Norges største unge solist-talent skal kåres

Fire unge stjerner på den klassiske musikkhimmelen konkurrerer om å bli kåret til Norges beste. Møt de fire finalistene i NRKs prestisjefylte klassisktevling Virtuos:

Finalistene i Virtuos 2018

Disse fire talentene skal kjempe om tittelen «årets virtuos»

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Virtuos er NRKs solistkonkurranse for klassiske instrumentalister som er til og med 19 år gamle. Vinneren av den norske finalen mottar Den Norske Solistpris på 100.000 kroner, og får representere Norge i den internasjonale konkurransen Eurovision Young Musicians. I år finner arrangementet sted i Edinburgh i August.

Årets Virtuos-finale sendes direkte på NRK1 fra kulturhuset Sentralen i Oslo, lørdag 7.4, kl. 19.55.

Nikita Khnykin

Nikita Khnykin er 15 år gammel, fra Oslo. Han er elev ved Unge Talenter – Barratt Due Musikkinstitutt, og hans hovedinstrument er klaver. Nikita har hatt både solokonserter og flotte solistoppgaver på forskjellige konserter både i Norge og utlandet, (Tsjekkia, Hellas, Estland, United Kingdom, Tyskland, Italia, Russland, Holland) og det med strålende kritikker.

KONGE: Nikita er nervøs før han skal spille, men når han går inn på scenen blir det annerledes forteller Nikita: – De pessimistiske tankene forsvinner, og jeg føler meg som en konge!

Birgitta Elisa Oftestad

15 år gamle Birgitta fra Asker spiller på en cello bygget av G. Gagliano (ca. 1780-1800). Hun har studert med blant andre Truls Mørk og Ole Eirik Ree. Birgitta har har spilt på flere nasjonale og internasjonale festivaler, og er nå elev ved Unge Talenter – Barratt Due.

MEKTIG: Birgitta skal spille 1. sats av Elgars cellokonsert. Han skrev konserten mot slutten av livet, og dette er stor og mektig musikk som er krevende å spille sier Birgitta: – Man må virkelig mene det når man spiller den.

August Schieldrop

Tubaist August Schieldrop er 18 år, og fra Oslo. Han startet sin musikkarriere i Gjallarhorn skolekorps på Rudolf Steinerskolen i Oslo. Nå går han på musikklinjen på Foss Videregående skole i Oslo, og er elev ved Unge Talenter – Barratt Due. Han er godkjent vikar i Oslo-Filharmonien, Den Norske Opera, Kristiansand Symfoniorkester, den Nordnorske opera og symfoniorkester og Stavanger Symfoniorkester.

LØVEBRØL: August visste at han ville bli tubaist etter å ha hørt Bruckners 8. symfoni i konserthuset med Oslo-Filharmonien. Lyden av messingblåserne var så mektig, forteller August: – Det var som å høre en løve brøle.

Oda Holt Günther

Oda er 18 år og fra Kråkstad. Hun har spilt fiolin i 12 år, og det hele begynte da hun så på Kjempesjansen på NRK i 2005. Hun så den ene Chen-søsteren spille fiolin, og visste straks at hun ville begynne å spille selv. Mye har skjedd siden den gang. I dag er Oda elev hos Stephan Barratt-Due og Henning Kraggerud. Hun går tredje året på talentprogrammet for musikk ved Edvard Munch videregående skole, og er elev ved Unge Talenter – Barratt Due. Hun spiller på en fiolin laget av Stefan-Peter Greiner, utlånt av Sparebankstiftelsen Dextra Musica.

RØRENDE: Oda elsker trist og vakker musikk. – Jeg prøver å aldri la ønsket om å overbevise noen teknisk gå foran det å røre noen.

Anbefalt videre lesning:

Forelskelse ved første blikk

Forelsket ved første tone
Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Når en helt spesiell musiker får et helt spesielt instrument – oppstår søt musikk. Les saken om forrige vinner av Virtuos, Ludvig Gudim, og hans forhold til sin Stradivarius her.

Kulturstrøm

 • Netflix på shopping i Cannes

  Strømmetjenesten har sikret seg rettighetene til flere av filmene under årets filmfestival i Cannes. Nå har de også kjøpt visningsrettigheter til to av prisvinnerne, nemlig «Atlantics», som vant Grand Prix-prisen og «I Lost My Body», som vant en av kritikerprisene. Dette skjer samtidig som at ingen filmer får delta i konkurransen i Cannes uten å ha kinovisninger i Frankrike.

 • Kusama-skulptur på plass i Norge

  Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker, melder NTB. Verket heter «Shine of Life», og er laget spesielt for Kistefos med inspirasjon av naturen, vannet og industrien rundt. «Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal inn i skulpturparken med over 40 verk.

  Yayoi Kusamas "Shine of Life"
  Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix
 • Siktet for eldremishandling

  Manageren til Stan Lee, den avdøde skaperen av mange av Marvels superhelter, er arrestert, siktet for eldremishandling. Keya Morgan anklages for svindel, tyveri, økonomisk utnyttelse og for å ha holdt en eldre person avstengt fra omverdenen. Påtalemyndigheten mener at manageren sikret seg en råderett over Lees kapital som han ikke hadde myndighet til. Det skriver VG, som siterer ABC News, NBC og Los Angeles Times.

  Keya Morgan og Stan Lee
  Foto: Jordan Strauss / AP