Hopp til innhold

Lance innrømmet doping hos Oprah

Lance Armstrong (41) innrømmet at han dopet seg til samtlige sju Tour de France-triumfer i nattens intervju med Oprah Winfrey.

Oprah Winfrey intervjuer Lance Armstrong i Austin, Texas. Intervjuet kan ses i sin helhet på Discovery Channel kl. 22.00 i dag! Del 2 sendes kl. 03.00 i natt.
Video med tillatelse fra Discovery Channel. Foto: © Harpo Studios, Inc. / George Burns.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se utdrag fra intervjuet her. (Bilder: Discovery.)

– Bare svar ja eller nei, har du brukt prestasjonsfremmende midler i løpet av karrieren?

– Ja.

– I alle seirene dine, brukte du ulovlige stoffer?

– Ja.

Oprah Winfrey gikk rett på sak i nattens første del av intervjuet med dopingdømte Lance Armstrong.

Les også: Les hele intervjuet ord for ord

Allerede i løpet av intervjuets første minutt hadde Armstrong bekreftet det hele verden har lurt på - at han dopet seg under samtlige av Tour de France-triumfene fra 1999 til 2005.

– Vi fikk oksygenstyrkende midler. Det hadde en enorm effekt. Min «cocktail» bestod hovedsakelig av EPO, testosteron, kortison og blodoverføringer, sa Armstrong.

– Var det mulig å vinne Tour de France sju år på rad uten doping?

– Etter min mening - nei, sa Lance.

Dette var Armstrongs første TV-intervju siden han ble fratatt samtlige tour-titler og utestengt fra idretten på livstid i høst.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lance Armstrong og Oprah Winfrey

Oprah Winfrey er den første som har fått intervjue Armstrong om syklistens dopingfortid. Intervjuet ble trolig sett av millioner over hele verden.

Foto: George Burns / Reuters

– Følte ikke at jeg gjorde noe galt

41-åringen fra Texas fortalte at han startet dopingen på midten av 1990-tallet, uten å ville si nøyaktig når det startet.

Armstrong forteller at han ikke følte han gjorde noe galt.

– Nei, og det er skremmende. Jeg følte ikke at jeg jukset, jeg følte ikke at jeg var en juksemaker. Doping var like naturlig som at vi hadde luft i dekkene og vann i flaska, sa Armstrong til Oprah.

Armstrong har fått dopingpåstander mot seg gjennom store deler av karrieren, men hver gang har den nå detroniserte syklisten slått tilbake mot påstandene. Og gjerne gått til søksmål mot den eller dem som påstod at han dopet seg.

Amerikaneren hevder det er oppveksten hans som har gjort ham hardhudet og kontrollerende.

– Jeg ville ha kontroll. Jeg har alltid hatt kontroll. Det ligger i min natur, i min vinnermentalitet, å alltid angripe tilbake når noen angriper meg, forklarte Armstrong.

Overfor Oprah innrømmet Armstrong at han nå har mistet kontrollen.

– Dette er andre gang i mitt liv at jeg ikke føler jeg har kontroll. Den første gangen var da jeg fikk kreftdiagnosen, sa Armstrong.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Armstrong

Lance Armstrong har endelig gjort slutt på spekulasjonene og innrømmet doping. Her fra 2005 - det siste året han vant Tour de France.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Nektet for å ha dopet seg i comebacket

Armstrong innrømmet at han dopet seg frem til 2005, men at dopingen stoppet etter dette.

Amerikaneren ville ikke gå med på at han dopet seg under de to comeback-sesongene i 2009/2010 - slik det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har hevdet i sin avslørende rapport.

Armstrong tok en oppsiktvekkende 3.-plass i Tour de France i 2009 som 37-åring, og kom på 23.-plass året etter. Deretter la han opp som proffsyklist.

Lance Armstrong

Armstrong kom på 3.-plass i Tour de France 2009. Uten hjelp fra doping, ifølge ham selv.

Foto: Laurent Rebours / Ap

– Det er ikke sant. Jeg sluttet dopingen da jeg la opp første gang i 2005, sa Armstrong.

Dette var ikke den eneste påstanden Armstrong benektet i Oprah-intervjuet.

Armstrong ville heller ikke vedgå at han hadde tvunget lagkamerater til å dope seg, eller at han donerte penger til det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for å dekke over sin egen dopinghistorie.

– Styrte du dopingprogrammet til US Postal-laget? spurte Oprah.

– Jeg var lederen på laget, men jeg styrte ikke alt. Vi hadde lagledere, forklarte Armstrong noe nølende.

– Jeg sa aldri "du må dope deg". Det var ikke noe verbalt press fra min side, sa Armstrong.

Om pengene han donerte til UCI sa han følgende:

– Det er ikke sant at jeg betalte dem for å hindre dem i å avsløre meg. De spurte om penger fordi de hadde en trang periode, og jeg betalte, sa Armstrong.

Armstrong sa flere ganger under intervjuet at han ikke er noen tilhenger av verken UCI eller USADA.

– Jeg har vært en bølle

Armstrong brukte også deler av intervjuet til å reflektere over sin egen personlighet opp gjennom årene. Eks-syklisten svarte "ja" da Oprah spurte om han har vært en mobber og oppført seg bøllete.

– Dersom noen sa noe jeg ikke likte, forsvarte jeg meg. Jeg måtte være hard for å gjemme sannheten om hva jeg drev med, sa Lance og la til:

– Tro meg, jeg fortjener dette.

Nevnte ikke navn

På forhånd var det spådd at Armstrong ikke kom til å trekke inn navn på lagkamerater eller lagledere under intervjuet. Det viste seg å stemme.

41-åringen ønsket nemlig ikke å svare på spørsmål som angikk andre enn ham selv. Det ble spesielt synlig da Oprah begynte å grave i hans forhold til dopinglegen Michelle Ferrari og hans tanker rundt Betsy Andrieu, en kvinne som har stått frem og hevdet at Armstrong dopet seg under Tour de France.

– Jeg ønsker ikke å snakke om andre personer, sa Armstrong ved flere anledninger.

– Floyd Landis er grunnen til at jeg sitter her

Floyd Landis

Armstrong mener Floyd Landis er mannen som gjorde det umulig for Armstrong å skjule dopingfortiden.

Foto: Matt Slocum / Ap

Helt til slutt tok Oprah opp de siste måneders utvikling, og hvordan Armstrong til slutt ble sirklet inn i et hjørne han ikke klarte å komme seg ut av.

Armstrong mener den store forskjellen inntraff da Floyd Landis stod frem med sin dopinghistorie og påstod han hadde sett Lance bruke doping. Landis ble tatt for doping etter Tour de France-seieren i 2006, men innrømmet det først i 2010.

Landis' tilståelse førte til at det amerikanske antidopingbyrået og føderale myndigheter startet etterforskning mot Armstrong, og etter hvert ble bevismengden for stor til at Armstrong klarte å holde unna.

– Jeg angrer på at jeg gjorde comeback i 2009. Det likte ikke Landis, og der startet det hele. Jeg sitter ikke her fordi noen sa noe til media. Jeg sitter her fordi det var en toårig etterforskning i min fortid, sa Armstrong.

Oprah lurte på om Armstrong tror han hadde sluppet unna dersom han ikke hadde gjort comeback i 2009.

– Kanskje. Jeg vet ikke, men det er uansett ikke så viktig. Jeg sitter jo her nå, sa Armstrong.

USADA: – Et lite steg i riktig retning

Etter at intervjuet var ferdigsendt, var det amerikanske antidopingbyrået raskt ute med en uttalelse.

– I kveld har Lance Armstrong endelig erkjent at hans sykkelkarriere var bygget på en sterk kombinasjon av doping og svik, skriver USADA-leder Travis Tygart på organisasjonens hjemmeside.

– Innrømmelsen er et lite steg i riktig retning. Men dersom han er seriøs i sitt ønske om å gjøre opp for sine feil, må han vitne under ed og fortelle alt om sine dopingaktiviteter, heter det videre i uttalelsen.

PS! Neste del av intervjuet med Armstrong sendes kl 03 natt til lørdag. Der er det ventet at Armstrong vil snakke mer om sin barndom, sine egne barn, og om sponsorene som har sviktet ham. Del to varer i en time.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her. (Bilder: Discovery.)

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal