NRK Meny
Normal

Det spøker for Oslo Runway

Hvis ikke det snart kommer mer penger på bordet er det over og ut for Oslo Runway, ifølge arrangøren. Kulturministeren etterlyser flere private midler.

Oslo Runway

ØKONOMISKE PROBLEMER: Oslo Runway får ikke de økonomiske hjulene til å gå rundt. Om de ikke får mer i støtte innen februar 2017 er det over for moteuken, sier arrangøren This Is PR.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Norsk motebransje omfavnet Oslo Runway etter at de tok over for Oslo Fashion Week i 2015. Designere som tidligere sverget til utenlandske moteuker returnerte hjem til Norge, og kulturminister Linda Hofstad Helleland sa at hun ble stolt over å være kulturminister.

Men nå spøker det for den norske moteuken. Arrangørene i This Is PR sier at de taper så mye penger på Oslo Runway at arrangementet legges ned dersom de ikke får mer støtte.

– Hvis vi ikke får mer støtte før neste runde i februar 2017 er det slutt, sier Ditte Kristensen, eventmanager i This Is PR.

Fra 100.000 til 0 kroner

Ifølge Kristensen har Oslo Runway gode private samarbeidspartnere, men sier at arrangementet hovedsakelig er finansiert av PR-selskapet.

Dette er babyen vår, og vi vil gjerne fortsette. Både bransjen og politikerne er veldig positive, men vi faller mellom stoler og får ingen økonomisk støtte, sier Kristensen.

I 2015 fikk Oslo Runway tildelt 100.000 kroner fra Innovasjon Norge. I år fikk de ingenting i offentlig støtte, bortsett fra reisestøtte til internasjonale gjester fra Utenriksdepartementet. Til sammenligning fikk det private arrangementet X-Games over 40 millioner kroner i offentlig støtte.

Ifølge Kristensen trenger Oslo Runway 2 millioner kroner for å overleve.

Lover ikke penger

Linda Hofstad Helleland

LOVER INGENTING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland lover ikke flere offentlige midler til Oslo Runway.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener at Oslo Runway har gjort en viktig jobb for norsk mote, men lover ikke at det kommer penger fra staten.

– Nå er dette et privat initiativ. Jeg håper at det private kommer på banen og bidrar slik at Oslo Runway består i fremtiden, sier Helleland.

Kulturministeren mener at motebransjen er en viktig næring å satse på.

– Jeg er opptatt av at kreative næringer skal bli sett på som bransjer hvor vi kan skape arbeidsplasser, sier Helleland.

– Burde få offentlig støtte

At Oslo Runway er viktig for motebransjen får kulturministeren støtte ifra flere hold. Men flere av disse etterlyser også offentlig støtte til arrangementet.

Ahn-Marthe Storheil, kreativ leder for Iben, mener at Oslo Runway er noe av det største som har skjedd norsk mote på mange år.

– De burde få offentlig støtte. Ingenting annet enn Oslo Runway kan gi mer fokus på norsk mote, og dette trenger Norge eksportmessig, sier Storheil.

Også Ida Eritsland, journalist i Dagens Næringsliv, mener at norsk motebransje er tjent med å beholde Oslo Runway.

– Norsk motebransje har trengt en samlende arena og noe å være stolt av. Oslo Runway gjør akkurat det, sier Eritsland, og legger til:

– Jeg tror norsk motebransje trenger å anerkjennes, også litt opp i systemet, som kulturbyggende og en fremtidsnæring med industrivekst.

Vi stilte spørsmålet vi alltid har lurt på under Oslo Runway.

Kulturstrøm