Hopp til innhold

Ikke akkurat «Lyckliga gatan»

Elisabeth Yndestad har skrevet dikt om gaten i Bergen med mest doptrafikk.

Elisabeth Yndestad

Elisabeth Yndestad debuterer med diktsamlingen 'Forvillelsen' på Cappelen Damm i mai.

Foto: Cappelen Damm/Carina Elisabeth Beddari

Elisabeth Yndestad har alltid notert ned setninger og tekster, uten å tenke på det som annet enn tidsfordriv. Men på Skrivekunstakademiet i Bergen forandret det seg. Nå debuterer hun med en diktsamling om en helt spesiell gate i hjembyen.

Fortell om debutboken din.
– Boken tar utgangspunkt i en gate i Bergen: Strømgaten. Dette er det området i byen som har hatt, og fortsatt har mest doptrafikk. Jeg har brukt dette stedet som utgangspunkt fordi det er der jeg har vokst opp, og den ambivalensen jeg føler ovenfor stedet har påvirket meg helt fram til i dag.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Kanskje bare fortrengt ideen om å lykkes, aldri vært tålmodig nok til å fullføre prosjekter.

– Jeg har alltid notert saker og ting, linjer, skrevet korte eller lengre tekster uten å tenke på det som et arbeid, enn om et tidsfordriv. Jeg tror forholdet mitt til tekst som arbeid, som prosjekt, ble klarere for meg etter det året jeg gikk på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Å jobbe så mye og grundig med tekst, å lære seg å være så kritisk til eget arbeid har vært veldig nyttig for meg, også til senere arbeid.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Det var en fin morgen, og en enda finere kveld.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Mina Loy, Ann Jäderlund, Sylvia Plath, Ted Hughes, Edith Södergran, Anne Sexton, Rimbaud, Emily Dickinson, Bob Dylan, Astrid Tollefsen, Amalie Skram og Inger Christensen.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Det har vært «Sin egen herre» av Halldór Laxness lenge nå, jeg gleder meg faktisk til å lese den igjen. For øyeblikket er jeg ganske opphengt i Axel Jensens bok om den mystiske figuren Gurdjieff, Guru.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Skriv, drikk, lev.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Mat, regninger, og en flaske vin i ny og ne. Hvis det er noe til overs blir det sikkert en reise av et eller annet slag.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Å kunne fortsette å skrive, jobbe med de prosjektene jeg vil.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.