Hopp til innhold

– Gjør meg stolt av å være kulturminister

Egentlig hadde ikke kulturministeren tenkt å komme på Oslos nye moteuke. Men tirsdag dukket hun opp, med ønske om å løfte fram norsk design.

Linda Hofstad Helleland møter Veronica B Vallenes backstage

OMFAVNER NORSK DESIGN: Designer Veronica B Vallenes har brukt et halvt år på å designe, planlegge og lage kolleksjonen som ble presentert tirsdag ettermiddag. – For oss som satt der ute, var det perfekt, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) bak catwalken etter visningen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

modell under visningen til veronica b vallenes i operaen,

FULLSATT FOAJÉ: Veronica B Vallenes viste fram kommende kolleksjon i Operaen under Oslo Runway, som arrangeres for andre år på rad.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Tirsdag ettermiddag var det ryddet plass til norsk motebransje i Den Norske Opera & Ballett. Med røde lepper og stramt midtskille, gikk mannekengene ned marmorgulvet i operafoajeen med klær av den norske designeren Veronica B. Vallenes.

På første rad under Oslo Runways første dag satt kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sammen med norske og utenlandske fotografer, bloggere og moteredaktører.

– Å se det høye nivået på norsk mote og design gjør meg stolt av å være kulturminister, sier Helleland.

Den prisvinnende klesdesigneren Veronica B. Vallenes har tidligere bodd og jobbet i Danmark, og prioriterte tidligere moteuker i utlandet framfor å vise fram klærne i Norge. Men siden oppstarten av Oslo Runway i fjor, har hun vist kolleksjoner for norsk presse, innkjøpere og publikum.

– Det er morsomt at Veronica B. Vallenes kommer tilbake fra København og tar med seg inspirasjon derfra. Dette er norsk design på sitt aller beste. Jeg synes det var veldig bra, sier Helleland til NRK.

Ryddet plass i kalenderen

Modell på catwalken

AVSLAPPET: Veronica B Vallenes er kjent for å lage klær som både er avslappede og elegante. Svart, grått og dyreprint var gjennomgående i den kommende kolleksjonen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturministeren roser initiativtagerne bak Oslo Runway, som mange mener har lykkes med å etablere en norsk moteuke med større fokus på design og mote enn det Norge har sett tidligere.

– Det er mye godt, norsk klesdesign som vi trenger å få vist fram til resten av verden. Det var derfor jeg ville komme i dag, for å se hva de har fått til. For dette er viktig. Og for meg som kulturminister er dette en del av kunsten og kulturen som jeg ønsker å vise fram.

– Men vi sjekket i går, og dette var egentlig ikke en del av programmet ditt?

– Etter at jeg ble utnevnt som kulturminister har det kommet flere hundre invitasjoner i uken. Egentlig var jeg opptatt med andre ting, men jeg hørte om dette på radio og sa til departementet at jeg måtte hit. For mote er en viktig del av min portefølje. Vi skal være med på å løfte fram norsk design, og få det ut på verdensmarkedet, sier Helleland til NRK.

Vi trenger et seriøst fokus på norsk mote, mener designer Veronica B. Vallenes. Også fra politisk hold.

– Det ville gjort stor forskjell for norsk design. Dette er også noe som kan bli en stor eksportinntekt for Norge, sier Vallenes til NRK.

Tirsdag viser designerne i Moods of Norway, Veronica B. Vallenes, Johnnylove og ByTimo fram sine kolleksjoner for vinteren 2016, onsdag er det visninger av Admir Batlak, byMagmalou, Elisabeth Stray Pedersen, FWSS og Holzweiler.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.