Facebooks nye dronefly skal gi millioner internett-tilgang

Flyet Aquila drives av solkraft og bruker lasere til å sende trådløst nettverk ned fra lufta. Teknologien skal testes i løpet av året og har som mål å gi billig internett til områder uten tilgang.

Facebook Drones

AQUILA: Droneflyet skal veie mindre enn en bil og kan være i lufta i opptil 90 dager.

Foto: Uncredited / Ap

Flyet er en del av prosjektet Internet.org, som har som mål å koble hele verdens befolkning til internett. Ifølge Facebook lever fire milliarder mennesker uten tilgang til internett.

I et videoinnlegg på sin Facebook-side, forteller Facebook-gründer Mark Zuckerberg at flyet nå er ferdigbygd.

– Aquila går på solkraft og skal sende internett-tilgang ned fra himmelen. Flyet har vingespennet til et Boeing 737-fly, men veier mindre enn en bil og kan være i lufta i flere måneder om gangen.

Bruker laserteknologi

Teknologi-giganten utvikler en laserteknologi som de håper vil kunne koble flyets signaler til mottakere på bakken. Målet er å gi koble opp områder uten tilgang til internett.

– Dette initiativet er viktig fordi ti prosent av verdens befolkning lever i områder uten eksisterende internettinnfrastruktur. For å kunne gi billig tilgang til alle, må vi bygge helt ny teknologi, skriver Zuckerberg.

Mark Zuckerberg

INTERNETTORGANISASJON: Mark Zuckerberg har fått med seg store aktører som Samsung og Ericsson på prosjektet.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Ifølge Facebook vil internetthastigheten ligge på ti gigabits i sekundet. Innlegget har på kort tid blitt likt av nesten 100.000 Facebook-brukere og majoriteten av kommentarene er så langt positive.

– Å bruke fly til å gi folk internett kan virke som science fiction. Men science fiction er ofte vitenskap forut sin tid. I løpet av de neste månedene vil vi teste disse systemene og fortsette å jobbe for å realisere teknologiens potensial, sier Zuckerberg.

Internett-tilgang kan hjelpe mot fattigdom

Politisk rådgiver i Unicef, Kim Gabrielli, er på generell basis positiv til prosjekter som ønsker å gi internett til en større andel av verdens befolkning. Selv jobber Unicef med prosjekter for å gi flere internett-tilgang og gi ny teknologi til skoler i fattige land.

Kim Noguera Gabrielli

POSITIV: Kim Gabrielli i Unicef sier at bedre internett-tilgang kan føre flere ut av fattigdom.

Foto: UNICEF

Tilgang til internett gjør det lettere å utdanne barn i fattige områder av verden, mener Gabrielli.

– Det er en klar sammenheng mellom utdanning og det å komme seg ut av fattigdom. Internett gir lærere muligheten til å laste ned oppdatert læremateriale og kan gi barn i kriser og konflikt tilgang til utdanning.

Fått kritikk

Internet.org har lansert en gratis applikasjon i India for å koble en høyere andel av landets befolkning til internett, men ifølge BBC News skal flere aktører i den indiske teknologibransjen være misfornøyd med prosjektet.

Brukerne har kun tilgang til 38 nettsteder, noe flere indiske internettoperatører mener gir de utvalgte sidene en urettferdig fordel. De skal også ha fått kritikk for å følge nøye med på brukernes aktivitet.

Kulturstrøm