Lennon: – Beatles siste plate var «tortur»

Før oppløsningen av The Beatles var et faktum, deltok John Lennon i et hittil ukjent, åpenhjertig intervju der han fortalte om vanskelighetene bandet opplevde de spilte inn sistealbumet «Let it Be».

Yoko Ono, John Lennon

John Lennon og Yoko Ono i 1980, få måneder før Lennon ble drept.

Foto: STEVE SANDS / AP

The Beatles tolvte og siste studioalbum ble spilt inn i 1969, men ikke sluppet før etter at supergruppen ble oppløst våren 1970.

Før det skjedde rakk John Lennon og kona Yoko Ono å møte radiojournalisten Howard Smith i den kanadiske byen Toronto. I det timelange, åpenhjertige intervjuet forteller han at det var «tortur» å være i studio med de øvrige bandmedlemmene.

Les også: Yoko deler bilde av John Lennons blodige briller

Et helvete

– Det var et helvete, slik det ofte pleier å være. Det er tortur hver gang vi produserer noe, forteller Lennon i intervjuet.

De unike lydklippene ble funnet i en kasse innerst på loftet til Howard Smith i New York, etter å ha ligget glemt i over fire tiår. Opptakene er nå en del av en Beatles-auksjon i New Hampshire i slutten av september, og har en minstepris på 300 dollar, skriver The Telegraph.

Les også: Låten som forandret musikkhistorien

Det forventes imidlertid at lydsporene med intervjuet vil bli solgt for mellom 5000–10 000 dollar, noe som tilsvarer mellom 30 000 til 60 000 kroner.

– The Beatles har ikke noe mer «magi» enn du har. Vi lider som helvete hver gang vi lager noe, og har i tillegg hverandre å stri med. Prøv å forestille deg å jobbe med The Beatles. Det er tøft, avslører John Lennon i intervjuet.

Hør et utdrag av intervjuet her (Artikkelen fortsetter under):

Ny versjon

Mesteparten av låtene på albumet «Let it Be» ble spilt inn i januar 1969, men The Beatles var ikke fornøyde med resultatet, og la albumet på vent. Etter å ha spilt inn og sluppet albumet «Abbey Road» fikk de produsent Phil Spector til å lage en ny versjon av «Let it Be», og albumet ble til slutt sluppet i mai 1970.

Albumet ligger i dag på musikkmagasinet Rolling Stones liste over de 500 beste musikkalbum gjennom tidene, mens singlene «Let it Be» og «The Long and Winding Road» er blant The Beatles’ mest kjente sanger.

Særlig John Lennon og Paul McCartney slet de siste årene med samarbeidet, og mange Beatles-tilhengere mener Lennons kjæreste og senere kone, Yoko Ono, må ta mye av skylden for dette.

Les også: McCartney: – Yoko Ono forårsaket ikke slutten på The Beatles

Lennon ble skutt og drept i New York av Mark David Chapman i desember 1980.

Kulturstrøm