Børge Ousland harpunerte kjempekveite på 75 kilo

Børge Ousland fanget en kjempekveite på 75 kilo under et fridykk i Steigen. – Jeg har aldri vært i nærheten av noe lignende, sier han.

Børge Ousland med kjempekveite

Børge Ousland fanget denne kveita på 75 kilo da han var ute og fridykket.

Foto: NRK

Kjempekveite

Den svære fisken ble til slutt veid inn til 75 kilo.

Foto: NRK

Det var da Ousland var ute og dykket utenfor han eier, Manshausen, i Steigen i Nordland, at han oppdaget kjempefisken.

– Jeg var ute og dykket for å se om jeg fant et feste for en flytebrygge, og var i utgangspunktet ikke på jakt, sier han til NRK.no.

Han skulle sjekke bunnforholdene, da han fikk øye på kveita som lå på rundt 10 meter dyp. Ousland svømte da tilbake til land, og hentet harpun og flytebøye.

– Jeg spente harpunen, fant kveita igjen, og skjøt. Den stakk av, men jeg hang på så lenge jeg klarte. Den dro ut på dypet, og til slutt måtte jeg slipper harpunene og komme meg opp for å trekke pusten. Men jeg hadde hektet harpunen på lina til bøya, så jeg kunne se hvor den svømte.

– Har aldri vært i nærheten


Den store kveita kjempet imot, men Ousland trakk pusten på nytt og dykket ned for å ta livet av den ved å stikke den med en kniv.

– Det er vanskelig å ta livet av en så stor fisk, så jeg fikk etter hvert hjelp av noen kompiser med båt. I båten var det en svær krok, som jeg etter litt kamp klarte å feste i munnen på kveita, sier han.

Til slutt klarte de å dra kveita opp til ripa, og det var først da de ble klar over hvor stor den faktisk var. Den 75 kilo tunge fisken er med god margin mye større enn noe annet Ousland har fisket tidligere.

– Jeg har jaktet med harpun mange ganger før, men jeg har aldri vært i nærheten av en sånn størrelse. Det største jeg har fanget tidligere er vel en torsk på rundt 12 kilo, sier han.

Hva skal du gjøre med kveita nå?

– Jeg har mange gode venner som skal få noen kilo, så nå ligger den i fryseren, sier Ousland.

(Saken fortsetter etter bildet)

Børge Ousland drar opp kveita

To mann måtte til for å få kveite over ripa og opp i båten.

Foto: NRK

Holder pusten i fem minutter

Børge Ousland er best kjent som polfarer, men han er utdannet dykker, og har jobbet i Nordsjøen og som marinejeger. Nå driver han med fridykking på fritiden.

– Det som er spennende med fridykking er at man kan ha en veldig god progresjon. Det er utrolig hvor lenge man kan holde pusten med litt trening, sier han.

Fordi fridykking innebærer at man bruker mye muskler, er det sjelden man klarer å være under vann noe særlig mer enn et par minutter.

– Men hvis jeg bare ligger stille i vannet kan jeg holde pusten opptil fem minutter, sier Ousland.

Han forteller at han på det dypeste har vært nede på 30 meter under fridykking, men at han trives best på litt grunnere vann.

– På 30 meter får jeg ikke gjort noe, og marginene er veldig små, så jeg trives best på rundt 10–15 meter. Det er der mesteparten av livet i sjøen er, sier han.

Ousland anbefaler alle som ønsker å prøve fridykking å sette seg inn i teknikkene som brukes, og lese seg opp på utstyret som er annerledes enn ved dykking med luftflasker.

Skal krysse isbreer

Polfareren som har krysset både Arktis, Antarktis, Grønland og begge Patagonia-breene, og er fortsatt eventyrlysten. Nå står verdens største isbreer for tur.

– Jeg prøver å krysse alle de største isbreene i verden. Nå jobber jeg med tillatelse til å gå over Novaya Semlya i Sibir, som er den største i Europa, sier han.

Kulturstrøm

 • The Beach Boys og Duran Duran til Lillestrøm

  I mai og juni skal størrelser som Duran Duran og The Beach Boys rykke inn på en parkeringsplass i Lillestrøm – som del av en ny konsertserie kalt Sommerstemning.

  Stjernene stiller på den store parkeringsplassen utenfor Nova Spektrum, tidligere kjent som Norges Varemesse. Der er det rom for 8.000 publikummere.

  Bak Sommerstemning står TADC Norway, som drives av Jon Enger, Edward Janson og Chris Rotenius og er en del av TADC-konsernet med selskaper i Sverige og Danmark (NTB).

 • Fosse donerer privatarkiv til NB

  Nasjonalbiblioteket opprettar eit eige Fosse-arkiv. I løpet av 2021 fekk Nasjonalbiblioteket i alt 28 boksar med privatarkivmateriale frå Jon Fosse. Materialet blei tidlegare oppbevart ved Nynorsk kultursentrum, som lenge arbeidde for å etablere eit permanent Fosse-arkiv

  Arkivet omfattar alt frå brev, notat og manuskript til klipparkiv, fotografi, kassettar, CD-ar og videoar. I tid strekker det seg frå då Fosse fekk sitt første innlegg på trykk i Norsk Barneblad i 1973, heilt fram til i dag.

  Her kan du sjå nokre eksempel: Jon Fosse-manuset som forsvann

  Jon Fosse ser på klipparkiv på Nasjonalbiblioteket
  Foto: Gorm K. Gaare / Gorm K. Gaare