Hopp til innhold

Økokrim tar ut siktelse mot Westerdals

Den private høyskolen Westerdals Oslo ACT er siktet av Økokrim i forbindelse med at skolen mottok statsstøtte for ikke-godkjente studieretninger.

Westerdals

SIKTET: I slutten av mars anmeldte Kunnskapsdepartementet Westerdals til Økokrim for å ha mottat uberettiget støtte mellom 2002 og 2012. Tirsdag gjennomførte Økokrim en politiaksjon mot skolens lokaler og tok ut siktelse.

Foto: Brun, Thomas / NTB scanpix

«Westerdals Oslo ACT ble 10. mai kjent med at Økokrim har tatt ut siktelse mot høyskolen vedrørende forhold som fant sted ved tidligere Westerdals School of Communication (WSoC)», skriver skolen i en pressemelding tirsdag kveld.

Gjennomførte politiaksjon

– Det er riktig at skolen har fått beskjed om at det er tatt ut en siktelse, og det har i dag vært gjennomført en begrenset politiaksjon, forteller skolens advokat Henning Harborg til NRK.

Han forteller at Økokrim under aksjonen sikret kopier av materiale på skolens servere, samt tok beslag i enkelte fysiske dokumenter. Harborg beskriver aksjonen som «udramatisk og uproblematisk».

Det var i slutten av mars at Kunnskapsdepartementet anmeldte skoleledelsen til Økokrim.

Ifølge Harborg kommer ikke siktelsen som noen overraskelse for Westerdals, som har vært i hardt vær siden Dagens Næringsliv først avslørte misforhold ved den private skolen før jul i fjor.

– Vi har jo vært kjent med anmeldelsen fra departementet i flere uker, og har hørt hvordan både departementet og andre under høringen viste til Økokrim, så det er ikke overraskende at Økokrim tar en anmeldelse fra departementet alvorlig, sier Harborg.

Har ikke oversikt

Ifølge Harborg har ikke dagens skoleledelse full oversikt over hva som skjedde da skolen først mottok statsstøtte for studieretninger som ikke var godkjente.

– Dette dreier seg om forhold som ligger 15 år tilbake i tid, så det er vanskelig å ha den fulle og hele oversikt over hva som har skjedd og hva som har blitt sagt den gangen, mener Harborg.

Skolen mottok imidlertid ifølge Kunnskapsdepartementet urettmessig statsstøtte for ikke-godkjente studietilbud frem til 2012.

Westerdals skriver i pressemeldingen at skolen er opptatt av å samarbeide aktivt med Økokrim i den videre etterforskningen.

Det har så langt ikke lyktes NRK å få Økorim i tale om siktelsen.

Kulturstrøm

 • Den norske klovnen Viggo Venn vant Britain's Got Talent

  Den norske klovnen Viggo Venn vant Britain's Got Talent søndag kveld, og en pengepremie på 3,4 millioner kroner.

  Viggo Venn er født på Kongsberg, bosatt i London og har klovneutdannelse fra den franske teaterskolen Ecole Philippe Gaulier.

 • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

  Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

  Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

  Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

  – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.