Hopp til innhold

Fikk reaksjon etter krimsuksess

«Broen»-skuespiller Sofia Helin sier til NRK.no at hun gikk så dypt inn i rollen som etterforskeren Saga Norén at det førte henne ut i en personlig krise.

Sofia Helin

Sofia Helin spiller rollen som den spesielle etterforskeren Saga Norén i «Broen».

Foto: SVT/ DR

Den svensk-danske krimserien «Broen» har fått krimelskende nordmenn til å legge mandagskveldene til grenseovergangen ved Øresund.

Politikrefter fra begge land blir nødt til å slå seg sammen for å rulle opp mysteriet bak to kroppsdeler som på grotesk vis blir plassert midt på Øresund-broen.

Svenske Sofia Helin spiller Saga Norén, en etterforsker med manglende sosiale antenner og lettere autistiske trekk.

Oppfattet som dårlig skuespill

Norén er langt unna bildet av den klassiske krimheltinnen, skapt i samme støpeskje som «Frøken Detektiv». Forandringen førte til mange negative tilbakemeldinger i begynnelsen.

– Saga Norén har en personlighet som overrasket mange av seerne, og jeg fikk kritikk for å være en dårlig skuespiller, sier Sofia Helin til NRK.no

– Men etter hvert begynte folk å bli mer kjent med Saga, så da aksepterte de at hun bryter med de vanlige forventninger man har til hovedpersonen i en krimserie, forklarer hun.

SE KLIPP FRA KVELDENS EPISODE: Saga lærer hva en uskreven regel er.

Video Broen: Saga Norén lærer hva en uskreven regel er

Broen: Saga Norén lærer hva en uskreven regel er

– Fikk en slags krise

Innspillingen av serien varte i åtte måneder, så Helin levde tett med rollen over lang tid. Til slutt fikk Saga Norén et uventet sterkt fotfeste i hennes eget liv.

– Saga har en personlighet som er helt forskjellig fra min egen, så det endte faktisk med at jeg fikk en slags krise. Jeg er en person som vurderer livet ut fra følelser, mens hun lever et liv basert på logikk, sier hun og utdyper;

– Rollen tvang meg inn i et nytt tankesett, og jeg så mitt eget liv på en annen måte enn tidligere. Det endte med at jeg måtte ta et oppgjør med meg selv, og noen av vurderingene jeg har gjort så langt i livet, sier hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

sofia Helin

Svensker og dansker må slå sine pjalter sammen for å finne løsningen på det etter hvert innviklede mordmysteriet.

Foto: SVT/ DR

– En ensom livsstil

Saga Norén har ingen uttalt diagnose i serien, men bærer tydelige tegn på Aspergers syndrom. Aspergers er en mild form for autisme, og Helin gikk systematisk til verks for å komme under huden på rollefiguren.

– I researchfasen leste jeg mye om temaet, og tittet på klipp på nettet. Etter hvert prøvde jeg å spille det ut blant folk på gata, og det var veldig spesielt, sier hun og prøver å skildre en situasjon med sosial blokkering.

– Når man ikke gir folk noe tilbake i form av blikk eller andre tegn som oppmuntrer til kommunikasjon, dør interessen hos den andre parten veldig fort. Det å la være å kommunisere, er også en måte å kommunisere på, så det tok ikke lang tid før jeg fant ut at disse menneskene har en veldig ensom livsstil.

Se klipp: Oppgitt Martin Rohde: – Hører du etter hva jeg sier?

Video – Hører du etter hva jeg sier?

– Hører du etter hva jeg sier?

Ble en ekstrem øvelse

I ettertid har hun fått mye skryt for tolkningen, og Aspergerforbundet i Sverige har sagt at serien er med på å bygge ned fordommer. Men det var til tider svært utfordrende å spille en karakter totalt blottet for menneskeforståelse.

– Saga klarer seg godt på de fleste områder. Hun er svært dyktig i jobben, men samtidig er hun ensom og helt sosialt inkompetent. For meg ble det ekstremt å spille en person uten sosial kompetanse.

– Et spesielt forhold

Selv om innspillingen til tider var psykisk utmattende, trivdes Helin svært godt med å spille mot et av Skandinavias største filmnavn. Saga Norén står i sterk kontrast til Kim Bodnias jordnære og joviale fremstilling av den danske etterforskeren Martin Rohde.

– Det var fantastisk å jobbe med Kim i åtte måneder, han er en utrolig fin person, sier hun og trekker frem den spesielle kjemien mellom de to hovedpersonene.

– Martin Rohde aksepterer Sagas personlighet, og det er uvant for henne. Hun blir forvirret av at Martin ikke trekker seg unna, slik hun er vant til at alle hun blir kjent med gjør. Samtidig tror jeg Martin lar seg fascinere av at hun har en helt annerledes personlighet, så de to får et veldig spesielt forhold.

(Saken fortsetter etter bildet)

Sofia Helin

Sofia Helin og Kim Bodnia har de to hovedrollene i «Broen».

Klart for oppfølger

«Broen» ble fulgt av omtrent en million seere i både Sverige og Danmark, og senere solgt til BBC. Suksessen gjør at seriens tilhengere snart kan glede seg til sesong to. Men skuespilleren er av naturlige grunner lite villig til å si så mye om hva vi kan vente av oppfølgersesongen.

– Jeg har ikke skrevet under på kontrakten ennå, men manuset til serien skrives nå. Så om alt går i orden begynner vi innspillingen høsten.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter