Hopp til innhold

Fisk og fest i Surnadal

En god gammeldags fiskekonkurranse og et ande-veddeløp er hva du kan delta på under Norsk Laksefestival.

Surna

I FISKENES TEGN: Men Norsk Laksefestival handler om mye mer enn det å dra den største ruggen i land.

Foto: Norsk Laksefestival

  • Hvem: Ragnar Bakke
  • Hva: Festivalleder for Norsk Laksefestival
  • Hvor: Surnadal, Møre og Romsdal
Ragnar Halle

LAKSE-GLAD: Festivalleder Ragnar Halle ser fram til nok en festival.

Foto: Norsk Laksefestival

- Hvordan kom dere på ideen om en laksefestival?

- Det startet som en tanke etter at jeger- og fiskeforeningen arrangerte en villmarksmesse. Det gikk så bra at man fant ut at vi burde ha en egen laksefestival. Målet var blant annet å få skapt litt mer aktivitet i bygda. Nå er vi på det åttende året og alt tegner bra også i år.

- Laksefiskere karikeres gjerne som svært konkurransepregede og som glade i å beskytte sine hemmeligheter. Går det an å lage en festival av slikt?

- Ja, absolutt. Dette er en samlende festival, og vi har ikke blitt begrenset av noe slikt, nei.

- Festivalen er kanskje ikke bare for laksefiskere, heller?

- Nei, den er ikke det. Vi prøver å inkludere alle og har et bredt program. Den er også godt besøkt. I en kommune med 6000 innbyggere, hadde vi i fjor 14-15.000 unike besøkende. Det er vi stolte av.

- Dere har festivalstart i dag. Hvordan er dagens program?

- I dag startet vi med fagkonferanse, hvor temaet er lakseturisme og reiseliv. I kveld vil vi arrangere fisking for barn under 16 år oppe på Glønavatnet, med grilling for hele familien. Her pleier rundt 100 unger å delta.

- Og offisiell åpning i morgen?

- I morgen er konferansen over, og vi åpner martnasgaten. Her vil det stå rundt 70 utstillere som selger alt mulig, fra håndverk til fiskerelatert utstyr. På kvelden vil vi ha gratiskonsert med det lokale bandet Battery og fjorårets Idol-vinner Aleksander With. Når disse konsertene er over, går startskuddet for fiskekonkurransen.

- Med stor ståhei?

- Absolutt. Vi pleier å ha 250 deltakere og spenningen er absolutt stor. Man har fram til lørdag morgen klokken ni til å ta den største laksen. Informasjon om hvem som leder og lignende får man over et eget sambandsnett. I år er vi nok ekstra spente. Det har vært tatt veldig mye storlaks hittil. Førstepremien er 30.000 kroner.

- Jeg ser også dere har et eget andeveddeløp?

- Det er på søndag. Vi har kjøpt inn 2400 plastikkender nummerert fra 1 til 2400 som kan folk ”kjøpe”. Disse slipper vi ut samtidig i elven og tar dem i mot en kilometer lenger ned. Den som har kjøpt anden som passerer målstreken først kan vinne 60.000 kroner. Jeg tror snart alle i Sundalen har kjøpt seg en and nå.

Andeveddeløp

VELG EN AND: Velger du riktig nummer mellom 1-2400 kan du komme til å vinne 60.000 kroner.

Foto: Norsk Laksefestival

- Olabilløp har dere også?

- Ja, det arrangeres samme dag i regi av NAF. Vinneren blir kvalifisert til NM i Olabil i Bø i Telemark.

- Har det noen gang skjedd noen olabil-ulykker?

- I fjor var det et par tendenser til det. Det var et par stykk som mistet litt kontrollen og skjenet ut i periferien. Det ble kræsj, men det gikk veldig bra.

Olabilløpet

HJEMMELAGET: Eget Olabilløp har man også.

Foto: Norsk Laksefestival

- Lørdagskvelden har du ikke sagt så mye om?

- På kvelden er det fest og konsert med Dance With A Stranger på en stor utescene. Da sperrer vi av sentrum og leder trafikken rundt. Det er på denne kvelden vi får mesteparten av våre inntekter fra. I fjor solgte vi 2200 billetter.

- Hva ellers kan Norsk Laksefestival skilte med?

- Vi har tivoli, helikopterflyvning og fluekastingsdemonstrasjon; flammeslukere og sirkusartister opptrer også. I tillegg har vi noe som heter katupulting. Dette har jeg forstått er som omvendt strikkhopping.

- Takk for praten. Og god festival!

- Takk for det!

 

 

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters