NRK Meny
Normal

Pølseparty for voksne

I Moss samles flere hundre festivalgjester for å hedre Norges egentlige nasjonalrett: Pølsen.

Pølsefestivalen i Moss

METTENDE: Det er ikke alle som makter å trykke i seg tolv pølser med brød på like mange minutter.

Foto: www.polsefestivalen.no

ALT OM: Sommerens festivaler

Send oss dine festivalbilder!

 

- Jeg må bare spørre med en gang, kroeier og festivalsjef Finn Egil Johansen: Hvordan i all verden kom dere på å begynne med pølsefestival?

- Vi var tre karer som hadde lyst til å lage en morsom, utradisjonell greie med musikk attåt. Da dukket ideen om en pølsefestival fram. Sånt var ikke så utbredt her til lands, fant vi ut, og det kunne lett utføres med en dæsj humor.

- Pølsen har i stor grad blitt hastemat; noe folk stapper i seg på vei fra a til b. Prøver dere med dette å gjenreise pølsens status?

- Neeei. Ikke egentlig. Det er masse mennesker er glade i pølser generelt. Den ene dagen i året synes jeg ikke vi gjør noe skade ved å servere folk pølser.

- Jeg mente mer om dere satser bredt på kulinariske opplever knyttet til pølsen?

- Jo da, utvalget er iallfall bra. Vi serverer grill, wiener, bratwurst, oste-, krydder- og santa fepølser. For å nevne noen. Men vi har ingen egen festivalpølse.

- Har dere en egen pølsemaker?

Pølsefestivalen i Moss

ÅSTEDET: Hvor har pølsefestivalen gjort av seg? Jo, den finner du på Øre Kro i Moss.

Foto: www.polsefestivalen.no

- Det har vi. En lokal pølsemaker leverer varene.

- Det er som kjent ingenting som rimer på pølse i det norske språk. Men ”øl-sted” kommer ganske nært. Festivalen foregår på en kro, så jeg går ut i fra at ølet også står sentralt?

- Vi tilbyr selvsagt masse bra å leske seg på. Festivalen skjer jo i og utenfor en pub. Men i tillegg blir det livemusikk og matservering. Alt skjer i stor grad utendørs.

Pølsefestivalen i Moss

PØLSEFEST: Man kan naturligvis velge mellom mer enn grill og wiener. Men for å smake på meterpølsen må man ha en spisemakker.

Foto: www.polsefestivalen.no

- Dere arrangerer både NM i pølsespising og en "meterpølsespisekonkurranse"? Hvordan går det for seg?

- Forresten: Vi har faktisk fått en spesialpølse; en meterpølse. Den er spesiallaget for tevlingen der konkurrerende par skal spise seg inn fra hver sin ende av pølsen. Så får se om enden er god. Kommer de seg helt inn, ender det iallfall med et kyss.

- Og NM-et?

Pølsefestivalen i Moss

NM-DELTAKERE: Det var syv finalister i fjorårets NM i pølsespising. Man har tolv minutter på å spise flere pølser enn de andre deltakerne.

Foto: www.polsefestivalen.no

- Vårt uoffisielle NM i pølsespising går ut på å spise flest wienerpølser i brød på tolv minutter. Man har en halv liter vann. Regjerende norgesmester Paul Oscar Bjørneskare kan i år vinne vandrepokalen ”Den Gyldne Wiener” for godt i år hvis han vinner igjen. Jeg tror han spiste tolv pølser i fjor. Og etter konkurransen fortsatte han å spise pølser! Han skulle ”spise seg ned” igjen! Det var som i sport, hvor man etter en fotballkamp jogger seg ned for å roe muskulaturen.

Pølsefestivalen i Moss

GAFLER I SEG: Folk hadde forskjellige strategier. Én startet for raskt da han åt ti pølser på de første få minuttene.

Foto: www.polsefestivalen.no

- Det har meldt seg en utfordrer, Ronny Ellingsen fra Elverum, som ifølge nettsidene deres skryter av å spise ti wienerpølser til frokost og har ledd av fjorårets vinner?

- Ja. Og det er flere harde utfordrere. Blant annet en fra Stavanger, samt en lokalbeboer som har ansvaret for alt av pølsesalg på Melløs (fotballstadionet i Moss, journ.anm.). Han er konkurransemenneske og har ikke tenkt å tape. Så det ordentlig tøff konkurranse i år.

Pølsefestivalen i Moss

PØLSEMANN?: Torgeir & Kjendisene skal iallfall spille på pølsefestivalen også i år.

Foto: www.polsefestivalen.no

- Har det vært noen som har overspist seg og kanskje må pumpes for pølse etterpå?

- Nei. Det har gått bra. Heldigvis har de kjent sitt eget magemål, så stoppet før det har gått gærent. For eksempel var det en fra Haugesund som i fjor lå an til å knuse rekorden de første tre minuttene. Men han åpnet alt for hardt. Han sto bom fast på ti pølser og de siste fem-seks minuttene tror jeg fikk han fikk ned en eneste en.

- Hva slags folk er det som kommer på pølsefesten?

- Det er alle slags mulige mennesker i myndig alder. I fjor var den yngste 18 og den eldste 83 år. Det er ikke så voldsomt stor plass vi har, men vi benytter oss av hele området rundt kroen og setter opp telt og boder. Det er veldig folkelig og familievennlig.

- Hvor mange er det snakk om?

Pølsefestivalen i Moss

To gjester på fjorårets festival synes iallfall å like hvordan pølsefesten utviklet seg utover kvelden.

Foto: www.polsefestivalen.no

- Forhåndssalget ligger på rundt 300, men det er nok mange ytterligere som venter og ser an været. Vi forventer noen hundre besøkende.

- Dere har en del musikk på programmet også?

- Big Kjell, en artig kar fra Vadsø kommer. I tillegg vil Kjell Elvis kjøre et vanvittig bra show. Videre kommer Torgeir & Kjendisene, 99 % Irish, The Fabulous Covergirls og en skotsk trubadur, Gordon Scott. Lørdagen blir ordentlig keltiskpreget. Riverdance inkludert.

- Dere har også aktiviteter for barna?

- På dagen lørdag vil vi ha en danseoppvisning, et magishow, barnedisko og diverse leker for unger. Det blir også sukkerspinn og popkorn.

- … og ponniridning?

- Nei. Den måtte dessverre avblåses.

- Ja … Jeg håper det ikke kan knyttes opp mot pølsegildet på noen måte?

- Nei. Langt i fra. Men vi fikk inn en klovn som erstatning. Og nei, jeg håper de ikke prøver å ri på ham.

- Norske festivaler herjes av regn i sommer. Hvordan ser værmeldingen ut for dere?

- Det er meldt litt nedbør, men ellers er det opphold. Det ser bra ut.

- Jeg må vel nesten spørre: Er du glad i pølse selv?

- Ja, jeg spiser pølse jeg!

- Da får dere ha lykke til med årets festival - og god appetitt!

- Takk for det.