Hopp til innhold

Elevenes advokat: – Har ingenting å si for søksmålet mot Westerdals

Høyskolen Kristiania og Westerdals-eierne har signert en intensjonsavtale om kjøp, og avkrefter at salget skjer på bakgrunn av Westerdals-saken.

Westerdals

KAN BLI SOLGT: Eierne til Westerdals Oslo ACT ønsker å selge unna den omstridte privatskolen - kjøperen har de funnet.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Høyskolen Kristiania har inngått intensjonsavtale om å kjøpe alle aksjene i Westerdals Oslo ACT fra Anthon B. Nilsen Utdanning AS, skriver førstnevnte i en pressemelding.

Det var NTB som først omtalte saken.

Ifølge pressemeldingen begrunner Anthon B. Nilsen Utdanning salget med at de ønsker å konsentrere seg om yrkesutdanning og voksenopplæring, samt at de har mottatt et godt tilbud fra Høyskolen Kristiania.

Det håper på å ha en endelig avtale på plass i månedsskiftet januar/februar.

– Juvelen i kronen vår

– Vi har lenge ment at Westerdals Oslo ACT ville være juvelen i skolekronen vår, sier administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania, Solfrid Lind i en pressemelding.

Til NRK forteller Lind at skolene er en god match både faglig og renomé-messig, som er grunnen til at de ønsker å kjøpe opp Westerdals.

– Lykkes vi med dette trenger vi heller ikke å konkurrere om de samme studentene og faglige ressursene som vi gjør nå. Dette er en stor dag for oss, sier hun.

Søksmålet går sin gang

I september ble det meldt at 500 personer, som studerte på Westerdals mellom 2002 og 2012, vil ha flere titalls tusen hver i erstatning fra privatskolen - totalt 31 millioner kroner.

Advokat Lars Tormodsgard i firmaet Steenstrup Stordrange, som representerer elevene, sier til NRK at det fortsatt blir søksmål selv om kjøpet finner sted.

– Dette har ingenting å si for søksmålet, det står fremdeles ved lag, bekrefter Tormodsgard.

Lind sier at de er beredt på å måtte ta ansvar for dette.

– Vi er fullt orientert med disse tvistesakene som Westerdals står i, og skulle vi overta skolen vil vi ta ansvaret for sakene og utfallet av disse, sier hun.

700 har allerede takket ja til forliket som Westerdals tilbød.

– Søksmål ikke årsak til salg

Kommunikasjonsdirektør Trond Andresen, Anthon B. Nilsen Utdanning forteller at det er god timing som førte til denne intensjonsavtalen.

– Det skjer samtidig som vi har lagt får strategi for veien videre, der vi ønsker å selge oss ut av statsstøttet virksomhet og vil satse mer på voksenopplæring og yrkesopplæring, sier Andresen til NRK.

Ønsker dere å selge med tanke på den økonomiske situasjonen til Westerdals?

– Nei, det er forskjellige saker. De tvistesakene som oppstod i løpet av fjoråret har ikke noe direkte betydning for at vi vil selge.​

Opprettet tilsyn

Økokrim meldte i mai at de skulle ta ut siktelse mot skolen.

Senere, i høst, ble det også meldt at Kunnskapsdepartementet skulle opprette en egen tilsynsenhet i forbindelse med Westerdals-saken.

– Vi vil kontrollere om handel med varer og tjenester og finansielle transaksjoner blir gjort slik loven krever, sa kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen i en pressemelding da.

Dagens Næringsliv meldte deretter at Anthon B. Nilsen Utdanning skulle gå til sak mot Kunnskapsdepartementet som krever ytterligere 35 millioner i tilbakebetaling.

Andresen sier at de fortsatt skal gå til sak mot departementet.

Kulturstrøm

 • Ian McKellen på sykehus – falt fra teaterscene

  Den 85 år gamle skuespillerveteranen Ian McKellen ble mandag kjørt til sykehus i London etter at han falt fra scenen under en forestilling.

  Legene regner med at skuespilleren vil bli fullt restituert etter uhellet. En talsperson for teateret der han falt sier McKellen er «ved godt mot» etter uhellet.

  85-åringens karriere strekker over seks tiår og inkluderer en rekke klassikere av Shakespeare og Ibsen, mens han de siste årene også er kjent som Gandalf i Ringenes Herre-filmene og Magneto i «X-Men».(NTB)

   Ian McKellen
  Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
 • Handler om blikket som ser

  – Ida Fjeldbraaten skildrer utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om boka «De andres liv».

  Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
  Terningkast 4 Bok

  «Rått om reality-boomen»

  ANMELDELSE: «De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB