Unge voksne endret livsstil under koronaen: – Spilte omtrent hver kveld, natt og morgen

En ny undersøkelse viser at langt flere enn vanlig spilte denne våren. – Uheldig for helsen, mener idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen.

Mens over halvparten av unge mellom 18 og 25 sluttet å trene da korona kom, var det mange som satt foran dataskjermen og spilte.

23-åringen Christina Gjerstad sier det ble en del av livsstilen da korona kom.

Christina Gjerstad

Christina Gjerstad kunne spille opptil seks timer om dagen.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

– Vi spilte på kvelden, natten og tidlig på morgen. Og spilte ofte ganske lenge om gangen.

Hun var blant dem som endret livsstil denne våren.

– Jeg holdt meg mye mer inne.

– Jeg er en person som alltid drar ut, så det å sitte hjemme på kveldene og spille en hel dag var merkelig, men det var også litt deilig å kunne koble ut og slappe av en del av i den perioden.

Det var spillet «Guild Wars» som ble hovedaktiviteten, og kjæresteparet kunne bruke opptil seks timer om dagen foran skjermen.

Undersøkelsen utført av Kantar for NRK viser at hun ikke er alene. Nesten 40 prosent av unge voksne mellom 18 og 25 spilte mer dataspill i perioden mellom mars og juni 2020.

– Jeg kjenner veldig mange «gamere» og de spiller mye generelt, men de spilte i overkant mye de også, sier hun.

Det var slik Christina holdt kontakten med vennene sine da Norge stengte. Hun brukte mye tid på den sosiale gaming-plattformen Discord, der man kan spille og chatte med venner samtidig.

Spiller spill

Kjæresteparet Christina Gjerstad og Peder Kulbeck spilte opptil seks timer om dagen, og kjenner seg igjen i undersøkelsen. Nå er de litt tilbake til den normale livsstilen.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

På tur med Pokémon Go

Men kjæresteparet kom seg opp av stolen av og til også. Som regel for å gå på tur til Bygdøy, noe som utgjorde ganske mange kilometer til sammen for paret som bor på Uranienborg i Oslo.

– På tur spilte vi Pokémon Go, forteller kjæresten Peder Kulbeck.

– Det gikk i «gaming» uansett, men på tur ble det litt mer aktiv gaming, sier Christina og ler.

Undersøkelsen oppgir også at mange spiste usunt og trente mindre mellom mars og juni. Hun kjenner seg igjen i undersøkelsen. 23-åringen, og forteller også hvordan de bestilte mye mat i denne perioden.

Pokemon Go 2 gen

Mobilspillet Pokémon Go spilte kjæresteparet mye da de gikk tur.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Unge voksne gjorde mindre enn før

Spilte/gamet mindre

6%

Trente mindre

48%

Gikk mindre i naturen

15%

Spiste mer usunt

29%

Antall unge voksne gjorde mer av dette enn før

Spilte gamet mer

37%

Gikk flere turer i naturen

45%

Trente mer

16%

Spiste mer sunt

11%

Mener mønsteret kan gi uheldig helseeffekt

Idrettsprofessor ved Norges Idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, er klar på hva en slik livsstil kan føre til i lengden.

– Hvis du spiser veldig uregelmessig og usunt, og ikke får beveget deg noe særlig, men rusler en tur innimellom, så kan det få en veldig uheldig helseeffekt.

Selv om koronaen har endret mye for mange, mener hun det er viktig at man har en god struktur i hverdagen.

Jorunn Kaiander Sundgot Borgen

Jorunn Kaiander Sundgot-Borgen mener en slik livsstil som kommer frem i undersøkelsen kan gi uheldig helseeffekt dersom man har en slik livsstil over lengre tid.

Foto: Norges idrettshøgskole

– Det er klart hvis alt sklir ut nå, så er det vanskeligere å hente seg inn igjen og få til det gode mønsteret man hadde før korona, understreker hun.

Professoren synes det er trist at så mange sluttet å trene.

– Jeg synes det er glitrende at flere unge voksne har begynt å gå tur, men er klar på at det ikke kan erstatte det å trene. Hvis det er de samme som egentlig gikk på treningssenter, som nå rusler en tur, så er det klart at de ikke får den fysiske effekten. Men mentalt er det flott.

Spiller mer enn i fjor

Videre forteller hun at det nok er flere grunner til at folk har sluttet å trene.

– Folk er engstelige for å bli smittet, og mange av treningssentrene var stengt veldig lenge.

Christina Gjerstad er klar på at denne livsstilen kun var for en periode – nå er det litt tilbake til normalen.

Hun har trappet litt ned på spillingen, men bruker fortsatt en god del timer foran skjermen. Mer enn i fjor.

– Ja, jeg spiller definitivt mer enn før. Nå har jeg jo kommet inn i det, så da har vi ikke lyst til å avslutte bare nå. Man må oppnå det man skulle i spillet.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar om korrupsjon

  «Blue Code of Silence» er en norskprodusert dokumentar om den oppsiktsvekkende korrupsjonen i New York-politiet på 1970-tallet. – Man blir paff av de utrolige avsløringene, skriver en imponert filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 5.

  Fra filmen "Blue Code of silence"
  Foto: Spætt Film
 • Pregløs bigfoot-oppfølger

  – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

  Fra filmen "Familien Bigfoot"
  Foto: Norsk Filmdistribusjon
 • Flere velger privat begravelse

  Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken. Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.