Hopp til innhold

Flere norske kandidater til litteraturpris på 5 millioner svenske kroner

I dag deles den prestisjefylte ALMA-prisen ut. Ti av de 215 vinnerkandidatene er norske.

Gro Dahle

Gro Dahle er en av de ti norske aktørene som kan vinne prisen på fem millioner svenske kroner når ALMA-prisen deles ut i morgen formiddag.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

I dag kan ti norske aktører (hovedsakelig forfattere og illustratører) innen barne- og ungdomslitteratur bli fem millioner svenske kroner rikere.

Kl. 13.00 deles nemlig ALMA-prisen ut – en anerkjennelse som karakteriseres som den viktigste internasjonale utmerkelsen for arbeid med barne- og ungdomsbøker.

Årets 215 vinnerkandidater kommer fra 59 forskjellige land.

Mener de norske nominasjonene er gode navn

NORLAs seniorrådgiver, Dina Roll-Hansen, som jobber for å promotere norsk litteratur i utlandet, mener de ti norske nominerte er gode navn.

­

Dina Roll-Hansen

Dina Roll-Hansen jobber til daglig med å promotere norsk litteratur i utlandet.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Jeg ville blitt veldig glad om en av dem vant. Eller to, som Nyhus og Dahle, men det er jo en veldig lang nominasjonsliste, så det er vanskelig å tippe.

Roll-Hansen mener norsk barne- og ungdomslitteratur har høy status i utlandet

– Reaksjonene jeg får er gjerne at norske barnebøker er fantasifulle, og at de eksperimenterer med form og innhold. De har et utradisjonelt uttrykk og tør å ta opp kontroversielle tema.

Hun peker på en sterk økning i antall oversettelser det siste året.

– Antallet bøker NORLA har støttet er nesten tredoblet på fem-seks år. Nå er jeg på barnebokmessen i Bologna, og jeg opplever god interesse på messens første dag.

Her kan du bli litt bedre kjent med de ti norske kandidatene:

Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd har et langt virke som barnebokforfatter. Bøkene hans er oversatt til over 20 språk.

Foto: NRK

Bringsværd har mottatt en rekke priser både som forfatter og dramatiker, blant annet Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehouprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen. Han er oversatt til over 20 språk.

I over 20 år har han, sammen med illustratør Anne Holt, utgitt bøker om Karsten og Petra, som er blitt en av de største norske barneboksuksessene noensinne.

Gro Dahle

Gro Dahle

Gro Dahle (bildet) har med stor omhu for barn arbeidet eksplisitt med temaer som er vanskelige, sier NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Gro Dahle er også en forfatter med svært mange bøker bak seg. Hun har skrevet romaner, skolebøker, skuespill og en lang rekke bildebøker og dikt.

– Dahle har med stor omhu for barn arbeidet eksplisitt med temaer som er vanskelige, sa NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume da forfatteren fikk Vindtorns poesipris i 2015.

I vinter berørte Dahle tusenvis av lesere med den gripende historien om da en far ringte henne for å få hjelp til en sønn som synes det var vanskelig å tolke dikt.

Svein Nyhus

Svein Nyhus

Illustratør og barnebokforfatter, Svein Nyhus, er gift med Gro Dahle. Ekteparet har samarbeidet om flere bokutgivelser.

Foto: Gyldendal forlag

Den anerkjente illustratøren og barnebokforfatteren, Svein Nyhus, er gift med Gro Dahle. Ekteparet har samarbeidet om flere bøker, blant andre «God natt, natt».

Den beskriver Straume som «en nydelig produksjon, med deilig tykt papir og små sider».

Harald Rosenløw Eeg

Rosenløw Eeg er en av Norges mest kjente ungdomsbokforfattere. Han blir ofte hyret inn til skoleprosjekter og skrivekurs for unge. I et intervju med NRK fortalte han at det å være ute blant ungdom kan være mer inspirerende enn mange tror:

Harald Rosenløw Eeg

Harald Rosenløw Eeg er en av Norges mest kjente ungdomsbokforfattere.

Foto: Roald Marker / NRK

– Mange mener de vet alt om ungdom fordi de selv har vært ungdom. Jeg jobber alltid ut ifra en ide om at jeg ikke aner noen ting om temaet. Det er som å gå inn i et yrke eller livssituasjon jeg ikke kan noe om.

I fjor var han med på Litteraturtoget med H.K.H. kronprinsesse Mette-Marit. Kronprinsessen beskrev ham som en forfatter som skriver bøker som fenger ungdommer.

Fam Ekman

Fam Ekman

Fam Ekman har blant annet mottatt Bokkunstprisen i 2003, Riksmålsprisen i 2007 og Kritikerprisen i 2008.

Den svensk-norske billedkunstneren, illustratøren og forfatteren Fam Ekman er spesielt kjent for sine vakre og særegne bildebøker for både barn og voksne.

Hun er utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole og ved Statens Kunstakademi i Oslo.

Ekman har blant annet mottatt Bokkunstprisen i 2003, Riksmålsprisen i 2007 og Kritikerprisen i 2008.

I fjor utgav hun «Papirfuglen», en bildebok hvor både bilder og tekst er preget av Japan og japansk kultur.

Foreningen !les

En samlet norsk litteraturbransje har siden 1997 arbeidet med å motivere flere til å lese gjennom Foreningen !les. Om lag 230 000 elever deltok i 2016 på ett eller flere lesetiltak i regi av foreningen, som opplever stor etterspørsel etter flere tiltak.

Foreningen !les

Om lag 230 000 skoleelever deltok i 2016 på ett eller flere lesetiltak i regi av foreningen. Fra venstre: Bjarte Bakken, Kristin Li, Ole Ivar Burås, Hilde Slåtto, Vibeke Røgler, Troels Posselt og Wanda Voldner.

Organisasjonen har seks ansatte, og har, i tillegg til tiltak i nesten hele skoleløpet, flere arrangementer utenfor skolen.

Stian Hole

Stian Hole

Stian Hole vant Brageprisen 2010 i kategorien åpen klasse – beste billedbok for voksne og barn med boken «Garmanns hemmelighet».

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Stian Hole står bak en rekke særpregede bokomslag og har en betydelig egen bokproduksjon. Han kan blant annet smykke seg med to Bragepriser.

I fjor lagde Straume en liste over syv gode barneboktips. Der skrev hun følgende om Stian Holes «Morkels alfabet»:

– Stian Hole har skapt en helt egen genre med sine poetiske barneportretter der datamanipulasjon av faktiske fotografier er et grunnelement. På sitt beste (og det er det for det meste) blir det nydelig, på sitt nest beste merkelig sterilt.

Marit Kaldhol

Marit Kaldhol

Marit Kaldhols «Farvel, Rune» er oversatt til tolv språk, og er blant annet utgitt i Japan USA og Canada.

Foto: Øyvind Eide

Samlagets håp til å vinne ALMA-prisen er Marit Kaldhol. Hun debuterte i 1983, og har siden det skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne.

Hennes forrige ungdomsroman, «Zweet», beskrev Straume som «en drivende god ungdomsroman; modig, provoserende, brutal».

Kaldhol har fått flere priser for sitt forfatterskap. Bildeboken «Farvel, Rune» er en av bøkene som har fått mest oppmerksomhet. Den er oversatt til tolv språk og er blant annet utgitt i Japan, USA og Canada.

Gry Moursund

Gry Moursund

Gry Moursund har sammen med Bjørn F. Rørvik hatt stor suksess med de nyskapende fortellingene om folkeeventyret Bukkene Bruse.

Moursund er oppvokst i Nordland, men bor i Berlin. Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. I 1999 debuterte hun som illustratør av bildebøker med «Himmelkua».

Hun har, har sammen med Bjørn F. Rørvik, hatt stor suksess med de nyskapende fortellingene om folkeeventyret Bukkene Bruse.

– Det er gjennomgående så mange lag, så mange detaljer og referanser både i tekst og illustrasjoner, at jeg ikke risikerer stort når jeg spår at dette er et kunstverk som vil leve lenge, skrev Straume i sin anmeldelse «Bukkene Bruse vender tilbake»

Øyvind Torseter

Øyvind Torseter
Foto: Dario Kverme Birhane

Torseter er billedkunstner, illustratør tegneserieskaper og forfatter.

Da Straume i slutten av 2015 anmeldte «Reserveprinsesse Andersen», roste hun forsiden (signert Øyvind Torseter) og skrev at denne illustratøren snart må være grossist i litterære priser.

– I fjor fikk han Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok for «Brune», som han skapte sammen med forfatteren Håkon Øvreås, skrev Straume.

I den nylige Årets vakreste bøker-utdelingen vant Torseter gull i klassen for skjønnlitteratur barn og ungdom.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP