NRK Meny
Normal

Fjortis-Herman ble årets youtuber

14 år gamle Herman Dahl ble i kveld kåret til årets youtuber under Gullsnutten. Oslo-gutten er spesielt kjent for musikkvideoen «Fjortis». – Det har vært et helt fantastisk år på Youtube, sa Herman Dahl.

Herman Dahl vant Gullsnutten

Herman Dahl ble kåret til beste Youtuber ikveld.

Foto: NRK

Han har rast opp i antall følgere siden han startet sin YouTube-kanal for rundt ett år siden. Nå har Herman Dahl (14) fra Oslo, 70.000 følgere og han er også stor på Snapchat, Instagram og Musical.ly.

I kveld ble han altså kåret til årets youtuber i den årlige feiringen av de norske youtuberne, Gullsnutten.

Fjortis

14 åringen spilte også Aksel i serien «Jenter» på NRK Super.

– Jeg har lært at har du en lidenskap, så kan du komme utrolig langt på bare et år, sa vinneren.

Det er tredje gang denne kåringen arrangeres. Og det ble i februar avgitt rundt 200.000 stemmer. Så har en fagjury valgt blant de 32 nominerte i åtte kategorier.

Brødre fikk pris

Det var brødrene Daniel og Simen Andersen som ble kåret til årets meningsbærere. Brødrene som begge sitter i rullestol og har sykdommen Duchenne, har hatt sterke meninger om nettmobbing. Helt åpent har de konfrontert nettroll som mobbet dem i kommentarfeltene. Brødrene kommer fra Stathelle i Telemark. Kanalen deres har rundt 700.000 videovisninger i måneden.

Begge brødrene ble svært rørt da de fikk prisen og sa de var veldig stolte.

I kategorien «Årets video» var det Emma Ellingsen (15) fra Nøtterøy som dro av gårde med Gullsnutten-trofeet. For seks måneder siden la hun ut videoen «Q & A: Jeg ble født gutt!» og den sterke historien hennes er til nå sett av over 400 000 på Youtube. Hun er fortsatt med i TV 2-programmet «Født i feil kropp».

– Dette hadde jeg aldri trodd skulle skje, sier Emma Ellingsen.

Alan Walker vant

YouTube-fenomenet Alan Walker (19) fra Fana ved Bergen ble tildelt årets Gullsnutten i musikkategorien. Han er Norges desidert største på Youtube med seks millioner abonnenter og til sammen 1,7 milliarder videovisninger.

Alan Walker

Alan Walker vant pris i kveld under Gullsnutten.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Amalie Olsen (18) fra Re i Vestfold fikk prisen som årets stjerneskudd. Hun er den største norske youtuberen på jentesiden. Hun har 1,2 millioner videovisninger i måneden og lager humor- og skjønnhets videoer.

– Youtube har forandret hele livet mitt, sa Amalie Olsen da hun mottok prisen som årets stjerneskudd.

Malin Nesvoll Vangsnes (26), kjent som Makeup-Malin fikk prisen for årets livsstils- og videoblogger.

Vixen Blog Awards 2016

Maceup-Malin fikk også pris i kveld under Gullsnutten.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Joachim Haraldsen (24) fra Nittedal ble kåret som årets gamer med kanalen Noobwork. Han bygget kanalen med Minecraft- og annet spillinnhold og har i overkant av to millioner følgere.

Eveline Karlsen (24) fra Skien ble kåret til årets Gullsnutten-vinner i kategorien sminke- og skjønnhetskanaler.

– Da jeg ble nominert begynte jeg å gråte og jeg begynner å gråte nå også, sa Eveline Karlsen da hun tok imot prisen.

Årets Collab er AndyAx med videoen «The Camera Hack»:

Årets Øyeblikk: Søknad til Farmen Kjendis: med Prebz og Dennis.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.