I samme øyeblikk som en film blir tilgjengelig på DVD, må den også bli tilgjengelig på strømmetjenester over hele verden, tror han.

For med en gang en DVD slippes i USA, er den tilgjengelig for hele verden via Popcorn Time. – Hvis bransjen selv fyller dette markedet, kommer Popcorn Time mest sannsynlig til å dø ut, sier Strumse.

«Hackernes Netflix»

Da strømmetjesten Netflix la fram kvartalsrapporten sin forrige uke, ble Popcorn Time og andre lignende tjester nevnt som Netflix` største fiender.

Ifølge dansk TV2 kalles tjenesten «hackernes Netflix».

Popcorn Time viser piratkopierte filmer, det er ikke strømmetjenesten i seg selv som er ulovlig. Men den gir brukerne anledning til å se alt fra gamle filmklassikere til dagsaktuell film.

Kulturstrøm

  • Musikklinja i Nord-Østerdal reddet

    Styringspartiene i Innlandet fylkeskommune, Sp og Ap, har snudd i avgjørelsen om å legge ned tre av linjene ved Nord-Østerdal videregående skole fra høsten. Dette gjelder bl a musikk, dans og drama, som hadde én søker for lite til at det formelle kravet skulle møtes. Mange har engasjert seg i saken, og nå er tilbudet reddet, skriver avisa Alvdal midt i væla.

  • Faithfull om koronasykdommen

    Artisten Marianne Faithfull (74) sier til New York Times at hennes kamp mot covid-19 og langvarige ettervirkninger har vært den tøffeste kampen hun har hatt. Tidligere har hun bl.a. overlevd en overdose med sovemedisin og vært avhengig av heroin.

  • Færre digitale kulturopplevelser

    Digital kulturbruk er nesten halvert i år, sammenlignet med i fjor. Det viser en undersøkelse fra Opinion som gjennom pandemien har spurt over 20.700 nordmenn om deltagelse på digitale kulturopplevelser, og i hvilke grad man betaler for disse. – Viljen til å betale for digitale kulturopplevelser er stabil i pandemien. Det tyder på at nedgangen i digital kulturbruk heller skyldes mangel på tilbud enn etterspørsel, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.