Hopp til innhold

Ekstremist erklærer seg skyldig i kulturødeleggelser i Timbuktu

Den islamistiske ekstremisten Ahmad al-Faqi al-Mahdi er den første som noen gang stilles noen for retten i Haag for ødeleggelser av kulturminner.

Den islamske ekstremisten Ahmad al-Faqi al-Mahdi har i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag innrømmet ødeleggelse av historiske bygninger i Timbuktu i Mali. Flere av bygningene var over 500 år gamle

ØDELA KULTURMINNER: Et stillbilde fra en video som viser ødeleggelser av et mausolé i Timbuktu under borgerkrigen i Mali i 2012. Mandag begynte rettssaken i Haag mot Ahmad al-Faqi al-Mahdi, som er tiltalt for å ha ledet ødeleggelsene.

– Jeg erklærer meg skyldig, sa al-Mahdi da rettssaken mot ham begynte i Haag i Nederland mandag.

Al-Mahdi er den første som noen gang har erklært seg skyldig i en anklage om krigsforbrytelser i Den internasjonale straffedomstolen.

Ekstremisten er tiltalt for å ha ledet ødeleggelsene av en rekke mausoleer og en moské i Timbuktu under borgerkrigen i Nord-Mali i 2012.

Under rettssakens første dag sier al-Mahdi at han angrer på handlingene.

Historisk rettssak

Saken mot al-Mahdi er den første hvor «kulturell ødeleggelse» er definert som en krigsforbrytelse av domstolen i Haag.

Al-Mahdi er i tillegg den første ytterliggående islamisten som står tiltalt i Den internasjonale straffedomstolen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Under ødeleggelsene skal al-Mahdi ha tilhørt ekstremistgruppen Ansar Dine, som mente at de islamske helligdommene representerte avgudsdyrkelse og en feilaktig forståelse av islam.

Ansar Dine tok kontroll over Timbuktu i 2012.

500 år gamle bygninger

Ruiner i Timbuktu

KULTURMINNER I RUINER: En mann undersøker ruinene etter mausoleet til Alfa Moya, en muslimsk helgen, i Timbuktu.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Flere av bygningene som ble ødelagt var over 500 år gamle, og 14 av dem stod på UNESCOs verdensarveliste.

– Kulturell ødeleggelse er et angrep på folks historie. Det fratar framtidige generasjoner deres minnesmerker og arv, sier sjefanklager Fatou Bensouda ved den internasjonale straffedomstolen.

Har gjenoppbygget noe

Moske i Timbuktu

ISLAMSK SENTER: Timbuktu er regnet for å være et islamsk senter i Afrika. Bildet viser en av moskeene i byen, slik den så ut i 2010.

Foto: HABIB KOUYATE / Afp

Timbuktu er regnet for å være et islamsk senter i Afrika over flere århundrer. Byen skal også ha vært et utdanningssenter for den muslimske verden, med over 200 skoler og universitet.

Gjenoppbyggingen av mausoleene ble påbegynt i 2014. I juni 2015 sto 14 nye mausoleer klare, bygget slik at de lignet mest mulig kulturskattene som gikk tapt under borgerkrigen i 2012.

Den internasjonale straffedomstolen er tidligere blitt oppfordret til å også tiltalte IS-terrorister for ødeleggelsene av den antikke ruinbyen Palmyra i Syria. Det har foreløpig ikke vært mulig fordi Syria ikke er et medlem av domstolen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.