NRK Meny
Normal

En leken drømmeskaper

Steven Spielberg lar igjen Indiana Jones svinge pisken. - Jeg lager film av mine drømmer, sier den legendariske filmskaperen.

Steven Spielberg
Foto: Francois Mori / AP

Han er blant verdens rikeste og mektigste filmskapere. Han har satt sine fingeravtrykk på mange av vår tids mest innbringende filmer og påstår at film er mirakler i bevegelse.

– Jeg tolker mine drømmer og lager film av det. Når folk ser filmene er de med på mine personlige drømmer, sier Steven Spielberg.

Indy igjen

En gammel drøm går nå i oppfyllelse - Indiana Jones svinger pisken igjen på lerretet og regissør Spielberg tilstår at han måtte svelge sin stolthet og etterligne en stil han for lengst har vokst fra. For ”Indy” filmene må lages på gammelmåten slik de var for 19 år siden.

Steven Spielberg er mannen som ga halve verden vannskrekk med ”Haisommer”, prehistorisk kollektiv angst med Jurassic Park og sympati og forståelse for utenomjordiske vesener med E.T. .En slik påvirkningskraft er det få av verdens statsledere som kan skryte av.

Karen Allen og Steven Spielberg

Karen Allen og Steven Spielberg på settet til den nye Indiana Jones-filmen.

Foto: Photo Credit: David James, courtesy Lucasfilm Ltd

40 års lek

I 40 år har Steven Spielberg underhold verden med filmeventyr og man kan lure på hva er hemmeligheten bak slik fortellerkraft. Han påstår selv at det er lekelysten.

– Filmene er lekene mine. Mens andre barn vokste opp og ble tannleger og børsmeglere og sluttet å leke, vokste også jeg opp, men fortsatte å leke med det som opptok meg mest som barn – film, sier han.

Fikk fripass

Det begynte på 60 tallet med et 8 mm kamera da en 12 år gammel Steven spilte inn sin egen 3 minutters krigsfilm.

På en skoletur til Universal Studios gjemte han seg på do til turbussen hadde kjørt og snek seg rundt lykksalig. En av filmarbeiderne ble imponert over guttens glødende engasjement og ga ham fripass til studioet.

Gjennombruddet kom med den intenst uhyggelige TV filmen ”Terror bak rattet” i 1971 og stjernestatus med ”Haisommer” fire år senere.

- Nifse filmer et behov

Steven Spielberg liker å skremme vannet av publikum. Han eksperimenterte som guttunge på søstrene og påstår at nifse filmer er et menneskelig behov.

- Vi drømmer om å bevege oss på kanten og kaste oss utfor stupet. I kinosalen sørger filmmakerne for at du våkner før du treffer bakken, sier han.

Film og frykt

Han drikker ikke alkohol og hater kaffe. Han har fem barn med to koner og nyter familielivet. Har er ivrig støttespiller av Barack Obamas presidentkandidatur og har trukket seg som kunstnerisk rådgiver for Kina i forbindelse med Olympiaden. Av samvittighetsgrunner.

– Når jeg lager en film hvor helten er i livsfare – er den egentlig jeg som er i fare og min egen frykt det dreier seg om. Når filmen kommer på kino – kommer frykten tilbake. Jeg får aldri laget nok filmen til å drive frykten ut en gang for alle, sier Steven Spielberg.

HØR: Filmportrett om Steven Spielberg

HØR: Anmeldelse av Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike

Kilder: Aftenbladet, Filmguiden, NRK-biblioteket, VG, IMDb, Nordberg (2004): Verdens største skuespillere og regissører, Expressen, Ekstra Bladet.