Hopp til innhold

– Gjør meg stolt av å være kulturminister

Egentlig hadde ikke kulturministeren tenkt å komme på Oslos nye moteuke. Men tirsdag dukket hun opp, med ønske om å løfte fram norsk design.

Linda Hofstad Helleland møter Veronica B Vallenes backstage

OMFAVNER NORSK DESIGN: Designer Veronica B Vallenes har brukt et halvt år på å designe, planlegge og lage kolleksjonen som ble presentert tirsdag ettermiddag. – For oss som satt der ute, var det perfekt, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) bak catwalken etter visningen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

modell under visningen til veronica b vallenes i operaen,

FULLSATT FOAJÉ: Veronica B Vallenes viste fram kommende kolleksjon i Operaen under Oslo Runway, som arrangeres for andre år på rad.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Tirsdag ettermiddag var det ryddet plass til norsk motebransje i Den Norske Opera & Ballett. Med røde lepper og stramt midtskille, gikk mannekengene ned marmorgulvet i operafoajeen med klær av den norske designeren Veronica B. Vallenes.

På første rad under Oslo Runways første dag satt kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sammen med norske og utenlandske fotografer, bloggere og moteredaktører.

– Å se det høye nivået på norsk mote og design gjør meg stolt av å være kulturminister, sier Helleland.

Den prisvinnende klesdesigneren Veronica B. Vallenes har tidligere bodd og jobbet i Danmark, og prioriterte tidligere moteuker i utlandet framfor å vise fram klærne i Norge. Men siden oppstarten av Oslo Runway i fjor, har hun vist kolleksjoner for norsk presse, innkjøpere og publikum.

– Det er morsomt at Veronica B. Vallenes kommer tilbake fra København og tar med seg inspirasjon derfra. Dette er norsk design på sitt aller beste. Jeg synes det var veldig bra, sier Helleland til NRK.

Ryddet plass i kalenderen

Modell på catwalken

AVSLAPPET: Veronica B Vallenes er kjent for å lage klær som både er avslappede og elegante. Svart, grått og dyreprint var gjennomgående i den kommende kolleksjonen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturministeren roser initiativtagerne bak Oslo Runway, som mange mener har lykkes med å etablere en norsk moteuke med større fokus på design og mote enn det Norge har sett tidligere.

– Det er mye godt, norsk klesdesign som vi trenger å få vist fram til resten av verden. Det var derfor jeg ville komme i dag, for å se hva de har fått til. For dette er viktig. Og for meg som kulturminister er dette en del av kunsten og kulturen som jeg ønsker å vise fram.

– Men vi sjekket i går, og dette var egentlig ikke en del av programmet ditt?

– Etter at jeg ble utnevnt som kulturminister har det kommet flere hundre invitasjoner i uken. Egentlig var jeg opptatt med andre ting, men jeg hørte om dette på radio og sa til departementet at jeg måtte hit. For mote er en viktig del av min portefølje. Vi skal være med på å løfte fram norsk design, og få det ut på verdensmarkedet, sier Helleland til NRK.

Vi trenger et seriøst fokus på norsk mote, mener designer Veronica B. Vallenes. Også fra politisk hold.

– Det ville gjort stor forskjell for norsk design. Dette er også noe som kan bli en stor eksportinntekt for Norge, sier Vallenes til NRK.

Tirsdag viser designerne i Moods of Norway, Veronica B. Vallenes, Johnnylove og ByTimo fram sine kolleksjoner for vinteren 2016, onsdag er det visninger av Admir Batlak, byMagmalou, Elisabeth Stray Pedersen, FWSS og Holzweiler.

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter