NRK Meny
Normal

Nye Prince-låter blir forsøkt stoppet

Familien til Prince kjemper for å få stoppet en EP med flere tidligere uutgitte innspillinger fra poplegenden.

Prince på konsert

POPLEGENDE: Prince ble 57 år gammel. Her fra opptredenen hans på Super Bowl i 2007.

Foto: Chris O'Meara / AP

Dødsboet etter Prince, som administreres av hans søsken, har bedt en domstol i Minnesota om å stanse «Deliverance», en utgivelse med seks uutgitte låter artisten spilte inn mellom 2006 og 2008.

Det er lydteknikeren Ian Boxill som tok opp låtene og som planlegger å slippe dem fredag, nøyaktig ett år etter at Prince døde.

Tidligere denne uken ble albumets tittelspor tilgjengelig for forhåndslytting på strømmetjenester, men er nå fjernet, skriver Billboard.

– Misbruker låtene

Familien mener imidlertid at Boxill bryter en avtale om at all musikken som ble spilt inn var artistens eiendom.

– Boxill prøver å misbruke låtene som han urettmessig sitter på, står det i sakspapirene til søksmålet.

I en pressemelding hvor «Deliverance» ble annonsert skriver Boxill at mesteparten av inntektene vil gå til dødsboet etter Prince. Lydteknikeren mener også at poplegenden ville ha satt pris på den uavhengige utgivelsen.

– Jeg mener at «Deliverance» kommer på rett tidspunkt med tanke på alt som foregår i verden i dag og i lys av ettårsdagen for hans bortgang, sier Boxill.

Tittelsporet på EP-en kom ut allerede tirsdag og de resterende låtene skal altså etter planen slippes før helgen.

Nye opplysninger

Prince var 57 år da han ble funnet død i sitt hjem utenfor Minneapolis i 21. april i fjor. Musikeren døde av en overdose ved et uhell.

De siste ukene er det kommet nye opplysninger om dødsfallet, men etterforskerne vet fortsatt ikke hvordan artisten fikk tak i pillene som tok livet av ham.

Flere av medisinene etterforskerne fant hos Prince var utskrevet til hans venn og samarbeidspartner Kirk Johnson. Ifølge dokumenter fra etterforskningen oppsøkte Prince en lege to ganger like før han døde, og denne legen skrev ut det syntetiske opiatet oksykodon i Johnsons navn, for å beskytte Prince.

Det var imidlertid stoffet fenatyl Prince døde av, og oksykodon er ikke ført opp som en dødsårsak.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP