Hopp til innhold

Justin Bieber (19) mister makt

For femte gang topper Oprah Winfrey Forbes liste over USAs mektigste kjendiser, men tenåringen som både i 2012 og 2013 snudde Oslo på hodet faller hodestups ned fra pallen.

Forbes.com tar hvert år utgangspunkt i superstjernenes inntekter og gir dem en markedsverdi som sier noe om hvor mektige de er i forhold til hverandre. I tillegg har de regnet ut antall ganger vedkommende har vært omtalt i media det siste året, og vektlagt tilstedeværelse i sosiale medier.

Justin Bieber

Vinger til tross, Justin Bieber faller fra tredje- til niendeplass på listen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er særlig på de to siste punktene at 19 år gamle Justin Bieber kommer godt ut. Bare i norske medier har artisten blitt omtalt over 10 000 ganger det siste året. I tillegg har tenåringen 41 millioner tilhengere på Twitter, nesten 1 million på Instagram og utallige fansider på Facebook.

Les også: CNN ler av Bieber-fans fra Ålesund

Faller til niende plass

– I dagens marked har kjendiser en enorm mulighet til å nå ut til sine fans, som i realiteten er deres kunder, gjennom sosiale plattformer. Hvis de ikke utnytter dette, vil det skade dem som produkt, sier Forbes-journalist Dorothy Pomerantz til Reuters.

Likevel har denne tilstedeværelsen det siste året ikke vært nok til at Justin Bieber klarte å beholde tredjeplassen han har holdt to år på rad. Denne gangen må han nøye seg med en niendeplass på listen over verdens mektigste kjendiser.

Overlegen Oprah

Winfrey

Oprah Winfrey er nok en gang kåret til årets mektigste kjendis, to år etter at hun i teorien abdiserte fra tronen som talkshowdronning.

Foto: CHRIS BERGIN / Reuters

Helt på toppen finner vi en kvinne som har holdt seg inne på listen helt siden 1999 – talkshow-pensjonist Oprah Winfrey.

Les også: Oprah mest innflytelsesrik – igjen

Det faktum at verdens mest sette talkshow slukket kameralampene i 2011, har ikke gjort den tidligere programlederen mindre mektig. Tvert i mot. Takket være sitt eget TV-selskap setter Oprah fortsatt dagsorden, blant annet kunne hun gi verden det første og eneste intervjuet med tidligere toppsyklist Lance Amstrong der han i stor grad innrømmet dopingbruk gjennom karrieren.

– Hun har fortsatt enormt mye makt, og får TV-selskapet sitt til å gå rundt kun basert på ren vilje, evne og personlige forbindelser, uttaler Pomerantz.

Det er bare tre personer som har vært på hver eneste liste siden 1999: Oprah Winfrey, Howard Stern og Steven Spielberg.

Les også: Seks nordmenn på rikingliste

Gaga-galskap

Lady Gaga

Lady Gaga har avlyst de fleste konsertene hittil i 2013, men har fortsatt så stor markedsverdi at hun kan gjøre krav på andreplassen.

Foto: PICHI CHUANG / Reuters

På andreplass finner vi en annen popstjerne. Lady Gaga tjente 88 millioner dollar i løpet av de siste 12 månedene, takket være en enorm fanskare og stor tilstedeværelse i sosiale medier var det samlet sett nok til å gå forbi filmregissør Steven Spielberg på en tredjeplass.

Til tross for at Lady Gaga kansellerte store deler av turnen sin etter en hofteoperasjon i januar, har den eksentriske popstjernen ikke gått i glemmeboken.

– Selv når hun ikke spiller konserter er hun gjenstand for mye snakk og spekulasjoner, sier Forbes-journalisten.

Les også: Tiger tilbake på pengetoppen

Dette er de ti mektigste kjendisene per idag:

  1. Oprah Winfrey
  2. Lady Gaga
  3. Steven Spielberg
  4. Beyoncé
  5. Madonna
  6. Taylor Swift
  7. Bon Jovi
  8. Roger Federer
  9. Justin Bieber
  10. Ellen DeGeneres

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters