– Gjør meg stolt av å være kulturminister

Egentlig hadde ikke kulturministeren tenkt å komme på Oslos nye moteuke. Men tirsdag dukket hun opp, med ønske om å løfte fram norsk design.

Linda Hofstad Helleland møter Veronica B Vallenes backstage

OMFAVNER NORSK DESIGN: Designer Veronica B Vallenes har brukt et halvt år på å designe, planlegge og lage kolleksjonen som ble presentert tirsdag ettermiddag. – For oss som satt der ute, var det perfekt, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) bak catwalken etter visningen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

modell under visningen til veronica b vallenes i operaen,

FULLSATT FOAJÉ: Veronica B Vallenes viste fram kommende kolleksjon i Operaen under Oslo Runway, som arrangeres for andre år på rad.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Tirsdag ettermiddag var det ryddet plass til norsk motebransje i Den Norske Opera & Ballett. Med røde lepper og stramt midtskille, gikk mannekengene ned marmorgulvet i operafoajeen med klær av den norske designeren Veronica B. Vallenes.

På første rad under Oslo Runways første dag satt kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sammen med norske og utenlandske fotografer, bloggere og moteredaktører.

– Å se det høye nivået på norsk mote og design gjør meg stolt av å være kulturminister, sier Helleland.

Den prisvinnende klesdesigneren Veronica B. Vallenes har tidligere bodd og jobbet i Danmark, og prioriterte tidligere moteuker i utlandet framfor å vise fram klærne i Norge. Men siden oppstarten av Oslo Runway i fjor, har hun vist kolleksjoner for norsk presse, innkjøpere og publikum.

– Det er morsomt at Veronica B. Vallenes kommer tilbake fra København og tar med seg inspirasjon derfra. Dette er norsk design på sitt aller beste. Jeg synes det var veldig bra, sier Helleland til NRK.

Ryddet plass i kalenderen

Modell på catwalken

AVSLAPPET: Veronica B Vallenes er kjent for å lage klær som både er avslappede og elegante. Svart, grått og dyreprint var gjennomgående i den kommende kolleksjonen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturministeren roser initiativtagerne bak Oslo Runway, som mange mener har lykkes med å etablere en norsk moteuke med større fokus på design og mote enn det Norge har sett tidligere.

– Det er mye godt, norsk klesdesign som vi trenger å få vist fram til resten av verden. Det var derfor jeg ville komme i dag, for å se hva de har fått til. For dette er viktig. Og for meg som kulturminister er dette en del av kunsten og kulturen som jeg ønsker å vise fram.

– Men vi sjekket i går, og dette var egentlig ikke en del av programmet ditt?

– Etter at jeg ble utnevnt som kulturminister har det kommet flere hundre invitasjoner i uken. Egentlig var jeg opptatt med andre ting, men jeg hørte om dette på radio og sa til departementet at jeg måtte hit. For mote er en viktig del av min portefølje. Vi skal være med på å løfte fram norsk design, og få det ut på verdensmarkedet, sier Helleland til NRK.

Vi trenger et seriøst fokus på norsk mote, mener designer Veronica B. Vallenes. Også fra politisk hold.

– Det ville gjort stor forskjell for norsk design. Dette er også noe som kan bli en stor eksportinntekt for Norge, sier Vallenes til NRK.

Tirsdag viser designerne i Moods of Norway, Veronica B. Vallenes, Johnnylove og ByTimo fram sine kolleksjoner for vinteren 2016, onsdag er det visninger av Admir Batlak, byMagmalou, Elisabeth Stray Pedersen, FWSS og Holzweiler.

Kulturstrøm

  • Gyldendal saksøker Horst

    Gyldendal går til sak mot forfattar Jørn Lier Horst, det skriv VG. Horst har spelt inn nye utgåver av åtte lydbøker som Gyldendal og Lydbokforlaget meiner dei har rettane til. Dei krev at bøkene blir trekt frå marknaden, medan Horst krev erstatning for inntektstap.

  • Tono saksøker Oslo-Filharmonien

    Rettighetsorganisasjonen Tono stevner Oslo-Filharmonien etter en uenighet om betaling for framføring av musikk. Ifølge en pressemelding har en konflikt om vederlaget som orkesteret betaler til komponister pågått i mange år.

  • Håper på utenlandske filmfolk

    De to største TV- og filmprosjektene i Norge har blitt satt kraftig tilbake på grunn av innreiseforbudet. Nå åpnes det opp for at utenlandske skuespillere kan komme til Norge. Dette kan være med på å løse opp i flokene for innspillingen av filmene «Made in Oslo» og «Kampen om Narvik».