Hopp til innhold

Flere hjem = økonomisk sans

Barn med delt omsorg mer bevisst på økonomi enn de med èn familie. Men så får de mer også.

Barn med sparegris
Foto: Sinar 2

Hør saken: Penger til mine, dine og våre barn:

Barnas økonomiske bevissthet påvirkes av om familien kun har felles barn eller barn både felles og hver for seg, viser en ny undersøkelse utført av TNS Gallup for DnB NOR.

"Mine" og "dine" barn blir mer opplyste enn "våre barn" .

Flere hjem gir økonomisk sans

- Man sier ofte at det er utfordrende for barn å flytte mellom flere hjem, men på økonomisiden kan de ha fordeler: Foreldrene med særkullsbarn innvolverer i større grad barna i økonomiske beslutninger, gir i større grad lommepenger og og lar ungene bli tidligere økonomisk bevisste enn foreldre som kun har felles barn, sier Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Bedre rustet

Hun tror barn med flere familier står bedre rustet når de skal ha selvstendig økonomi senere.

- I familiene med kun felles barn er økonomien et mer fredelig tema som en ikke trenger å innvolvere barna i. Det kan være en ulempe for barnas bevissthet rundt økonomi senere, avslutter Jørgensen.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»