Hopp til innhold

Bok til gjenbruk

En alternativ aftenbønn. Slik kan man karakterisere det siste samarbeidsprosjektet til Gro Dahle og Svein Nyhus.

Forfatteren Gro Dahle

Gro Dahle har skrevet 'God natt, natt'.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

De er et unikt forfatterpar, Gro Dahle og Svein Nyhus. Ja, det er hun som står for teksten og han for illustrasjonene, og man kan bare beundre kontakten mellom ord og bilder, som i bøkene "Snill" eller "Sinna mann"; de er ekspressive og poetiske om hverandre, inderligheten uttrykkes like fint visuelt som litterært.

Aftenbønn

Parets siste samarbeidsprosjekt er den lille boken "God natt, natt", som er holdt i dust blågrått og oransje. Boken kan betraktes som en alternativ godnattsang, eller nesten som en aftenbønn. Bokens jeg ønsker god natt til sol og måne, til huset, skoene, til fugler og venner. Her er fromme ønsker om at alle skal ha det godt, og det er vakkert uten at det blir klamt. Her, for eksempel, er en hilsen til de som ligger og ikke får sove:

Godnatta til alle som angrer
på det de har gjort og det de har sagt
og det de ikke har gjort eller sagt,
til alle som ligger og reparerer,
knyter knuter på tankene,
broderer på ordene,
lapper og syr og spinner.
Ikke mer å gjøre i dag,
men kanskje i morgen, i morgen, i morgen
kan du kanskje si unnskyld.

Det store i det lille

"God natt, natt"

'God natt, natt' av Gro Dahle og Svein Nyhus.

Foto: Cappelen Damm

Samtidig som det lange diktet - for denne boken kan godt leses som ett langt dikt - viser frem alt det i verden som har verdi, og som det er viktig å ta vare på, så skaper det en trygghet og en ro som gir hvile før søvnen. Det bitte lille jeg blir en del av et kjempestort fellesskap. Ingen tunge tanker skal hindre ønsket om en god natt før en dag med nye muligheter.

Med tykk pensel og en nesten naivistisk strek har Svein Nyhus laget et nattens univers, der månen er tykk og trivelig eller tynn som en nål, og der alt er skildret enkelt og tydelig. Den blågrå bakgrunnen får liv gjennom det nesten knallsk oransje og sugende sorte. Nyhus strippet naken i forhold til de mange lag av ulike teknikker han har brukt i tidligere bøker, fungerer veldig godt. Det enkle understreker roen, hvilemoduset, drømmemoduset.

Enkelt, men godt

Og så har han originale varianter, for eksempel der det i teksten heter: "Godnatta til kalde og klamme føtter og alle som fyser på beina selv om de har sokker på." Der presenterer Nyhus tre personer godt innpakket i dynene sine - liggende på hvert sitt isflak, mens sneen laver ned. Enkelt, men virkningsfullt.

"God natt, natt" er en bok for barn, men jeg vil tro at den voksne som leser den høyt på sengekanten kan ha vel så stor glede av boken som i alle fall de yngste barna. Blikket som betrakter verden er åpent, men kan tippe over i det litt voksen-velmenende. Som når det ønskes god natt til "hjertet mitt, det lille, tapre hjertet mitt". Der ser jeg den voksne betrakteren, som stiller seg i veien for barnet som ikke umiddelbart ville valgt samme adjektiv.

"God natt, natt" er en nydelig produksjon, med deilig tykt papir og små sider. Den kan leses igjen og igjen av store og små, aller helst sammen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)