Normal

Er det bra å lyve?

Alle lyver, absolutt alle.

Missedronning
Foto: MARK RENDERS / AFP

Da Nitmens reporter Karin Wetlesen spurte nitimefilosof Einar Øverenget om filosofer lyver fikk hun et svar som hun ikke forventet å få.

- Tja, lyver vi – mer eller mindre, og hva slags løgner? Du får ikke et rent svar, men et spørsmål tilbake når du stiller en filosof et spørsmål, ler Nitimefilosofen.

Alle lyver

- Jeg tror at alle vi mennesker lyver. Og at i noen situasjoner er det akseptabelt å lyve. Men grunnleggende sett tror jeg at de fleste av oss vil si at det er best å ikke lyve.

- Når vi lyver, så bruker vi språket til å si at noe er, som ikke er. Altså at noe er virkelig som ikke er det. Og det er jo noe veldig ubehagelig ved det å lyve.

I filosofiens historie

Løgn er ett av de store temaene i filosofiens historie. Filosofer sier blant annet at hvis vi aksepterer løgn, så vil vi ikke kunnne være enige om hva slags virkelighet vi har rundt oss.

Men er det slik at vi lyver om masse vi ikke behøver å lyve om? Vi lyver ofte ut fra en frykt for å være tydelige, for å si ifra hvordan vi virkelig vil ha det. Mens det ofte egentlig hadde vært helt greit å si det som det var.

Pynte på sannheten

Det er klart det finnes situasjoner der man har behov for å pynte på sannheten. Et klassisk eksempel er kona som spør mannen sin om hun ser bra nok ut, i det øyeblikket de er på vei ut av døra…

- Man kan slippe unna med mye ved å simpelthen være ærlig, har jeg erfart, sier Øverenget. Og dessuten kan det faktisk være utrolig forfriskende!

Hør innslaget her.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix