Hopp til innhold

Etterlyser felles front

Mandag spiller Prince i Bergen, men denne konserten får du aldri noen bilder fra. Nå etterlyser fotografenes egen organsiasjon en felles front mot fotonekt.

Prince, her på scenen under Montreux Jazz Festival i 2007, kommer til Bergen

Prince, her på scenen under Montreux Jazz Festival i 2007, kommer til Bergen. Bilder fra den konserten får du ikke i noen norske medier.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Håkon Mosvold Larsen

Håkon Mosvold Larsen i Pressefotografenes Klubb etterlyser en felles front fra pressen mot fotokontrakter på konserter.

Lady Gaga

Da Lady Gaga spilte i Oslo denne helgen fikk ikke pressen ta bilder av henne på scenen.

Foto: Donald Kravitz / Afp
Til tross for fotokontrakt på Lady Gaga-konserten i Oslo valgte VG å anmelde konserten

Til tross for fotokontrakt på Lady Gaga-konserten i Oslo valgte VG å anmelde konserten

Foto: Faksimile: VG Nett

Mandag kveld spiller Prince i Vestlandshallen utenfor Bergen. I likhet med flere andre artister velger den eksentriske musikeren å nedlegge fotoforbud for pressen under konserten.

Nå etterlyser pressefotografenes organisasjon en felles front mot artistenes fotonekt.

- Jeg savner det, at man har en samlet front mot dette, sier Håkon Mosvold Larsen, fotograf i bildebyrået Scanpix og sekretær i Pressefotografenes Klubb.

- Vil ikke straffe leserne

Det skjedde igjen i helgen; da Lady Gaga skulle spille i Oslo Spektrum ble det lagt fram fotokontrakt for de oppmøtte pressefotografene, fra artistens management.

Det samme gjaldt også for Robert Plant som spilte på Sentrum Scene, men her snudde man i siste liten slik at det likevel ble lov å fotografere.

Til tross for kontrakten på Lady Gaga-konserten valgte VG likevel å anmelde lørdagens konsert.

- Vi ønsker ikke å straffe leseren, det er det Lady GaGa som gjør, sier Camilla Bjørn som er reportasjeleder på Rampelys i VG,

- Vår anmelder stiller dessuten med et åpent sinn, dermed er det ikke nødvendigvis god PR, men vurdering av innhold, mener hun.

- Flinkere i Norge

Det er som regel ikke den lokale arrangøren som stopper fotografene. Forbudet mot å ta bilder under konsert kommer gjerne fra bandets management, fordi de har dårlige erfaringer fra andre land.

- Det er ikke ofte det skjer lenger og det varierer fra konsert til konsert. Dette kommer nok gjerne av at det i andre land kanskje er mer kaotiske tilstander når det gjelder fotografer. Her i landet er pressen mye flinkere til å forholde seg til etiske retningslinjer enn andre land, mener Peer Osmundsvaag i Atomic Soul, som arrangerer konserten i Bergen mandag.

Han har ikke lyst til å kommentere fotoforbudet på Prince-konserten siden det ikke er de som har innført dette, men noe de er pålagt fra artisten eller managementet hans.

- Ekstra uheldig

Per Ole Hagen, tidligere musikksjef i NRK P1 og ivrig konsertfotograf, mener fenomenet stammer fra USA.

Per Ole Hagen

Tidligere musikksjef i NRK P1 er en ivrig konsertfotograf. Han er også kritisk mot medier som velger å anmelde konserter uten foto.

Foto: Nadia Frantsen / NRK

- I USA er dette vanlig, at managementet skal ha alle rettighetene til bildene og det er mye diskusjoner rundt det der. I Norge har vi til en viss grad unngått det, fordi pressen har kjørt boikottlinja. Og det er ekstra uheldig når journalister likevel skriver omtale, uten bilde fra konserten. Da undergraver de dette, mener Hagen.

Håkon Mosvold Larsen i Pressefotografenes Klubb, er klar på hva som er deres standpunkt i saken.

- Standpunktet vårt er selvsagt at vi er imot det. Alt som kan begrense pressefotografens jobb er vi imot, sier Mosvold Larsen.

- Bør ikke skrive under

Fotoklubbens råd til redaksjonene er å la være å skrive under på kontrakter.

- Hovedregelen er at man skal lese kontrakten, men å skrive under på slikt som gir begrensninger er noe man ikke bør gjøre. Disse er ofte skrevet med tungt amerikansk advokatspråk, som ofte gir rom for misforståelser. Så som hovedregel er det lurt å la være å skrive under, mener han.

Ofte velger aviser og andre medier likevel å omtale konserter, selv om det blir lagt slike begrensninger.

- Jeg har forståelse for at de gjerne vil skrive, men bilder er en viktig del av det journalistiske produktet, og når omtalen kommer ut med et bilde fra plateselskapet er ikke det bra. Så jeg mener de bør jobbe imot denne utviklingen, der artistene vil ha full kontroll på hvordan de framstår i media.

- Leserne er viktigst

Bergens Tidende kommer til å anmelde kveldens konsert med Prince, selv om de ikke får lov til å ta bilder av artisten på scenen.

Anne Britt Kilvik, Bergens Tidende

Anne Britt Kilvik i Bergens Tidende mener de setter leserne i første rekke ved å anmelde selv om det er fotoforbud.

Foto: Bergens Tidende

- Vårt forhold er at leserne er viktigst, så vi velger å se bort fra forbudet. Vi er vanligvis ganske strenge når det gjelder å skrive under kontrakter, så hvis vi får en kontrakt, skriver vi ikke under på det. Vi har aldri latt være å skrive om ting på grunn av kontrakter, men vi har latt være å ta bilder når det er kontrakt, sier BTs fotosjef Anne Britt Kilvik.

Da Dolly Parton var i Bergen ble også redaksjonene forelagt en kontrakt. Bergens Tidende valgte likevel å anmelde konserten.

- Vi diskuterer dette selvsagt, men foreløpig har vi valgt å gjøre anmeldelser likevel. Det har stort sett løst seg når vi velger å ikke skrive under (på kontrakter), så ofte har det gitt resultater. Det at vi har vært strenge har gjort at artister ofte innser at de ikke kommer noen vei med dette, mener Kilvik.

- Viktig nok?

Håkon Mosvold Larsen synes det er rart om saker er viktige nok til å publiseres uten bilde.

- Jeg regner med at de (BT) har diskutert det og tatt det med fotoavdelingen, men for meg ville det vært spennende å høre hvordan en konsert kan bli så viktig at de velger å anmelde den uten bilde, sier han.

Argumentene for at artistene ikke vil ha fotografer foran scenen kan være alt fra at det virker forstyrrende for publikum, til at artistene vil ha kontroll på alt som skjer rundt konserten.

- Merkevarebyggingen er ofte vel så viktig som musikken, og man er kanskje redd for det store bootleg-markedet, med produkter som ikke er offisielle, mener Mosvold Larsen.

- jeg jobber i bildebyrået Scanpix, der vi (ved kontrakter) ofte ikke får lov til å arkivere eller bruke bildene som vi vil. De fleste kontrakter går på at man bare skal kunne brukes til akkurat den konserten, eller bare publiseres på en bestemt plattform. Det viser at managementet ikke har forståelse for hvordan medievirkeligheten er.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor