NRK Meny
Normal

En million til Valkeapääs bo

Nils-Aslak Valkeapääs bo skal sikres. Svarstad Haugland åpner lommeboken.

Kultur- og kirkedepartementet har meldt seg på spleiselaget og gir én million kroner til sikring av boet etter den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää.

Kultur- og kirkedepartementet bidrar med én million kroner til interimstyret som skal sikre boet etter den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää. Troms fylkeskommune, Sametinget, Storfjord kommune og Universitetet i Tromsø utgjør interimstyret som tar vare på boets framtid. Styret etablerer også en minnestiftelsse som ivaretar hans ettermæle.

- Valkeapää var en kunstner av internasjonalt format. Det er viktig at den åndelige og kulturelle arven etter kunstneren blir sikret, sier kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland.

Nordisk råds litteraturpris

Nils-Aslak Valkeapääs merittliste topper seg ved tildelingen av Nordisk råds litteraturpris som første same i 1991. Kunsteren har også skrevet musikken til suksess-filmen "Veiviseren" og hatt ansvaret for det samiske kulturinnslaget under OL-åpningen på Lillehammer i 1994.

Valkeapää virket både som poet, musiker, billedkunstner og skuespiller og var viktig i formidlingen og synliggjøringen av samisk kultur i Norge og i verden.

Minnestiftelsen, som skal ivareta boet, vil trolig bli etablert i løpet av høsten. Lásságámmi - det særpregede arkitekttegnede huset etter Valkeapää i sjøsamebygda Skibotn i Troms - tenkes bla. brukt til bolig og atelier for

gjestende kunstnere, forskere eller studenter.

Se også

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.