Hopp til innhold

Flere hjem = økonomisk sans

Barn med delt omsorg mer bevisst på økonomi enn de med èn familie. Men så får de mer også.

Barn med sparegris
Foto: Sinar 2

Hør saken: Penger til mine, dine og våre barn:

Barnas økonomiske bevissthet påvirkes av om familien kun har felles barn eller barn både felles og hver for seg, viser en ny undersøkelse utført av TNS Gallup for DnB NOR.

"Mine" og "dine" barn blir mer opplyste enn "våre barn" .

Flere hjem gir økonomisk sans

- Man sier ofte at det er utfordrende for barn å flytte mellom flere hjem, men på økonomisiden kan de ha fordeler: Foreldrene med særkullsbarn innvolverer i større grad barna i økonomiske beslutninger, gir i større grad lommepenger og og lar ungene bli tidligere økonomisk bevisste enn foreldre som kun har felles barn, sier Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Bedre rustet

Hun tror barn med flere familier står bedre rustet når de skal ha selvstendig økonomi senere.

- I familiene med kun felles barn er økonomien et mer fredelig tema som en ikke trenger å innvolvere barna i. Det kan være en ulempe for barnas bevissthet rundt økonomi senere, avslutter Jørgensen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober