Hopp til innhold

Ikke akkurat «Lyckliga gatan»

Elisabeth Yndestad har skrevet dikt om gaten i Bergen med mest doptrafikk.

Elisabeth Yndestad

Elisabeth Yndestad debuterer med diktsamlingen 'Forvillelsen' på Cappelen Damm i mai.

Foto: Cappelen Damm/Carina Elisabeth Beddari

Elisabeth Yndestad har alltid notert ned setninger og tekster, uten å tenke på det som annet enn tidsfordriv. Men på Skrivekunstakademiet i Bergen forandret det seg. Nå debuterer hun med en diktsamling om en helt spesiell gate i hjembyen.

Fortell om debutboken din.
– Boken tar utgangspunkt i en gate i Bergen: Strømgaten. Dette er det området i byen som har hatt, og fortsatt har mest doptrafikk. Jeg har brukt dette stedet som utgangspunkt fordi det er der jeg har vokst opp, og den ambivalensen jeg føler ovenfor stedet har påvirket meg helt fram til i dag.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Kanskje bare fortrengt ideen om å lykkes, aldri vært tålmodig nok til å fullføre prosjekter.

– Jeg har alltid notert saker og ting, linjer, skrevet korte eller lengre tekster uten å tenke på det som et arbeid, enn om et tidsfordriv. Jeg tror forholdet mitt til tekst som arbeid, som prosjekt, ble klarere for meg etter det året jeg gikk på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Å jobbe så mye og grundig med tekst, å lære seg å være så kritisk til eget arbeid har vært veldig nyttig for meg, også til senere arbeid.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Det var en fin morgen, og en enda finere kveld.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Mina Loy, Ann Jäderlund, Sylvia Plath, Ted Hughes, Edith Södergran, Anne Sexton, Rimbaud, Emily Dickinson, Bob Dylan, Astrid Tollefsen, Amalie Skram og Inger Christensen.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Det har vært «Sin egen herre» av Halldór Laxness lenge nå, jeg gleder meg faktisk til å lese den igjen. For øyeblikket er jeg ganske opphengt i Axel Jensens bok om den mystiske figuren Gurdjieff, Guru.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Skriv, drikk, lev.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Mat, regninger, og en flaske vin i ny og ne. Hvis det er noe til overs blir det sikkert en reise av et eller annet slag.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Å kunne fortsette å skrive, jobbe med de prosjektene jeg vil.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober