Hopp til innhold

En leken drømmeskaper

Steven Spielberg lar igjen Indiana Jones svinge pisken. - Jeg lager film av mine drømmer, sier den legendariske filmskaperen.

Steven Spielberg
Foto: Francois Mori / AP

Han er blant verdens rikeste og mektigste filmskapere. Han har satt sine fingeravtrykk på mange av vår tids mest innbringende filmer og påstår at film er mirakler i bevegelse.

– Jeg tolker mine drømmer og lager film av det. Når folk ser filmene er de med på mine personlige drømmer, sier Steven Spielberg.

Indy igjen

En gammel drøm går nå i oppfyllelse - Indiana Jones svinger pisken igjen på lerretet og regissør Spielberg tilstår at han måtte svelge sin stolthet og etterligne en stil han for lengst har vokst fra. For ”Indy” filmene må lages på gammelmåten slik de var for 19 år siden.

Steven Spielberg er mannen som ga halve verden vannskrekk med ”Haisommer”, prehistorisk kollektiv angst med Jurassic Park og sympati og forståelse for utenomjordiske vesener med E.T. .En slik påvirkningskraft er det få av verdens statsledere som kan skryte av.

Karen Allen og Steven Spielberg

Karen Allen og Steven Spielberg på settet til den nye Indiana Jones-filmen.

Foto: Photo Credit: David James, courtesy Lucasfilm Ltd

40 års lek

I 40 år har Steven Spielberg underhold verden med filmeventyr og man kan lure på hva er hemmeligheten bak slik fortellerkraft. Han påstår selv at det er lekelysten.

– Filmene er lekene mine. Mens andre barn vokste opp og ble tannleger og børsmeglere og sluttet å leke, vokste også jeg opp, men fortsatte å leke med det som opptok meg mest som barn – film, sier han.

Fikk fripass

Det begynte på 60 tallet med et 8 mm kamera da en 12 år gammel Steven spilte inn sin egen 3 minutters krigsfilm.

På en skoletur til Universal Studios gjemte han seg på do til turbussen hadde kjørt og snek seg rundt lykksalig. En av filmarbeiderne ble imponert over guttens glødende engasjement og ga ham fripass til studioet.

Gjennombruddet kom med den intenst uhyggelige TV filmen ”Terror bak rattet” i 1971 og stjernestatus med ”Haisommer” fire år senere.

- Nifse filmer et behov

Steven Spielberg liker å skremme vannet av publikum. Han eksperimenterte som guttunge på søstrene og påstår at nifse filmer er et menneskelig behov.

- Vi drømmer om å bevege oss på kanten og kaste oss utfor stupet. I kinosalen sørger filmmakerne for at du våkner før du treffer bakken, sier han.

Film og frykt

Han drikker ikke alkohol og hater kaffe. Han har fem barn med to koner og nyter familielivet. Har er ivrig støttespiller av Barack Obamas presidentkandidatur og har trukket seg som kunstnerisk rådgiver for Kina i forbindelse med Olympiaden. Av samvittighetsgrunner.

– Når jeg lager en film hvor helten er i livsfare – er den egentlig jeg som er i fare og min egen frykt det dreier seg om. Når filmen kommer på kino – kommer frykten tilbake. Jeg får aldri laget nok filmen til å drive frykten ut en gang for alle, sier Steven Spielberg.

HØR: Filmportrett om Steven Spielberg

HØR: Anmeldelse av Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike

Kilder: Aftenbladet, Filmguiden, NRK-biblioteket, VG, IMDb, Nordberg (2004): Verdens største skuespillere og regissører, Expressen, Ekstra Bladet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.