Hopp til innhold

Dette er skilsmisseuka

– Vi i NRK Super har en unik mulighet til å fortelle dem at dette stort sett går bra, sier redaktør Hildri Gulliksen. En hel uke skal de sette fokus på barnas opplevelse av skilsmisse.

Du vet du er skilsmissebarn når...

DU VET DU ER SKILSMISSEBARN NÅR DU KAN ALLE MANIPULERINGSTRIKSENE. Tegne-Hanne er blant humorbidragene til Supers skilsmisseuke.

Foto: Tegne-Hanne

Hildri Gullikseni NRK Super.

FOKUS PÅ SKILSMISSE: – Det var en gutt som sa at det han ønsket var å se noen som hadde det verre enn ham. Ved å se andre som går gjennom det samme som en selv, kan det virke trøstende, sier Hildri Gulliksen i NRK Super.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Årlig opplever om lag 30.000 barn at foreldrene går fra hverandre. Det er over 80 barn i gjennomsnitt hver dag.

– Skilsmisse er kanskje den største samla sorgen i barndommen, sier Hildri Gulliksen.

Hun er redaktør for NRK Super, som har bestemt seg for å vie en hel uke til samlivsbrudd under fanen Skilt.

– Det kan føles som et lite jordskjelv for barna når det står på. Vi i NRK Super har en unik mulighet til å fortelle dem at dette stort sett går bra.

De ønsker å ruste barn til å håndtere foreldrenes samlivsbrudd på best mulig måte. Blant annet skal de vise:

– Det vanskeligste valget jeg har tatt i hele mitt liv.

– For noen er faktisk også skilsmisse veien inn til et bedre liv og en bedre hverdag, så det å balansere bildet har vært veldig viktig for oss. I humorserien er det tull og tøys og gjenkjennelige situasjoner. Alvorlig tematikk, men med en vifte i følelser og uttrykk.

Skilt. Tre historier SKILSMISSEUKA

I «Skilt» møter vi Tuva på 12, som må mellom å flytte med moren og hennes nye kjæreste ut av byen, eller bli igjen med faren og søsteren i Oslo.

Foto: Trine Aune/ NRK / Trine Aune/ NRK

I «Skilt» møter vi Tuva på 12, som må velge mellom å flytte med moren og hennes nye kjæreste ut av byen, eller bli igjen med faren og søsteren i Oslo.

– Jeg tror det er det vanskeligste valget jeg har tatt i hele mitt liv. Jeg var redd for at pappa skulle bli lei seg eller noe, hvis jeg flyttet, eller at han følte at jeg valgte han bort framfor mamma, sier Tuva.

For Super blir det viktig å få fram alle sidene av en skilsmisse.

– Vi føler et veldig stort ansvar for å bidra til at unger føler de mestrer livene sine. Det er viktig å hjelpe disse barna. Men det er ikke bare trist. For noen barn betyr det nye muligheter til et bedre liv. Det å peke på håpet, mestringen og at det som regel går bra, er viktig for oss, avslutter Gulliksen.

Norsk musikkvideo. Lila synger låten til NRK Supers SKiLT-uke: "Sveve på luft".

Lila Elveseter Abrahamsen er tidligere kjent som såkalt Youtube-stjerne. Hun bidrar med låten «Sveve på lusft» av Hans Petter Aaserud til skilsmisseuka.

Kulturstrøm

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen
 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios