Hopp til innhold

Får støtte fra kunstnerkollegaer

Den kontroversielle kunstneren Bjarne Melgaard mener han ikke har etisk ansvar som kunstner.

Video nsps_upload_2009_4_14_17_7_29_2954.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Melgaard er i gang med å male 90 nye kunstverk med utgangspunkt i bilder fra et blad på 90-tallet som ble utgitt av organisasjonen for North American Man/Boy Love Association (NAMBLA).

Organisasjonen kjemper for å legalisere sex mellom menn og unge gutter, og flere av medlemmene er dømt for pedofili. Melgaard maler opp sider fra magasinet, og maler så over bildene. Han har ingen betenkeligheter med å bruke bildene av unge, avkledde gutter.

- Jeg synes at de bildene er helt utrolig interessante, det er interessant i forhold til hvordan han avbilder barn. Jeg mener at hvis du for eksempel bruker begrepet kunst, så kan du bruke absolutt hva som helst, du kan bruke alt mulig bildemateriale og referanser, sier Melgaard til NRK.

Han svarer ja på spørsmål om at all etikk kan kastes til side, dersom man kaller noe kunst.

- Skal utfordre moralen

- Det er helt forskrudd etter min mening. Jeg synes det er veldig uheldig å ta utgangspunkt i slike pedofile fotografier, det er ikke bare å gå over en grense, det er å bevege seg inn i et minefelt som er helt moralsk forkastelig, sier kunsthistoriker Paul Grøtvedt til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kunstner Bjarne Melgaard og NRKs Jeannette Platou

Kunstner Bjarne Melgaard og NRK Safaris Jeannette Platou.

Foto: NRK

Men Melgaard får støtte av leder i Unge Kunstneres Samfunn, Sverre Gullesen.

- Jeg synes han ikke gjør noe galt i det hele tatt. Han tar tak i et veldig vanskelig og alvorlig tema, som man på en måte får fram i dagslys, sier han til NRK.

Han mener kunstnere ikke trenger å være etiske, så lenge de ikke bryter norsk lov.

Kunstner Unni Askeland mener kunst generelt skal utfordre moralen i samfunnet. Hun tror kontroversielle billedkunstnere i dag er mer utsatt for kritikk enn foreksempel forfattere.

- Her er det et bilde, her er det noe som kommer rett opp i ansiktet på deg, som du konfronteres med og skal ta stilling til. Budskapet er direkte og lettere å ta enn for eksempel en tekst.

- Gammeldags

Styreleder i Norske Billedkunstnere Ingeborg Stana tror Melgaard maler disse bildene for å provosere, noe hun mener er gammeldags.

- Altså det er ingen som betviler at han har vært en viktig kunstner, men provokasjonen som formspråk, den er helt utdatert, forutsigbar og klisjépreget. Vi vet hva som kommer, sier hun.

Det er ikke første gang Melgaard skaper kontroversjer med kunsten sin. I 2000 ble han og Moderna Museet i Stockholm politianmeldt for barneporno. Årsaken var en kunstvideo som innholdt et avsnitt der en mann suger på armen til en liten jente. Saken ble senere henlagt.

Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst i Oslo skal ha en utstilling med Bjarne Melgaard i september i år, men de vil hverken bekrefte eller avkrefte om disse bildene skal stilles ut der. Melgaard arbeider med bildene nå, og er ennå ikke ferdig.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober