NRK Meny
Normal

Saken er tomat!

Når et lite øysamfunn i Rogaland høster fire millioner tonn tomater i året - da er festivaltemaet temmelig innlysende.

Tomatfestivalen

MMMMM: Tomat! En spesialitet på Finnøy, som produserer 4.000.000 tonn av grønnsaken årlig.

Foto: Rita Lindås

  ALT OM: Sommerens festivaler

  Send oss dine festivalbilder!

 

- Ja, festivalsjef for Tomatfestivalen, Tor Øyvind Skeiseid: Jeg forstyrrer deg midt i en større ryddeoperasjon og du kunne ta interjuet kun dersom du fikk tak i et head-set slik at du kunne rydde samtidig. Du fortalte meg også i sted at du har sovet kun to timer i natt. Det er hektisk for dere nå?

- Ja det er sånn å være festivalsjef. Først på plass og sist til å gå. Nå driver jeg og rydder etter at rundt fire tusen personer var innom bare i dag.

- På nettsidene deres bruker dere mottoet ”Perledykk i Tomatland”. Hvorfor?

- Fordi Finnøy er den største tomatkommunen i Norge. En tomt er heller ikke bare en tomat. Den finnes i mange varianter: Coctailtomat, plommetomat, vanlige tomater ... Vi er også en øykommune nær havet, så dykking står sentralt.

Tomatfestivalen

PERLER: Tomater kan også dyrkes på et lite øysamfunn. Til gangs, også.

Foto: Tomatfestivalen.no

- Der foregrep du litt mitt neste spørsmål: For Finnøy kommune er altså en liten øykommune i Rogaland med 2600 innbyggere fordelt på 16 øyer og er størst på tomater i Norge. Dere høster inn 4 millioner tomater hvert år, noe som er 40 prosent av den totale produksjonen i landet. Hvordan har det seg at et øysamfunn ble så store på tomater?

- Alt begynte for 79 år siden. Da var det en her som var den første i Rogaland som begynte å dyrke tomat i et drivhus på seks ganger åtte meter. Deretter ballet det på seg. Folk så at det var lønnsomt og kunne kombineres med andre næringer. Nå er drivhusene minst på et mål hver. Vi får mye lysrefleksjon fra sjøen. Det er glimrende. Tomater elsker jo lys og varme.

- Sett utenfra virker det svært ressurskrevende, men dere mener faktisk at produksjonen er miljøvennlig?

Tomatfestivalen

VARIANTER I RØDT: Og på menyen har festivalen ... tomater. Og andre lokale spesialiteter som villsau og bjørnebær.

Foto: Rita Lindås

- Ja, vi får naturgass i rør fra nord i Rogaland som brukes til oppvarming opp med naturgass. De som diskuterer gasskraft bør sjekke ut Finnøy. Det vi har er midt i blinken. Og all CO²-en gjenvinner vi gjennom plantene ...

- Unnskyld, nå må jeg bare inn på do og rydde.

(merkelige lyder)

- Ja, du må bare spørre i vei!

- Ehm ... Ja: Er det for å bli kvitt alt overskuddet at dere startet festivalen?

- Nei. Tidligere hadde vi Finnøydagene. Dette arrangementet møtte seg selv i døren. Alle har jo noen bygdedager. Finnøydagene hadde ikke noe spesielt innhold. Da vi startet opp med tomatfestivalen for fem år siden, ville vi ha noe som var unikt for stedet. Da ble det tomater spesielt og landbruk generelt. En tredjedel av arbeidsstokken her jobber i primærnæring. Slik som i dag var det mange traktorutstillinger, men også mye matutstillinger: Villsau, bjørnebær, stekte grønne tomater, tomatsuppe ... Det er en utrolig variasjon i mat i kommunen. Kokken Frode Aga, som var her i går, syntes det var utrolig kjekt.

Jeg er så glad i tomat at! Det er så godt. Jeg har alltid flere tomater på tallerkenen for å si det sånn.

Tomatfestival-leder Tor Øyvind Skeiseid
Tomatfestivalen

KLEDD FOR FESTIVAL: Hva med en heldekkende drakt i tomats form?

Foto: Tomatfestivane

- Deres spanske søsterfestival, La Tomatina i Buñol, bruker 110 tonn tomater til å ha en storstilt matkrig i gatene. Det er ikke slik dere har det?

- Nei. Hadde jeg begynt å kaste tomater her hadde jeg mistet jobben tvert. De har sin verdenskjente festival på den måten. Vi har ikke tenkt å kopiere dem. Det er ingen tradisjon for å hive mat her.

- Men unnskyld at jeg spør: Dere må da være gresselig lei av tomat?

- Jeg er ikke det jeg! Jeg er så glad i tomat at! Det er så godt. Jeg har alltid flere tomater på tallerkenen for å si det sånn. Det er helt fantastisk. Tomatsyltetøy spiser jeg flere ganger i uka, også.

- Var det tomatsyltetøy du sa?

- To damer på Kvinnøy har startet med produksjon av det. Her bruker vi tomater til det meste. Sånn sett har folk en lang vei i forhold til å forstå hva tomaten kan brukes til. Noen bruker gjerne bare tomater for å ete tomat - og bare det. Men den er fantastisk god å woke, grille – ja, det er en av mine favoritter. Men selvsagt: Jeg er jo inhabil.

Tomatfestivalen

'KALVEMØNSTRING': En konkurranse for barna hvor evnen til kalvedressur skal bedømmes.

Foto: Tomatfestivalen.no

- Ja, nå har du ikke tenkt å benytte anledningen til å rakke ned på for eksempel agurken?

- Nei da. Agurk er veldig godt.

- Hva har dere på programmet i helgen?

- Lørdagen, i dag, er hoveddagen. I går hadde vi et matshow med kokken Aga og familiefest. I kveld er det konsert og dans. I morgen fotballturnering … Og mye mer.

- I programmet ser jeg to poster jeg lurer litt på hva innebærer: Den ene er ”Kalvemønstring” den andre er ”Tulliball”

- Kalvemønstring er for barn mellom 8 og 12 år. Mange er fra gårder selv eller kjenner noen fra gård. De skal ha en kalv som er mellom to og tre måneder gammel. Denne skal dresseres. Det er litt som hundeutstilling; en dressurkonkurranse. En dommer bedømmer så hvor flinke de er til å jobbe med dyrene, hvordan de sørger for at er rolige og følger ved siden av, og at kalvene ser fine ut. Det er veldig populært. I dag var det vel 12-15 unger som deltok. Tulliball er en klovn og tryllekunster.

- Hvor mange og hva slags folk er det som kommer på festivalen deres?

Tomatfestivalen

KALVEVELTING: Hvorvidt denne manøvren fører til pluss- eller minuspoeng vites ikke.

Foto: Tomatfestivalen.no

- Noen tror det bare er en ”innavlsfestival”. Men når vi er rundt 2600 som bor i kommunen og det bare i dag kom nærmere 4000, og kanskje rundt 6000 totalt - da sier det seg selv at det kommer mange utenfra også. Spesielt kommer det mange fra Stavangerområdet, men også folk fra hele resten av landet tar turen. Det er veldig kjekt, men nå er jeg bare sliten. Går og plukker søppel etter det hele …

- Dere satser mye på barn og familie?

- Ja. Har ungene det bra har foreldrene det bra. Så enkelt er det.

- Festivalen er dugnadsbasert?

- Ja, veldig. Jeg har en symbolsk organiseringslønn, men jobben min innebærer mest dugnad. Det er et idrettslag som arrangerer, så vi skal ikke konke det. Til sammen er det vel nærmere 400 som er med og hjelper.

- Da har jeg ikke flere spørsmål. Beklager at jeg tok opp tiden din midt under ryddesjauen.

- Nei nei. Jeg har har fått ryddet masse i løpet av samtalen, jeg.

- Det var bra. Da får du virkelig ha en fortsatt god festival!

- Takk skal du ha! Ha det godt!

 

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix