Økokrim tar ut siktelse mot Westerdals

Den private høyskolen Westerdals Oslo ACT er siktet av Økokrim i forbindelse med at skolen mottok statsstøtte for ikke-godkjente studieretninger.

Westerdals

SIKTET: I slutten av mars anmeldte Kunnskapsdepartementet Westerdals til Økokrim for å ha mottat uberettiget støtte mellom 2002 og 2012. Tirsdag gjennomførte Økokrim en politiaksjon mot skolens lokaler og tok ut siktelse.

Foto: Brun, Thomas / NTB scanpix

«Westerdals Oslo ACT ble 10. mai kjent med at Økokrim har tatt ut siktelse mot høyskolen vedrørende forhold som fant sted ved tidligere Westerdals School of Communication (WSoC)», skriver skolen i en pressemelding tirsdag kveld.

Gjennomførte politiaksjon

– Det er riktig at skolen har fått beskjed om at det er tatt ut en siktelse, og det har i dag vært gjennomført en begrenset politiaksjon, forteller skolens advokat Henning Harborg til NRK.

Han forteller at Økokrim under aksjonen sikret kopier av materiale på skolens servere, samt tok beslag i enkelte fysiske dokumenter. Harborg beskriver aksjonen som «udramatisk og uproblematisk».

Det var i slutten av mars at Kunnskapsdepartementet anmeldte skoleledelsen til Økokrim.

Ifølge Harborg kommer ikke siktelsen som noen overraskelse for Westerdals, som har vært i hardt vær siden Dagens Næringsliv først avslørte misforhold ved den private skolen før jul i fjor.

– Vi har jo vært kjent med anmeldelsen fra departementet i flere uker, og har hørt hvordan både departementet og andre under høringen viste til Økokrim, så det er ikke overraskende at Økokrim tar en anmeldelse fra departementet alvorlig, sier Harborg.

Har ikke oversikt

Ifølge Harborg har ikke dagens skoleledelse full oversikt over hva som skjedde da skolen først mottok statsstøtte for studieretninger som ikke var godkjente.

– Dette dreier seg om forhold som ligger 15 år tilbake i tid, så det er vanskelig å ha den fulle og hele oversikt over hva som har skjedd og hva som har blitt sagt den gangen, mener Harborg.

Skolen mottok imidlertid ifølge Kunnskapsdepartementet urettmessig statsstøtte for ikke-godkjente studietilbud frem til 2012.

Westerdals skriver i pressemeldingen at skolen er opptatt av å samarbeide aktivt med Økokrim i den videre etterforskningen.

Det har så langt ikke lyktes NRK å få Økorim i tale om siktelsen.

Kulturstrøm

  • Operaen i Paris åpnet etter streik

    Lørdag åpnet operaen i Paris igjen dørene. Dansere og musikere har streiket sammen med andre i offentlig sektor i protest mot forslaget om å erstatte over 40 ulike pensjonssystem med ett. Streiken har kostet operaen mange millioner i tapte inntekter.